🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пробивът с ваксината срещу коронавируса изстреля пазарите

Акциите на силно засегнатите сектори от кризата скочиха, поевтиняха тези на бизнеси, които са облагодетелствани от пандемията

Най-печелившите сектори от новината бяха енергийният и финансовият, докато при технологичните компании имаше лека корекция
Най-печелившите сектори от новината бяха енергийният и финансовият, докато при технологичните компании имаше лека корекция
Най-печелившите сектори от новината бяха енергийният и финансовият, докато при технологичните компании имаше лека корекция    ©  Reuters
Най-печелившите сектори от новината бяха енергийният и финансовият, докато при технологичните компании имаше лека корекция    ©  Reuters

Глобалните пазари на акции скочиха рязко в понеделник, след като Pfizer и BioNTech обявиха пробив в надпреварата за намиране на ваксина срещу коронавирус. Поскъпването беше най-голямо при компании, най-силно засегнати от пандемията. Съобщението на производителите на лекарства, че са установили, че тяхната ваксина, която е в процес на изпитване, е ефективна 90%, ускори ръста на пазарите, които вече бяха поели нагоре след победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ.

Най-печелившите сектори от новината бяха енергийният и финансовият, докато при технологичните компании имаше лека корекция. Въпреки това двата печеливши сектора от вчера продължават да са на червена територия спрямо началото на годината.

Американските индекси се изстреляха нагоре в началото на сесията, като успяха да достигнат нови рекордни стойности. В края на търговията Dow Jones се повиши с 3%, до 29 197 пункта. S&P 500 завърши с ръст 1.17%, а лошото представяне на технологичния сектор изпрати NASDAQ на червена територия с 1.5%. Европейските индекси скочиха с около 5%, като във вторник търговията на Стария континент отново започна с леко повишение, но и с леки понижения на някои борси.

Индексът на MSCI All Country World също постави рекорд в рамките на деня и се повиши с 2.3%, докато европейският Stoxx 600 затвори с ръст 4%, най-голямото покачване от май.

"След изборите в САЩ фокусът на инвеститорите отново се насочи към намирането на ваксина срещу COVID-19, казва Мохамед Казми, портфолио мениджър в Union Bancaire Privée, пред Financial Times. Днес ваксината печели."

Кой спечели най-много

Авиокомпаниите, хотелите и производителите на самолети - три индустрии, ударени от срива на пътуванията, бяха сред най-печелившите в понеделник. В САЩ книжата на United Airlines, Delta Air Lines и American Airlines скочиха с над 14%. IAG - компанията майка на British Airways, затвори търговията със скок от 25% в Лондон, докато Airbus приключи деня с повишение 19% в Париж. Акциите на производителя на самолетни двигатели Rolls-Royce се изстреляха с 44%, което е най-голямата им печалба за един ден, според данните на FactSet.

От друга страна, секторите, които досега спечелиха от пандемията, бяха губещи. Книжата на доставчика на храна HelloFresh паднаха с 15% във Франкфурт, а тези на британската Ocado, която доставя хранителни стоки и продава технологии за това на големи вериги супермаркети като Kroger в САЩ, паднаха с 12%. Услугата за видеоконферентна връзка Zoom също пострада, като акциите й отстъпиха с 13%.

Инвеститорите също така се оттеглиха от държавните облигации с надеждата, че централните банки няма да се налага да полагат толкова големи усилия, за да стимулират икономиките, ако ваксината сложи край на последната вълна от ограничения. Мохамед Казми от Union Bancaire заяви, че е продал част от германския дълг след новините за ваксината. "Всички предполагаха, че паричната политика трябва да е по-активна, казва той. Това си остава така, но може би не е нужно да прави толкова много." Грегъри Пердън, главен съинвестиционен директор в Arbuthnot Latham, предупреди, че новината от Pfizer изглежда добра, но има все още дълъг път до крайния успех.

При суровините цените на петрола скочиха, като сортът брент се повиши с 8% до 42.52 долара за барел. Петролът е един от най-силно засегнатите по време на пандемията, тъй като търсенето спадна рязко, когато авиокомпаниите работеха доста под капацитета, блокадите бяха повсеместни, а работата от вкъщи ограничи шофирането. Акциите на петролните компании на САЩ скочиха, като тези на ExxonMobil и Chevron спечелиха над 12%.

Златото, разглеждано от много инвеститори като сигурен актив в период на кризи и несигурност, вчера достигна до 1965 долара за тройунция, преди да спадне с 5% до 1854 долара.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар