🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Крайно време е ЕС да има клауза за изхвърляне на държави

Играта на Качински и Орбан

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Барбара Везел, "Дойче веле"

Дори само риториката им е истинско безсрамие. Полското правителство безотговорно плещи, че ЕС бил поробил страната му, защото искал да се намесва във вътрешните ѝ работи. Унгарският премиер Виктор Орбан потъва дори още по-дълбоко в канализацията, сравнявайки ЕС със Съветския съюз, понеже, видите ли, страната му получавала указания. Сегашните управници в Будапеща и Варшава непрекъснато повтарят колко ненавиждат комунистическото си минало, но опре ли работата до пропаганда, те се проявяват като отлични ученици на онзи режим.

Сега Полша и Унгария наложиха вето на новия евробюджет заради клауза, обвързваща отпускането на евросредства с върховенството на правото. А от аргументите им просто може да ти настръхне косата. Крайно време беше идеята да се облече в договорна форма, защото от такова решение отдавна имаше нужда.

Полша и Унгария взимат другите 25 страни като заложнички, за да финансират с парите от Брюксел корумпираната си власт.

Унгарският премиер Орбан, който по наглост винаги води с едни гърди пред полския си колега, твърди, че имал право да получава парични трансфери от Брюксел независимо какви ги върши у дома си. Във Варшава по принцип имат същите претенции. На Брюксел се гледа като на някаква обща каса, откъдето човек просто си взима парите, с които после подмамва избирателите и осигурява по някой и друг бизнес за партийни другари. Само за последния бюджетен период Полша ежегодно се радваше на 11 милиарда евро нетни приходи от общите средства. Това важи и за Унгария, макар и европарите за нея да са по-малко.

И двете страни обаче се държат така, сякаш европейските пари не са обвързани с никакви задължения от тяхна страна. Ами защо най-после не вземат да прочетат договорите си за присъединяване към ЕС от 2004 г.? В тях изрично пише, че държавите членки са обвързани с европейските демократични принципи. А тези принципи нито са приблизителни, нито подлежат на тълкуване или пазарлъци. И сред тях изрично са посочени независимото правосъдие и медийната свобода, които в Унгария отдавна са потъпкани. И които все по-малко се спазват и в Полша.

Сега обаче ЕС ще трябва скъпо да си плати, задето години наред бездейно и с липса на интерес наблюдаваше как в Унгария и в Полша се изграждат авторитарни структури. Защото властите в Унгария не овладяха медиите за една нощ, това се случи капка по капка. И в момента Орбан е напът да ликвидира последния независим информационен портал и последните свободни радиостанции.

Същото се отнася и за демонтирането на независимото правосъдие. Минат-не минат няколко месеца и току се приеме нов закон, ограничаващ свободата на съдиите, докато в крайна сметка правителството ги постави изцяло под контрол. Брюксел внесе няколко жалби пред Европейския съд, но иначе продължи да си трае. А правителствата на държавите членки гледаха да избегнат конфликта и не посмяха да използват дори хилавите възможности, които и досега им предлагаше член 7 от Договора за ЕС.

Именно Европейската народна партия (ЕНП) години наред прикриваше в европарламента ояждането на Орбан с власт, а и до ден днешен не се накани да изключи от редиците си неговата партия "Фидес". И когато днес ЕНП настоява Будапеща и Варшава да отстъпят от позицията си, във всички случаи трябва да припомни и своята собствена вина за тази катастрофа

А Полша и Унгария взимат останалите 25 държави като заложнички тъкмо насред пандемията, защото очевидно имат намерение изцяло да погазят демокрацията. Това е небивало и нечувано решение, което показва в каква огромна степен Ярослав Качински и Виктор Орбан са загърбили партньорството в Европа.

Подобно поведение човек би очаквал единствено от най-заклетите си врагове. Защото особено в Южна Европа хората имат неотложна нужда от парите във фондовете за борба срещу пандемията - колкото е възможно по-скоро. Но правителствата в Будапеща и Варшава явно са готови да изнудват, за да могат и занапред да финансират с европейските пари корумпираната си власт. С такива партньори просто нямаш нужда от врагове. Тъй че сега ЕС спешно се нуждае от нов инструмент: клауза за изхвърлянето на такива държави.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xyl1462697396496341 avatar :-|
    Lubomir Gavrilov
    • - 7
    • + 5

    Това момиче на снимката, не е ли минало възрастта за пионерски ръководител ? Абе кога ще пораснем ? Журналистите нямат ли правна подготовка ? Дори само заглавието на тази статия е скандално. Презумпцията изглежда е, че трябва има държави първа и втора категория. Тези от първа имат право дават акъл на тези, които са от втора категория. Девойката (или която справи на такава) предполага, че нейната държава е от първа категория. Без съмнение.

    Нередност?
  • 2
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#1] от "Lubomir Gavrilov":

    Разбира се, че има такива държави. И нашата мила родина е сред тях - държава селски тарикат. Проблемът е когато от гладни, комплексирани и озлобени хора се очаква да се застъпят за някакви ценности. А не че някой се смята за повече от другите. В крайна сметка Германия си знае интереса - повече партньори наоколо - по-добре. И ни налива пари като за последно, с идеята обаче, че споделяме общи ценности. Нали уж искахме демокрация? А тя цялата работа била в авантата и да има кока-кола в магазина.

    Нередност?
  • 3
    xyl1462697396496341 avatar :-@
    Lubomir Gavrilov
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#2] от "Stoyan Dimitrov":

    Не знам някой да подлага на съмнение "споделянето на общи ценности". По тази причина въпроса за "интегрирането" на емигрантите от източна Европа, въобще не се поставя, да не говорим, че ние не сме и емигранти в истинския смисъл на думата. Ние сме "мобилна работна ръка". Броят на депутатите или начина на избиране на съдиите не е "обща ценност". Ако комсомолката от статията приложи същите критерии към родната си страна през 50-те години, дали не е трябвало да изхвърляме Германия от ЕС ? А какво да кажем за днешното състояние на правото в ред други държави, сега се сещам за Малта например. Или дайте да разнищим случая на Италия ? И ред други държави, в който случайно избрана популистка партия може да трыгне да сменя съдиите. Не е работа на Брюксел всичко това, въпреки че Брюксел може да изкаже мнение, разбира се. Може и да дърпа уши, стига другите членки да са ОК.

    Което не променя факта, че по същество заглавието на статията е толкова просташко, че все едно го е писал балкански журналист.

    Нередност?
  • 4
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • - 2
    • + 2

    Много хубаво си е написала статията журналистката Барбара! Явно повечето управляващи политици имат вина за това състояние на Съюза - и прекалените дипломати за запад, и големите тарикати на изток, като тези в Полша и Унгария, а и не само там. Членството в ЕС донесе за гражданите от посткомунистическото пространство жадуваната свобода на изразяване и пътуване, на пазарна икономика и усвоия за утвърждаване на демократични институции и ценности за обществата. Но факта, че автокрацията и олигархията в бившите соцстрани се опитва да задушава демокрацията не подлежи на никакво съмнение. И ако европейъските институции не приложат нужните инструменти за възпирането на такива управници, за обикновените граждани нарстват опасностите за правата и свободите им. За това е напълно нормално да има подобни клаузи с възпиращо-предупредително въздействие. Така ще се окуражават истински демократичните формации да противодействат отвътре на авторитерните уклони и за гарантиране стабиността и сугурността в Европейския съюз.
    Так че нека не се гневим толкова - на хората започва да им писва от националистически всякакви други изцепки от източните партньори...

    Нередност?
  • 5
    johnniewalker avatar :-|
    johnniewalker
    • - 3
    • + 2

    Този съюз отива в кофите щом почнаха такива разговори. Аз не съм искал да влизам в германо-френска империя, че либерал-фашистката Везел да ми приказва така.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 5

    Понятието "върховенство на закона" е пределно обтекаемо и нещата видимо отиват към строго избирателното му прилагане. Просто нова "правна" бухалка.

    Както и досега Брюксел не се впечатлява от повсеместната десетилетна корупция в БГ, но пък е много гневен, например, че не щем Истанбулската кутия на Пандора. И ще ни накаже за това. Не за отгледаните от тях самите корумпета във властта, а за проявите на различно разбиране.

    Затова евронеолибералите от Стара Европа, като видяха, че цяла Нова Европа не приема тяхното виждане за налагане на джендърската Истанбулска конвенция, решиха да ни я натресат чрез решение на европарламента. И така джендърството ще стане закон дори за тези, които не го приемат цивилизационно...

    Това само като пример какво може да е "върховенство на закона"... И няма не искам, няма недей!

    Горе немкинята просто преразказва тезите на капото на неолибералния глобализъм Джордж Шорош, на когото другият израстък на Икономедия - Дневник - обилно му е дал трибуна:
    https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/11/19/4141089_evropa_triabva_da_se_izpravi_sreshtu_ungariia_i_polsha/

    А знам, че щом Шорош и шоросоидите негодуват срещу нещо, повече от сигурно е, че нещото е правилно, морално и естествено.

    И да припомня, че ЕС беше замислен като Европа на отечествата и допреди десетина години приличаше на такова. Оттогава насам в ЕС текат неоколониални войни за територии и пазари между Франция и Германия. Пресен пример е кандидатстването на Албания и БЮРМ за ЕС и явното неразбирателство между Берлин и Периж по темата в чий феод да попаднат Западните Балкани.

    Обикновено когато двама се карат, печели третият. В случая САЩ...
    Бързото завъртане на баце от другаруване с прогерманските македонци към проамериканските албанци е много показателно какви ветрове улавя свръхчувствителният банкянски ветропоказател.

    ЕС в този си вид е новият болен човек. Последният болен в тоя район беше Османската...В книгите подробно е описана агонията и смъртта й.
    Казвам го за тия, дето си мислят, че за болестта на ЕС има ваксина. Няма...

    Нередност?
  • 7
    xxw16154929631008357 avatar :-|
    Ivan Dimitrov

    Ако ЕС тръгне да изключва някоя държава - познайте коя ще първата?

    Нередност?
Нов коментар