Какво означава (полу)раздялата между Орбан и ЕНП

Партията на унгарския премиер напусна групата на ЕНП в европарламента. Това не е краят на сагата

Отношенията между унгарския премиер Виктор Орбан и Европейската народна партия (ЕНП) от години са сложни. В сряда те стигнаха до нов обрат, след като неговата партия "Фидес" обяви, че излиза от групата на ЕНП в Европейския парламент.

Решението на Орбан е изпреварващо и дойде малко след като с огромно мнозинство ЕНП гласува нови процедурни правила, които позволяват делегацията на "Фидес" да бъде изключена от групата. Досега беше възможно само отделни депутати да бъдат отстранявани, но поправката позволява тази мярка да се прилага и срещу цели партии.

В същото време "Фидес" все още е част от ЕНП, макар членството й да е безсрочно замразено. Това я лишава от право на глас и участие в партийни форуми, но връзката не е изцяло прекъсната. Това е и разликата между формацията на Орбан и управляващата в Полша "Право и справедливост", която напусна ЕНП и влезе в Групата на европейските консерватори и реформисти. Сега "Фидес" и ЕНП направиха още една стъпка към раздяла, но тя все още не е цялостна и окончателна.

Да си тръгнем, преди да ни изгонят

За критиците на ЕНП случилото се в сряда е доста закъсняло. ЕНП е обвинявана, че от години си затваря очите и гледа настрани, докато "лошото момче" Орбан мачка демократичните норми и върховенството на закона, прегръща крайнодесния популизъм и атакува ЕС и институциите му. От ЕНП отговаряха, че европейската десница е широк съюз и по-добре Орбан да бъде държан вътре и под око, отколкото да бъде оставен да завие към още по-опасни крайности и да атакува ЕНП отвън.

Сега решението за промяна на правилата беше взето със 148 гласа "за" и 28 "против", което показва изолацията на "Фидес". Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев написа в профила си във Facebook, че не е сигурен как са гласували колегите му от ГЕРБ: "Знам, че Александър Йорданов се изказа в защита на Орбан и против промяната на правилата, но не знам как е гласувал". Унгарският премиер реагира бързо с писмо, в което заяви, че партията му ще напусне групата на ЕНП, тъй като това гласуване "очевидно е враждебен ход срещу "Фидес" и нашите избиратели".

Основните движещи сили в драмата в сряда бяха Християндемократичният съюз (ХДС) на германския канцлер Ангела Меркел и баварското му поделение Християнсоциалният съюз (ХСС), които от дълго време показват неохота да действат срещу "Фидес", но гласуваха за промените на правилата. Подкрепа за Орбан дойде от Словенската демократическа партия на премиера Янез Янша и от Австрийската народна партия на канцлера Себастиан Курц.

Следващата стъпка в сагата

В краткосрочен план и двете страни губят по нещо. "Фидес" остава извън голяма и влиятелна европейска политическа група, която й помага да поставя интересите си в ЕС. ЕНП губи 12 евродепутати (макар един от представителите на "Фидес" да подаде оставка в края на миналата година след скандал с оргия в Брюксел).

Дългосрочният въпрос е ще има ли окончателна раздяла, която да сложи финал на сагата между ЕНП и "Фидес". Това може да стане или ако ЕНП реши да изключи "Фидес", или ако партията напусне сама, за да избегне изгонването. Евродепутатът от "Фидес" Тамаш Дойч твърди, цитиран от Politico, че има възможност партията да остане в ЕНП, макар ходът на събитията да сочи "в обратната посока". Дойч обаче отбелязва също, че коментарите на новия лидер на ХДС Армин Лашет за "Фидес" са "много различни по тон от тези на ръководството на ЕНП". Лашет за момента избягва да заема категорична позиция по темата.

Вече има спекулации дали "Фидес" ще се присъедини към Групата на европейските консерватори и реформисти или към крайнодясната формация "Идентичност и демокрация" в европарламента. Засега от "Фидес" коментират, че е рано за подобни решения.

Що се отнася до ЕНП, случилото се е възможност за обединение около ясна обща линия след години на вътрешно напрежение между еврофили-центристи и привърженици на по-десния и националистически курс на Орбан. Както заяви вицепрезидентът на ЕНП Естебан Гонсалес Понс след гласуването в сряда, ЕНП е избрала "умереността вместо радикализма" и "компромиса вместо нетолерантността". Но все още нито казусът с Орбан, нито вътрешната битка за посоката на ЕНП изглеждат приключили.