🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Много здраве от Източна Европа

Ветото на Унгария и Полша върху евробюджета

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Два от важните проекти на Европейския съюз тази седмица бяха блокирани от източноевропейски държави.

Унгарският премиер Орбан пръв наложи вето на новия европейския бюджет, а веднага след това същото направи и Полша. Това блокира (за неясно колко време) предвидените за следващите седем години 1.1 трилиона евро, както и 750 млрд. евро от фонда за възстановяване.

Причината Орбан и полският президент Качински да постъпят по този начин е недоволството им от клаузата, която обвързва отпускането на евросредствата със състоянието на правовата държава, демокрацията и медийната свобода. Условието за спазването съществуват черно на бяло и в договорите за присъединяване.

Ако Полша и Унгария не бяха направили това, новината тази седмица щеше да бъде ветото на България върху започването на преговори с Македония за членство в ЕС. Резкият отказ на България разпали много страсти, но какъв е резултатът от него - като ползи и загуби, ще се види по-късно. Ползите вероятно трябва да се измерват с одобрението на по-националистически настроените хора в България, както и съживяване на залинялата популярност на ВМРО преди изборите.

Графата със загубите тепърва ще се попълва, но това, което се вижда, е пълното недоумение сред другите европейски държави от факта, че София първо се бори за каузата на Западните Балкани и когато я спечели, сама я блокира, и то с аргументи, които са трудно разбираеми на запад от Вардар.

Разбира се, всяка страна от ЕС е в правото си да налага вето, когато прецени - това е легитимен инструмент на разположение. До момента обаче той се използва при много големи изключения за теми, които са ключово важни за държавата, която го налага. За Полша и Унгария това явно е парите от ЕС да продължат да текат, без Брюксел да им се меси в изграждането на постдемократични режими. За България, изглежда, важното е да се осигурят гласове на изборите. За самия ЕС обаче залогът и в двата случая е много по-голям.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    johnniewalker avatar :-|
    johnniewalker
    • - 4
    • + 3

    И ние трябваше да наложим вето. Ведно с икономическият пакет (който е несъмнено нужен и полезен за нас) се прокарват политически мерки ограничаващи правото на глас на Източна Европа. Поляците са прави като казват, че те не са кандидатствали за точно този съюз. Аз също.

    Нередност?
Нов коментар