Меркел намеква за отстъпки за излизане от блокажа за бюджета на ЕС

Германският канцлер казва, че всички страни трябва да направят компромис

Германският канцлер Ангела Меркел заявява, че е необходим компромис от всички страни, за да се излезе от блокажа за бюджета на ЕС и фонда за възстановяване от пандемията. Така тя на практика намеква за отстъпки в диспута с Унгария и Полша относно върховенството на закона, пише Politico.

"Някои казват: Не правете компромис и не променяйте нито запетайка, но други или същите хора казват: Моля да постигнете резултат. И това е точно работата на политиците, да превърнат очевидните несъвместимости в резултат. Без компромис това няма да проработи. И имам предвид компромис от всички страни. Затова смятам, че защото това е наистина централен проект, ние всички трябва да бъдем готови за компромис до определена степен", коментира Меркел.

Преправяне на договореното?

Унгария и Полша блокират приемането на финансовия пакет - бюджета и възстановителния фонд в общ размер от 1.8 трлн. евро, заради обвързването на евросредствата със спазването на върховенството на закона. Но много страни, членки на ЕС, не са склонни да отстъпят от този механизъм, а по-рано германският канцлер заяви, че това е "много добър и балансиран компромис".

Сега обаче тя намеква, че може да се наложи преправяне на условието за върховенството на закона, за да се убедят Унгария и Полша да се откажат от ветото си. "Знаем, че абсолютно искаме резултат за отблокирането на бюджета и възстановителния фонд", посочва Меркел. И допълва, че в противен случай средствата на ЕС през следващата година ще са силно ограничени.

Защита за механизма

Но германският канцлер също така подчертава важността на върховенството на закона в ЕС. По думите й това е основата на европейския проект.

Тя коментира, че механизмът е "подпечатан" както от Съвета, така и от ЕК. Освен това отхвърля твърденията на Унгария и Полша, че той ще "въведе през задната врата дисциплинарните мерки на член 7".

Полша и Унгария чакат нови предложения

Говорителят на полското правителство заяви в началото на седмицата, че Полша и Унгария са отворени за нови предложения от ЕС с цел разрешаване на спора. Премиерите на двете страни се срещнаха в понеделник във Варшава след подобна среща миналата седмица в Будапеща, отбелязва Reuters. Европейският съюз разследва и двете националистически правителства за подкопаване на независимостта на съдебните им системи и медии.

"Ние сме отворени за нови предложения и сме уверени, че споразумение може да бъде постигнато, но ние подчертаваме, че то трябва да съответства на европейските договори и на заключенията от Европейския съвет през юли", заяви говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер.

Той посочи, че и двете правителства се опитват да убедят партньорите си в ЕС, че "подобни своеволни критерии за оценяване на върховенството на закона в други държави ще бъдат опасни" за бъдещето на европейската интеграция. "И те (тези критерии) могат де факто да доведат до бъдеща дезинтеграция на ЕС, което никой не иска", допълни Мюлер.

Според Полша и Унгария поставянето на условия за отпускането на европейски фондове противоречи на европейските договори.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    О, стига с тези компромиси! Като не им харесва на унгарците и поляците в ЕС, да напуснат! Но не искат. Искат пари и да ги оставят спокойно да си пълнят чекмеджетата!

    "И те (тези критерии) могат де факто да доведат до бъдеща дезинтеграция на ЕС, което никой не иска", допълни Мюлер."

    Нередност?
Нов коментар