🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Между реда и хаоса

Какво ще намерите в коледния брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вижте всички обекти, от които можете да закупите броя.

Животът, казва Джордан Питърсън в книгата си 12 Rules of Life, е постоянна борба с хаоса. Според канадския психолог ние непрекъснато се опитваме да подредим света около себе си, така че да си създадем илюзията за контрол върху него. Правилният баланс между ред и хаос е това, което създава усещането за смислен и интересен живот. Повече ред и той става скучен. Повече хаос и имаме усещането, че е неуправляем.

Тази година балансът беше доста сериозно нарушен. Редът - какъвто го познавахме и донякъде пазехме от много години насам, изчезна в епидемията и паниката покрай нея. Животът и работата на практически всички - от деца до най-възрастни, се промениха драстично. Случи се толкова бързо и толкова сериозно, че в много отношения хаосът побеждаваше реда. Това обаче няма да продължи още дълго.

Ваксините са вече тук и с малко късмет вероятно още от пролетта здравната част от кризата ще започне да си отива. Този брой на "Капитал" е за живота след това.

Когато си мислим какво ще стане след COVID-19, много често мечтаем за миналото. Мислим, че всичко ще се върне такова, каквото беше преди. Няма. Събитие с такива мащаби променя всеки ъгъл от живота. Ще се работи по различен начин. Пътуванията и отпуските ще са други. Отношенията между хората ще са променени.

За да разберете мащаба на промяната, ето един малък по значение, но иначе символично голям пример - има реален шанс ръкостискането да не се върне след края на епидемията. Западната част от света може да стане като източната, където то и преди не беше популярно.

Какво точно ще се случи - колко дълбока ще бъде промяната, е трудно да се разбере докрай сега. В момента (и това е оптимистичната гледна точка) сме в пика на епидемията, а крайният резултат ще се знае известно време след като тя приключи. Процесите обаче вече са започнали и ако не се знае докъде ще стигнат, посоката е напълно ясна.

Ако за момент помечтаем за бъдещето, а не за миналото, ще видим, че промените от епидемията не е задължително да са лоши. В този текст ще прочетете, че един от възможните ефекти за пътуванията е, че може да изчезне свръхтуризмът. Това е доста добра новина за изтерзаните жители на градове като Барселона, Венеция и Дубровник.

Какво вече се промени в начина, по който се работи - какви са например новите видове стрес и идеи как да се борим с него, ще видите тук.

Разбира се, не всичко, което ще се промени, е за добро. В момента, за да могат икономиките да прескочат кризата, правителствата на почти всички държави ударно харчат. Това е напълно оправдано, но в един момент, и то скоро, ще дойде времето дълговете, които се взимат сега, да се изплащат. Какво ще стане тогава ще видите в този текст.

Освен хората, компаниите и отношенията между тях епидемията променя и градовете. Само един поглед какво се случва в момента в България е достатъчен, за да се види мащабът - затворените молове и заведения напълниха пешеходните улици, парковете и планините близо до големите градове. След локдауна естествено хората пак ще се забавляват на закрито, но има и промени, които ще останат - вижте някои от тях тук, тук, тук и тук.

Една от причините да е трудно да се предвиди какво точно ще се случи е, че крайният резултат зависи в много голяма степен от нас. Коронавирусът предизвика много демократична криза. Както разболява всеки, без никакво значение от това къде е роден, каква раса е и колко пари има, така ефектите от него зависят от колективните усилия или провали на хората. Умните общества - там, където хората разсъждават и успяват да се разберат помежду си как да работят в една посока, понасят много по-малко щети и ще излязат с по-ясна визия какво да се промени. На другите места пораженията ще бъдат по-тежки и хората ще излязат объркани от здравната криза.

Този брой на "Капитал" помага да се подреди хаосът и да се види какво ще се случи след края на COVID кризата. Дотогава обаче има още време. И какво ще се случи през него - дали кризата в България ще продължи да бъде една от най-сериозните в Европа, а и в света, пак зависи от индивидуалните усилия и уменията ни да ги впрегнем за обща кауза. Иска се по малко от всеки, за да могат всички да спечелят. И през идващите няколко месеца, и в променения свят след това.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар