🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кръстниците

Магистрала "Струма" пак стана "Люлин"

   ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Шефът на АПИ обясни срутилата се скална маса на магистрала "Струма" с "пропуски в строителството на магистрала "Люлин" в периода 2006-2008 г. Проектът за въпросното трасе наистина е на правителството на Сергей Станишев, но реално я изгради първото правителство на ГЕРБ. "Заварихме на магистрала "Люлин" 5 км асфалт и след това ливади, гори и планини", каза Борисов през 2010 г., за да няма съмнение чия е заслугата. През 2011 г. той тържествено сряза лентата ѝ, а през 2018 г., с решение на третото му правителство, тя стана част от обраслата също със спорове магистрала "Струма".

Възкръсването на "Люлин" всъщност е част от кризисния пиар, с който управляващите се опитват да хвърлят отговорността за гафовете и проблемите в последните 10 години на "комунистите". На социализма Борисов вмени и срутището на пътя за Рилския манастир - дни след като на място сам се похвали с ремонта му: "Разкошен път до Рилския манастир... Тук беше тежкото свлачище." (За срутището до Елисейна виновна се оказа природата.)

По същия почин, играейки си с имена, премиерът се опита да именува руския газопровод "Турски поток" през България на "Балкански поток", а сега не иска да говори за него. Дори не отиде да го открие.

Миналата седмица предложеният от ГЕРБ председател на ЦИК се опита да прокара "възродителен процес" за опозиционните коалиции - така че да не могат да се регистрират за изборите с имената, с които са популярни. А след като България зае трайно последното място по ваксинация в ЕС и управляващите бяха попитани дали "роднински" връзки в ГЕРБ са причина за силно предпочетената ваксина на AstraZeneca, от няколко дни в официалните изявления ваксината изведнъж стана само "оксфордска" - на името на партньора в разработването ѝ, който няма връзка с управляващите.

Опитите на властта да ребрандира провалите си с чужда вина щяха да са само комични, ако не плащахме скъпо цената за това евтино политическо шоу.

Все още няма коментари
Нов коментар