🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

А резултатите от изборите знаят ли се вече?

ЦИК забрани прякото излъчване от преброяването на гласовете

   ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Не може. Това беше краткият отговор на Централната избирателна комисия (ЦИК) на искането наблюдателите и застъпниците на партии да могат да стриймват в изборния ден броенето на бюлетините. Идеята на опозиционните политици беше, че така ще се разсеят съмненията на много хора, че и резултатите от изборите се решават не от гласоподавателите, а от мафията около властта.

В пристъп на номенклатурна гениалност беше използван довод от сферата на личните данни. Хората, които организират изборите, съвсем насериозно приеха, че "образът на участник в изборния процес и неговият глас като звуково изражение представляват лични данни, което следва да се ползва от съответната защита". И за да запазят лицето и гласа ("като звуково изражение") на изборната администрация - членовете на комисии, ЦИК забрани да се излъчва пряко онлайн какво става при броенето на гласовете. Любопитно е, че тази забрана не важи за медиите - те могат да снимат това тайнство и неговите жреци, защото "медиите се ползват с привилегии при обработката на личните данни и от обстоятелството, че са различни целите, с които представителите на партиите обработват личните данни и медиите", реши ЦИК.

Да обобщим: ако гражданин запише лицето и гласа ("като звуково изражение") на член на избирателна комисия, това нарушава защитата на личните му данни. Ако го направи телевизия - всичко е наред.

Естествено, логика в това няма. Доста по-големият проблем е, че с подобни решения ЦИК руши и без това крехкото доверие в честността на изборите. Задачата на комисията по принцип не е само технически да организира самото гласуване, а да го направи по такъв начин, че следващата власт да бъде легитимно избрана. Това е фундаментът на държавата и ако той се клати, всичко нагоре ще бъде нестабилно. И напълно разбираемо един от честите коментари след забраната за излъчване на живо беше: "А резултатите сега ли ще кажат, или ще изчакат до април?"

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-(
    evpetra
    • + 2

    Десет години мафията се окопаваше във властта и много трудно ще бъде изчегъртана отвсякъде.

    Нередност?
Нов коментар