За ЦИК изборите са тайнство, което не може да се излъчва онлайн

Тепърва ще се обсъждат варианти за видеозаснемане на отчитането на резултатите от вота

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Защо трябва да има видеонаблюдение по време на гласуването на които и да е избори е доста лесно да се покаже. Вижте например този клип от парламентарния вот в Русия:

Подобни клипове има още, и то не само от Русия. През последните години съмненията за изборни измами в България - от търговия с гласове, до директни лъжи в преброяването стават все по-сериозни. Наскоро няколко опозиционни партии поискаха да има видеонаблюдение при преброяването на гласовете от парламентарните избори през април - застъпниците на различните формации да могат да стриймват с мобилните си телефони какво се случва. Както се вижда от примера с Русия видеонаблюдението няма да направи изборите честни, но поне може да направи евентуални измами по-видими или (в по-добрия случай) да разсее съмненията.

Според ЦИК обаче това не е редно да се случва, или поне не по начина, който искат българските опозиционни партии. Видеонаблюдение във вида, в който настояват те - чрез онлайн излъчване от мобилните телефони на застъпниците на партиите и наблюдателите от неправителствените организации, няма да има. Това се разбира от (!) видеозаписа на заседанието на Централната избирателна комисия (ЦИК), проведено в понеделник, на което беше представен проект на указания относно обработката и защитата на личните данни в изборния процес, разработен съвместно с Комисията за защита на личните данни (КЗЛД).

Причината накратко - "образът и гласът като звуково изражение" на изборната администрация са лични данни и не могат да се споделят публично без тяхно съгласие. Ако медиите ги снимат няма проблем, но ако го правят застъпниците на партиите, тогава звуковото изражение на гласа тутакси става лична данна и получава пълната защита на закона.

Документът с указанията е почти същия като този за европейските избори през 2019 г., но с някои корекции, които засягат застъпниците на партиите, наблюдателите на неправителствените организации и медиите, които в изборния ден имат право според Изборния кодекс да присъстват в секциите за гласуване, както и при броенето на бюлетините и попълването на протоколите с изборните резултати. Те обаче отново са неясни и мъгляви и не посочват ясно дали застъпниците и наблюдателите могат да излъчват броенето на бюлетините в реално време от мобилните си телефони, така както поискаха редица опозиционни извънпарламентарни политически сили и БСП. Социалистите дори внесоха предложение за промени в Изборния кодекс в парламента за видеонаблюдението, но мнозинството от ГЕРБ отказа да го разгледа.

Неясните указания

Според въпросните указания застъпниците, наблюдателите и медиите имат най-ниското ниво на обработващи лични данни и са пряко подчинени на своите администратори, които в случая са ЦИК, районните и секционните избирателни комисии. "Мотивът за създаването на този текст е, че образът на участник в изборния процес и неговия глас като звуково изражение, представляват лични данни, което следва да се ползва от съответната защита. Същественото тук е че двата типа представители - на партиите и на сдруженията, от една страна, и на медиите, от друга, получават различен статут и различна възможност за участие в изборния процес. Медиите се ползват с привилегии при обработката на личните данни и от обстоятелството, че са различни целите, с които представителите на партиите обработват личните данни и медиите", е аргументът на представителя на КЗЛД, който представи документа по време на заседанието на ЦИК.

СИК-овете може да решават за видеонаблюдението

Пред "Капитал" говорителят на ЦИК Димитър Димитров уточни, че изборният орган категорично няма да разреши броенето на бюлетините да се излъчва в реално време чрез мобилните телефони на застъпниците и наблюдателите. Причината по думите му е опасението на ЦИК, че в изборното помещение може да има провокатори, а и този процес е много трудно да се регулира в 12-те хиляди секции в страната. "Достатъчно е в няколко секции да възникне скандал и те да започнат да се сочат като пример за опорочаване на вота", смята Димитров. Според него обаче предстои да се обсъдят различни варианти за осъществяване на някакъв вид видеонаблюдение, но това ще се обсъжда при приемането на методическите указания на ЦИК за вота, които трябва да се приемат в края на февруари или началото на март. Единият от тях е решението дали да има видеонаблюдение при броенето на бюлетините да се взема от председателите на съответните секционни избирателни комисии. "Примерно може да се приеме видеонаблюдение при броенето на бюлетините с гласовете на партиите, защото разпечатките с протокола от гласуването с преференциите за кандидатите от листите на партиите е много дълга. Медиите също могат да правят примерно репортажи от изборните помещения", казва Димитров.

Ако ЦИК предприеме този подход с даването на правомощия на изборните комисии да решават дали може да има видеонаблюдение, това на практика ще е повторение на ситуацията от предишните парламентарни избори. Тогава ЦИК не взе решение дали да има видеонаблюдение в секциите, като остави това на районните избирателни комисии. Вследствие на което някои от тях изрично забраниха възможността за видеонаблюдение, което беше оспорвано от партии във Върховния административен съд (ВАС).

"Демократична България" ще сезира ВАС

Още в понеделник, малко след заседанието на ЦИК, от обединението "Демократична България" реагираха на неяснотата около това дали ще е възможно видеонаблюдение при броенето на бюлетините. "Надявахме се на ЦИК да проявят здрав разум в полза на доверието в изборните резултати. Въпреки това, съдейки по проведената дискусия в ЦИК, комисията излиза с решение, което създава неяснота и на практика прави невъзможно организирането на видеонаблюдение при отчитането на бюлетините", заяви съпредседателят на обединението Христо Иванов, който обяви, че Демократична България ще обжалва това решение на ЦИК, когато то бъде прието.

ЦИК може и да има аргументи да откаже видеозаснемането, но от решението ѝ ще има доста конкретни последствия - най-видимото е, че само два месеца преди изборите този ход не допринася за доверието в честното им провеждане. И на тези избори, изглежда, такъв клип от България няма да има: via GIPHY