🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Видимо облекчение в Брюксел от срещата с Антъни Блинкен

Лидерът на НАТО Йенс Столтенберг очакваше силен ангажимент от новия държавен секретар на САЩ и не остана разочарован

Йенс Столтенберг и Антъни Блинкен очакваше силен ангажимент от новия държавен секретар на САЩ и не остана разочарован
Йенс Столтенберг и Антъни Блинкен очакваше силен ангажимент от новия държавен секретар на САЩ и не остана разочарован
Йенс Столтенберг и Антъни Блинкен очакваше силен ангажимент от новия държавен секретар на САЩ и не остана разочарован    ©  Reuters
Йенс Столтенберг и Антъни Блинкен очакваше силен ангажимент от новия държавен секретар на САЩ и не остана разочарован    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бернд Ригерт

в кореспонденция за "Дойче веле"

Облекчението беше изписано на лицето на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Както и на събраните в Брюксел външни министри от алианса - след обещанията за подкрепа и единство на новия държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен. След четири години търкания с предишната американска администрации и обиди от бившия президент Доналд Тръмп в централата на НАТО има ново настроение на оптимизъм. "Сега можем да започнем нова глава в отношенията между Северна Америка, САЩ и Европа", каза Столтенберг пред DW. Лидерът на НАТО очакваше силен ангажимент за трансатлантическия съюз от новия държавен секретар и не остана разочарован. Антъни Блинкен направи точно това. "САЩ искат да възстановят нашите партньорства, преди всичко с нашите съюзници от НАТО, ние искаме да съживим алианса", каза той пред пресата. Думите му се приеха като препратка към казаното от френския президент Еманюел Макрон през 2019 г. - че алиансът е в "мозъчна смърт", което предизвика и дебат за бъдещето му. Това бъдеще сега изглежда много по-добре и в момента тече под слогана "НАТО 2030" с надеждата да придобие завършен вид в Брюксел през юни, на среща на върха на НАТО с участието на американския президент Джо Байдън.

Сега бъдещето на трансатлантическия съюз изглежда много по-добре на фона на новите предизвикателства в света.

Събралите се външни министри също приветстваха посланието на Блинкен. Германският Хайко Маас заяви, че очаква с нетърпение подновените преговори за по-нататъшно развитие на алианса. "Имаше време за размисъл и има стратегически компас. Сега е време НАТО да се подготви за основните предизвикателства на нашето време. И това означава да се позиционираме по отношение на Китай и Русия. И конфликтите, които се случват в НАТО, трябва не само да бъдат обсъдени само политически, те също трябва да бъдат решени", предложи той.

Новият държавен секретар на САЩ не загуби време по отношение на един от тези конфликти: продължаващият спор за газопровода "Северен поток 2", който трябва да доставя руски газ в ЕС през Германия. Блинкен нарече проекта "лоша идея - лоша за Европа, лоша за САЩ", и с настояването, че трябва да бъде спрян, увери, че компаниите, участващи в него, ще бъдат изправени пред санкции. Той също така изрази опасения по отношение на Турция, като заяви, че закупуването на зенитните ракети от Русия и спорът й с Гърция за оспорваните запаси от природен газ в Източното Средиземноморие са въпроси, които трябва да бъдат решени. Но ги нарече разрешими и посочи, че не трябва да накърняват бъдещото сътрудничество между надеждни съюзници. За голямо успокоение на външните министри на НАТО Блинкен не направи военните разходи на държавите членки централна тема, както беше при администрацията на Тръмп. Според един дипломат целта от 2% от БВП за военни разходи не е била на масата на преговорите във вторник.

Американският президент Доналд Тръмп често и силно се оплакваше, че Европа не споделя финансовата тежест и дори заяви, че "съюзниците от НАТО експлоатират и се възползват от САЩ". Членовете на алианса твърдят, че остават ангажирани да изпълнят целта 2% от БВП за военни разходи до 2024 г. Очаква се срещата на върха на НАТО през юни да постави на дневен ред темата за Китай. Докато алиансът гледа към 2030 г. и обсъжда бъдещата си посока, един от основните въпроси ще бъде нарастващото влияние на Пекин на световната сцена. Генералният секретар Столтенберг заяви, че то прониква в Запада чрез инвестициите в критичната инфраструктура на много страни. "Няма начин да избегнем въпроса за преодоляването на последиците за сигурността ни от възхода на Китай и промяната в глобалния баланс на силите", каза той. От своя страна китайският външен министър Ван И и руският му колега Сергей Лавров се срещнаха в южната част на Китай във вторник, за да се позиционират срещу "нововъзродилия се съюз на НАТО". Лавров заяви, че познава белезите на това, което той нарича "разрушителния характер на интересите на Америка, които разчитаха на политически и военни съюзи по време на студената война". Тези "подновени съюзи", каза той, "са предназначени да подкопаят архитектурата на международния принцип за правовата държава, установен от ООН". Двамата с Ван И заявиха, че възприемат курса на НАТО като усилие на западните трансатлантически сили да наложат "на други страни своето основано на правила разбиране за световния ред ".

Все още няма коментари
Нов коментар