🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Приключва ли сагата "Северен поток 2"

САЩ разхлабиха санкциите върху спорния проект, за да възстановят добрите си отношения с Германия и да подобрят тези с Русия

Промяната беше обявена в деня на първата среща на американския държавен секретар Антъни Блинкен с руския му колега Сергей Лавров в Исландия.
Промяната беше обявена в деня на първата среща на американския държавен секретар Антъни Блинкен с руския му колега Сергей Лавров в Исландия.
Промяната беше обявена в деня на първата среща на американския държавен секретар Антъни Блинкен с руския му колега Сергей Лавров в Исландия.    ©  Reuters
Промяната беше обявена в деня на първата среща на американския държавен секретар Антъни Блинкен с руския му колега Сергей Лавров в Исландия.    ©  Reuters

Изграждането на газопровода "Северен поток 2", свързващ Русия и Германия, приближава към финал, след като администрацията на американския президент Джо Байдън отслаби санкциите върху спорния проект. Все пак остават значителни препятствия, преди да започнат доставките на газ под Балтийско море. Промяната в позицията на Байдън, който също както своя предшественик Доналд Тръмп е против проекта, идва на фона на подготвяната среща между него и руския президент Владимир Путин. САЩ се надяват, че с това решение ще получат предимства при други важни преговори - като климатичните промени, икономическото възстановяване (Байдън предлага минимален глобален корпоративен данък) и отношенията с Русия и Китай.

Решението на Белия дом означава, че вероятно строителството на тръбопровода ще приключи до края на годината. Но оставащите санкции ще затруднят получаването на всички необходими одобрения за започване на дейността. Парламентарните избори в Германия, където Зелените водят в някои проучвания и най-вероятно ще бъдат сериозен фактор в следващото правителство, също крият неизвестни.

"Това не е краят на историята", казва пред Bloomberg Кирстен Вестфал, старши анализатор в Германския институт за международни отношения и сигурност. "Въпросът сега е кога и как ще работи тръбопроводът, какви количества от кой доставчик ще дойдат през него."

В името на сигурността

В писмо до Конгреса държавният секретар Антъни Блинкен съобщи миналата седмица, че някои руски компании в проекта ще бъдат санкционирани, но не и проектната "Северен поток 2" и изпълнителният й директор Матиас Варниг - бивш офицер от тайните служби ЩАЗИ в ГДР и близък съюзник на Путин. Той представи доклад за проекта (такъв се прави на всеки 90 дни) и обясни, че предвидените санкции няма да се налагат, защото това е въпрос от национален интерес за САЩ. Вашингтон все пак продължава да смята, че газопроводът, който струва 9.5 млрд. евро, представлява "риск за европейската енергийна сигурност" (както и че компанията и Варниг са извършвали дейност, подлежаща на санкции).

Промяната, която ядоса много републиканци и демократи, беше обявена в деня на първата среща на Блинкен с руския му колега Сергей Лавров в Исландия. На нея той заяви, че Вашингтон и Москва ще се стремят към стабилни и предвидими отношения въпреки различията си и "светът ще е по-сигурно място", ако работят заедно.

Президентът Джо Байдън се готви за посещение в Европа през юни и отказът от санкции се приема като сигнал към Германия, с която САЩ опитват да възстановят пострадалите по времето на Доналд Тръмп отношения. Няколко години проектът причиняваше разрив както между Европа и САЩ, така и вътре в ЕС. Германия енергично го подкрепя, докато Източна Европа и Франция се страхуват от нарастващата зависимост от руската енергия и от лишаването на Украйна от транзитни такси. Нагласите в Брюксел варират от загриженост до сериозна опозиция.

Сегашното решение на администрацията на Байдън се възприема от Германия като ключов повратен момент - така се избягва ескалацията на конфронтация с правителството на Ангела Меркел, което отдавна твърди, че газовата връзка ще увеличи сигурността на енергийните доставки в Европа.

"Администрацията на Байдън не желае да бъде прекалено натоварена със санкции на този последен етап от завършването на тръбопровода, тъй като това би развалило отношенията й с Германия, но не и да спре проекта", коментира Катя Яфимава от Оксфордския институт за енергийни изследвания.

Ще стане ли ЕС по-зависим от Русия

Консорциумът, финансиращ газопровода, чието строителство започна през 2018 г., включва "Газпром" и още пет компании - Uniper и Wintershall от Германия, OMV от Австрия, Engie от Франция и британско-нидерландската Royal Dutch Shell. Германските индустриални гиганти като BASF смятат, че е от съществено значение да осигурят руски газ, за да се състезават с американските си конкуренти. А собственото производство на ЕС намалява. С края на проекта Европа може да стане по-зависима от руския газ, смятат част от политиците и експертите.

Очаква се Германия да поеме ангажимент за укрепване на енергийната и други форми на сигурност в Източна Европа.

Другата теза обаче е, че зависимостта на Европа от руския газ може да не е толкова силна, колкото преди няколко години. Пазарът на Стария континент стана по-конкурентен, след като все по-често се сключват сделки за доставки на втечнен природен газ (LNG), не без натиска и на САЩ. "Газпром" остава традиционен ключов доставчик за някои страни от Източна и Централна Европа, но Западна Европа получава суровината от други страни, включително Норвегия, Катар и Африка.

Дяволът е в детайлите

Въпреки напрежението между ЕС и Русия Берлин се опитва да изолира тръбопровода от дипломатически спорове - дори след вкарването в затвора на руския опозиционен лидер Алексей Навални Меркел не е променила мнението си за проекта. За да заобиколи американските санкции, правителството на провинция Мекленбург-Предна Померания, в която газопроводът излиза на сушата, създаде фондация, финансирана главно от "Газпром", за посредничество между "Северен поток 2" и частни изпълнители - в името на "опазване на климата". Този трик, напомнящ подобни действия и в България с изграждането на магистрала "Хемус", е обречен без благосклонната позиция на Вашингтон.

Краят на управлението на Меркел през есента може да е ключов за бъдещето на тръбопровода. Зелените, които водят в някои социологически проучвания за парламентарните избори през септември, недвусмислено се противопоставят на проекта, въпреки че за да се състави коалиция, може да се наложи да направят компромис.

Меркел очаквано одобри новата позиция на Белия дом, като заяви, че американският президент е направил крачка по-близо до Германия. Русия също е доволна, но посочи, че строителството на "Северен поток 2" продължава въпреки по-ранните ограничения. Малко преди решението на Вашингтон руският енергиен министър Николай Шулгинов заяви, че газовата връзка може да бъде готова тази година. Към края на март 95% от тръбопровода беше завършен, като тогава оставаше да бъдат положени около 121 км тръби.

Досега Москва успява да замени санкционираните кораби, логистични компании и други доставчици, участващи в строителството. Все още не е ясно дали ще може да получи нужното сертифициране на проекта, за да бъде пуснат в експлоатация тръбопроводът.

Очаквано различна беше реакцията в Украйна. Главният изпълнителен директор на "Нафтогаз" Юрий Витренко предупреди, че страната му ще оказва натиск върху Вашингтон за спиране на газопровода, тъй като той е "най-опасният геополитически проект" на Русия.

Следващият доклад на Държавния департамент на САЩ за санкциите ще бъде предоставен на Конгреса след 90 дни. Двете страни сега трябва да използват времето, за да обсъдят проблемните аспекти на проекта, заяви германският външен министър Хайко Маас. Сега има повече пространство за маневри и преговори. С по-малко конфронтационна политика могат да се намерят работещи решения и за двете страни. На ход е Германия, която трябва да поеме ангажимент за укрепване на енергийната и други форми на сигурност в Източна Европа.

Колко е важен проектът

Tpъбoпpoвoдът тpябвa дa yдвoи ĸaпaцитeтa зa дocтaвĸи нa пpиpoдeн гaз oт Pycия зa Eвpoпa ycпopeднo c пъpвия "Ceвepeн пoтoĸ", ĸoйтo paбoти от 2011 г. Πъpвoнaчaлнo той тpябвaшe дa зapaбoти дo ĸpaя нa 2019 г. Haлoжeнитe aмepиĸaнcĸи caнĸции oбaчe пpинyдиxa швeйцapcĸaтa ĸoмпaния Аllѕеаѕ Grоuр дa ce oттeгли oт cтpoитeлcтвoтo, а доизграждането беше поето от руски фирми.

Гaзoпpoвoдът e важен за Гepмaния, защото тpябвa дa й оcигypи пo-eвтина суровина на фoнa нa cвивaщoтo ce eвpoпeйcĸо пpoизвoдcтвo. Москва ще си осигури свободен износ на газа за Eвpoпa, бeз дa ce нaлaгa да плаща на Уĸpaйнa. САЩ обаче също се борят зa дял oт eнepгийния пaзap нa Cтapия ĸoнтинeнт - aмepиĸaнcĸитe ĸoмпaнии се стремят да увеличават изнoca нa втeчнeн пpиpoдeн гaз. Досега aмepиĸaнcĸитe дocтaвчици имaт няĸoлĸo ĸлючoви дългocpoчни cпopaзyмeния, включително c Πoлшa. Eĸcпopтът зa Eвpoпa щe е вce пo-вaжeн зa тяx, тъй като CAЩ се стремят да станат нaй-гoлeмият изнocитeл нa LNG дo 2025 г.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 5

    Не, сагата с потока няма да приключи, защото това е един от лостовета на отиващия се хегемон да дестабилизира Европа и буква по буква да изпълнява заръката на покойния Збигнев всячески да пречи на единението на германските технологии и руските енергоресурси.

    Близо до ума е, че ако досега отнякъде на Германия можеше да се достави газ в същите обеми и на съпоставими цени с руския, тези статийки нямаше да има нужда да се пишат, защото геополитическият конфликт нямаше да съществува.

    Защото видимо проблемът не е в газа, а че е руски...

    И тези оплетени силогизми в статията трябва да опитат да ни убедят да гледаме на друга страна чрез класически Гьобелсови похвати: притеснителни пропуски, неточности, недомлъвки и откровени нелепици.

    И така да поставим нещата на местата им:

    1. Продължава да е необяснимо е как един и същ руски газ, ако мине по дъното на Балтийско предизвиква зависимост у Европа, а през придобитата от американски компании газопреносна мрежа на Украйна не й предизвиква нищо? Вяроятно, защото заради СП2 ЮЕс компаниите губят не само транзитните такси, но се обезсмисля цялата им инвестиция в тръби, компресорни станции, подкупи на чиновниици (виж подвизите на Байдън-син в Украйна) и пр;

    2. Създава се впечатлението, че СП2 е изключително руски проект, а не е. Строи се от проектна компания, в която собствеността е 50:50 между изброените Uniper и Wintershall, OMV , Engie и Royal Dutch Shell от една страна и Газпром от друга. Т.е. всяко забавяне/оскъпяване/обструкции/нереализирани печалби и т.н. удря еднакво както Газпром, така и акционерите на западните компании;

    3. Ако американският LPG беше конкурентен ценово на руския тръбопроводен газ, досега германските индустриалци (пък и Меркел) да са построили LPG терминали във всяко едно заливче на Балтийско. Явно не е. И е логично, защото цената на газа е франко терминала в Луизиана и към нея се прибавя стойността на навлото, застраховките, декомпресията и седмиците за доставка;

    4. Съпътстваща тема е, че в САЩ има независим регулатор на цената на газа и няма как да се направи политически дъмпинг на газ за ЕС. Още повече, че традиционният пазар на американския LPG е в Азия и там цените са с до 30% над тези в Европа.

    Такъв е номерът на полската държавна газова компания, която осигурява за нуждите на страната си основно американски LPG през терминала в Швийнуйшче. Около 1/3 от квотата си от американски LPG поляците препродават в Азия и с печалбата погасяват скъпата си цена. Това е тайната как полската икономика издържа още на по-скъпия американски газ;

    5. Преди време под сходна тема писах подробно с цифри и факти, че в света физически няма толкова танкери-газовози, които да осигурят непрекъснатия трастатлантически експрес САЩ-ЕС-САЩ в обема на сегашните руски доставки за ЕС.

    6. Американският добив на газ е все по-ограничен от завоя на Байдън към зелена енергетика. Тръмп извади САЩ от Парижкото споразумение за климата и направи страната си №1 в света в добива на въглеводороди, но чрез варварския шистов добив! Америка за 4 г. буквално бе надупчена, разорана, обелена и изстискана от шистарите в Тексас, Ю.Каролина, Луизиана, Аляска. Заради ограниченията при Байдън Тексас взе да иска независимост от САЩ...

    7. Единствено за Капитал остава тайна, че германските (розово-) Зелени са еврофилиал на американската управляваща в момента ДП и прокарват нейните интереси. Това обяснява и опозицията им към СП2. Ако това отношение, обаче, продължи и след участието им в евентуална властова коалиция наесен, неминуем е конфликтът им с националния индустриален капитал, за който цената на енергоресурсите е определяща за конкурентноспособността.

    Мисля да стига толкова.

    Нередност?
  • 2
    uxv41590638 avatar :-|
    Малинчо Паков

    Тази сага приключва, но се заформя нова, а както показва опитът - ще им се светът непрекъснато да е на ръба. Но има спасител в ръжта...

    Нередност?
  • 3
    ipm54679905 avatar :-|
    ipm54679905

    До коментар [#] от "":

    Колега, една малка корекция. Става въпрос за LNG, а не LPG. 🙂

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#3] от "":

    Благодаря. Недоглеждане.

    Нередност?
Нов коментар