🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

И на финала - поредният нелеп скеч

Премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви проектокабинета по шорти от болница "Софиямед" във фейсбук

Премиерът в оставка обяви проектокабинета на ГЕРБ по шорти от болница "Софиямед" пряко във фейсбук.
Премиерът в оставка обяви проектокабинета на ГЕРБ по шорти от болница "Софиямед" пряко във фейсбук.
Премиерът в оставка обяви проектокабинета на ГЕРБ по шорти от болница "Софиямед" пряко във фейсбук.
Премиерът в оставка обяви проектокабинета на ГЕРБ по шорти от болница "Софиямед" пряко във фейсбук.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Петър Чолаков - политолог, в коментар за "Дойче веле"

В края на третия си мандат Борисов и ГЕРБ за пореден път се подиграха с парламентаризма. Подигравката сега е двойна: премиерът в оставка намери време да "порита" мач и да се контузи, но не и да отговори на въпросите на депутатите. Унизителен беше и предложеният от ГЕРБ проектокабинет.

По време на своето управление Борисов рядко се появяваше в Народното събрание, особено ако трябваше да се отчита пред него. След като новият парламент на практика го задължи да се яви, той първоначално с мъка "прие", а във вторник в крайна сметка финтира депутатите, макар и "на куц крак".

Новината, че Борисов се е контузил, предизвика многобройни подигравки в социалните мрежи заради подозрението, че лидерът на ГЕРБ си търси извинителна бележка, за да не отиде на очертаващото се като неприятно за него заседание. А според една стара изтъркана шега бягството е 13-ата хватка в каратето. Борисов е роден на 13-о число, играе с фланелка №13, а и уж е майстор на бойното изкуство. Така че поне тук изненада няма.

Забележете обаче, че той дори не си направи труда да се оправдае със скъсания менискус, за да не отиде в пленарната зала. Явно просто "няма желание". Според депутати от ГЕРБ Борисов не искал да отиде в парламента, защото политическите му противници щели да го обиждат и да му се подиграват. Самият той го описа мелодраматично като "народен съд".

Борисов избяга от заседанието в НС като слаб ученик, който знае, че ще го изкарат на дъската пред класа.

Лидерът на ГЕРБ обаче все още е министър-председател, макар и в оставка. България според чл. 1 от конституцията е република с парламентарно управление. Дори като обикновен гражданин, а още повече като глава на изпълнителната власт, Борисов е длъжен да отиде в парламента, за да изслуша, а ако трябва, и да изтърпи критиките на депутатите. По този повод явно трябва да припомним, че институциите не са длъжни да се съобразяват с прищявките и настроенията му. Нито са длъжни, когато той най-сетне благоволи да им се представи, да разпънат червеното килимче и да го хвалят. Напротив, контролът на парламента над правителството е иманентна част от демократичния политически процес.

А тази сряда Борисов трябваше да говори по важна и конкретна тема - Националния план за възстановяване и устойчивост. ГЕРБ бавиха дълго време окончателния му вариант, а когато се появи, се оказа, че е нескопосан и че в него вероятно има заложени мини. Изобщо, Борисов бяга от заседанието в НС като слаб ученик, който знае, че ще го изкарат на дъската пред класа. И заедно с "неговите" депутати показват, че ГЕРБ откровено се подиграват с парламентаризма, с духа на конституцията и законите в България.

Показателно е също, че Борисов е предложил на Красимир Каракачанов да бъде отново министър на отбраната - при положение че избирателите на 4 април ясно показаха какво мислят за участието на ВМРО във властта; затова и тази партия не прескочи електоралния праг. Добре поне, че г-н Каракачанов си е дал сметка за този факт и е отклонил "офертата". Много от "тружениците" на отиващия си кабинет обаче са и в проекта за новия - през март 2021 недоверието към правителството на Борисов възлизаше на цели 64% (по данни на "Маркет линкс").

Дори няма да коментирам каква е компетентността на Любен Дилов-син в сферата на туризма или на Калин Вельов като евентуален мениджър на забатачената сфера на културата у нас. Тези "номинации" са явна закачка с "Има такъв народ" и Слави Трифонов, както и офертата на кандидат-премиера Митов към "традиционната десница".

Накратко, ГЕРБ наредиха кабинет "за парлама". Почти сигурно е, че той няма да види бял свят и да получи необходимата подкрепа в парламента. Финалните акорди на третия им мандат приличат на останалите елементи от композицията -поредният нелеп скеч. Обиден и за институциите, и за българските граждани.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-@
    scuby
    • - 11

    На кои въпроси да отговори бе Чолаков? Пълно в тази държава с такива журналисти и политолози спонсорирани от разни НПО-та с неясни пари. Да ти чете плана за възстановяване? Нали Дончев дойде, който най-подготвен по тази тема. Не му дадоха думата. Но искате Борисов да го разкаравате като панаирджийска мечка, да го обиждате, унижите, да се гаврите с достойнството му. Не се ли сещаш бе Чолаков, че така унизяваш 840 000 българи и това според статистиката са по-образованите в зряла възраст работещи хора в тази държава? Това мислиш ли, че до нещо добро ще доведе? Спри да питаш къде е Борисов, за добро или за лошо и неговото време минава. Сега започни да питаш къде е Трифонов. Време е Чолаков!

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 8

    Много интимни станахме с премиера - видяхме го по фланелка, по шорти, полугол в спалнята му, остава да го видим и чисто гол, което вече няма да е дори смешно. Този човек не се ли вижда на какво прилича?

    Нередност?
Нов коментар