🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ако не ви харесват правителствата ми, имам и други

Премиерът в оставка, отпуска и болнични представи по шорти и патерица министрите за кабинета на ГЕРБ, които ще предложи на парламента

Кадър от видеото с премиера в оставка и председателката на ПГ на ГЕРБ Десислва Атанасова в профила му във фейсбук.
Кадър от видеото с премиера в оставка и председателката на ПГ на ГЕРБ Десислва Атанасова в профила му във фейсбук.
Кадър от видеото с премиера в оставка и председателката на ПГ на ГЕРБ Десислва Атанасова в профила му във фейсбук.
Кадър от видеото с премиера в оставка и председателката на ПГ на ГЕРБ Десислва Атанасова в профила му във фейсбук.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Часове преди номинираният от Бойко Борисов за министър-председател Даниел Митов да получи от президента проучвателния мандат за съставяне на правителство, премиерът в оставка се включи пряко по фейсбук, за да обяви състава на проектокабинета на ГЕРБ-СДС. Видеото от болницата "Софиямед", където Борисов пребивава, след като в понеделник му беше направена поредната операция на коляното, изглеждаше като епизод от популярния британски сериал в жанра на политическата сатира The New Statesman ("Новият политик").

Борисов направи изявлението си в установената отпреди изборите комуникациона форма - в отсъствието на журналисти, а реплики му подаваха кандидатите за министри. Обичайно това се случваше досега, докато кара "джипката на успехите", но във вторник Борисов се представи с патерица и по шорти, за да се види шинирания му след операцията крак.

"Утре ще ме изпишат. Пет операции са ми правени - 3 на едното, 2 на другото коляно. Ако нещо щеше да допринесе, да отида в парламента...". Така Борисов отговори на критиките от другите политически сили и на общественото възмущение от явното пренебрежение, което той почти през цялата си политическа кариера демонстрира към Народното събрания, което по конституция е най-важната институция в страната.

Заявявайки преди дни неистината, че така са правели и други преди него, лидерът на ГЕРБ не присъства в пленарната зала, когато в петък беше гласувана подадената от него оставка на третото му правителство. С решение на депутатите от същия ден той беше задължен да се яви в парламента, за да бъде изслушан по предложения от кабинета му План за възстановяване и устойчивост. С информацията, че за пореден път е претърпял спешна операция на скъсан менискус и кадрите от столичната болница, Борисов демонстрира и уважителна причина да не се яви на парламентарен контрол.

"Казвах още на Станишев - спри ги тея Мая и Корнелия, излез ти. Истерични, злобни жени. Сега те и Капон, и още двама мъже... искат да ходя в парламента. Забравете ме - медиите, и всички, ще говоря само партийни работи. Слави Трифонов сега трябва да говори. Можем да се подкрепяме, аз куцам с десния, той с левия крак, но не сега", продължи монолога си премиерът в оставка.

Думите му предизвикаха реакция на лидера на БСП Корнелия Нинова. "Чухте ли Борисов? От дума на дума си дойдохме на думата. Той проговори за задкулисието, което сам създаде. Миналата седмица започна поименно да изрежда хора от всички партии, на които е помагал. Интересно срещу какво. А днес призна, че разговарял със Сергей Станишев да ме махне. Представяте ли си: лидерът на управляващата партия казва на лидера на опозицията да отстрани неудобните му хора", заяви Нинова.

В прякото си включване Борисов замеси и някои от обсъжданите промени в изборното законодателство: "Те ще говорят за електронното гласуване, макар че всички държави се отказаха от него, защото руските хакери чакат". Репликата "кървят ми конците, обещах на докторите да е кратко" предизвика вълна от коментари в социалната мрежа, тъй като официално беше съобщено, че операцията му е артроскопска.

"Знаеш ли к'ъв им е страхът? Че аз ще се върна. Това, че ще спра да куцукам, ще си почина. Когато се мобилизрам, когато се види какво могат другите, аз ще се върна. Като какъв, това няма никакво значение. Те и за Винету говорят, но тя не е една книга, те са две, два тома. Те това също не знаят", заяви още Борисов и отново масово беше репликиран във фейсбук че произведението на Карл Май всъщност е трилогия.

В социалната мрежа 45-минутното му изявление беше коментирано в детайли. "Слушам болничната пресконференция на Борисов днес. "Я кажи, Ананиев, при служебното правителство на Радев, само за два месеца над 100 млн.лв. по-малко от приходи от акциз от цигари. Сиреч контрабандата веднага нагоре, а при нас е на 3%!"

Ананиев мига. Той беше служебен министър...", написа в профила си Георги Кадиев, бивш депутат от БСП и бивш зам.-министър на финансите.

"Перфектният кабинет"

Представеният от премиера в оставка нов кабинет на ГЕРБ включва девет от сегашните министри, които по думите му са били "перфектни". Затова той ги предлага отново, а други "праща" в парламента, за да се разправят с опозицията.

Томислав Дончев ще продължи да отговаря за еврофондовете, защото "няма друг, който да разбира повече от него". Екатерина Захариева остава външен министър, а Деница Сачева - социален. Костадин Ангелов запазва поста си за здравеопазването, Кирил Ананиев - за финансите, Десислава Ахладова - за правосъдието. (В края на миналата година, след скандала с проекта на нова конституция тя замени Данаил Кирилов.)

За същите постове бяха предложени още земеделският министър Десислава Танева, спортният Красен Кралев и образователният Красимир Вълчев.

Борисов обяви също, че бил предложил на Красимир Каракачанов отново в Министерството на отбраната, но той отказал.

Сред "новите" лица в проектокабинета на ГЕРБ всъщност има доста бивши. Ивелина Василева например, която оглавяваше Министерството на околната среда и водите във втория кабинет на Борисов, сега отново е предложена за екоминистър.

Като "изключително успешен" Борисов представи Делян Добрев за министър на енергетиката. Той заемаше този пост във първото правителство на ГЕРБ, а след това оглавяваше парламентарната комисия по енергетика до 2019 г., когато подаде оставка като депутат заради "Апартаментгейт". Преди това Добрев поиска да напусне парламента заради скандала, известен като хасковския "дрийм тийм", свързан с назначенията в енергийния сектор и в общината в Хасково, но оставката му не беше приета. За досегашния енергиен министър Теменужка Петрова Борисов, каза, че е била перфектна, но я праща в парламента "да казва какво сме правили".

Заместникът на Петкова - Жечо Станков, който се ползва с добро име в енергийните среди като експерт, пък е предложен за министър на икономиката. Той беше кандидат за депутат на сегашните избори от Бургаския регион, но не успя да влезе в НС.

За сметка на това водачът на бургаската листа - Любен Дилов-син, е номинацията за министър на туризма - "защото е културтрегер, а туризма е пропаганда - нашето е по-хубаво от вашето".

Перкусионистът Калин Вельов пък е предложен за Министерството на културата , "защото е завършил в Холандия" и "Понеже в политиката в момента е едно от най-рекламираните лица по телевизията, е музикант и певец, ние трябва и в тази сфера да започнем да даваме отпор".

Донякъде изненадващо за строителен министър е предложен Александър Иванов, който е слабо известен в публичното пространство, но по думите на Борисов също е завършил в Нидерландия. (Оказа се, че е завършил в България, но е работил в Нидерландия - бел.ред.) Иванов беше депутат и в предишния парламент и член на бюджетната комисия. Лидерът на ГЕРБ обаче не каза нищо за най-честия пътник в джипката - Николай Нанков, който реално управлява министерството на регионалното развитие, но след трагедията с автобуса край Своге бе понижен до зам.-министър. Ако предложеното правителство бъде гласувано в парламента, вероятно ще запази същата позиция.

След като "работата" с Красимир Каракачанов не е станала, Борисов поканил за поста министър на отбраната лидера на СДС и коалиционен партньор Румен Христов, чиито интереси по принцип са в земеделието. Той беше министър на земеделието в две служебни правителства - на Стефан Софиянски и на Ренета Инджова. В 43-ото Народно събрание Христов беше депутат от Реформаторския блок и когато Борисов подаде оставка след загубата на президентските избори през 2016 г. той взе третия мандат за съставяне на правителство в качеството си на лидер на СДС. Христов упорито твърдеше, че може да се направи правителство в рамките на тогавашния парламент, но всъщност ролята му беше да бави сформирането на служебен кабинет.

Даниел Митов взе мандата

Сега в ролята на кандидат за министър-председател е бившият външен министър от второто правителство на Борисов - Даниел Митов, излъчен тогава от "Движение България на гражданите", където беше отишъл след престоя си в "Демократи за силна България".

Митов, който стана член на ГЕРБ преди няколко дни, във вторник прие от президента Румен Радев проучвателния мандат за съставяне на правителство. "Подкрепа ще търсим първо от партии, които стоят идеологически най-близо до нас. Това е "Демократична България", ще ги поканим официално. Искаме от тях пълноценен отговор", заяви той, като добави, че на преговори ще бъде поканена и формацията на Слави Трифонов "Има такъв народ". А от БСП и ДПС подкрепа няма да бъде търсена.

Идеята на проектоправителството, което Даниел Митов оглавява, вероятно отново е да бъде забавена процедурата, която би довела до назначен от президента служебен кабинет. Засега това е един от двата възможни сценария за развитие на политическата ситуация, другият е евентуален опит на "Има такъв народ" да сформира новото управление.

От "Демократична България", както и другите партии в новия парламент отдавна ясно заявиха, че няма да участват или да подкрепят кабинет на ГЕРБ.

"ГЕРБ са достигнали такава степен на токсичност, че всички могат да бъдат единствено срещу тях. Но това не е признак за политическо обединение или дори координация. И точно затова самото просъществуване на парламента е на карта - съмнително е дали може да се конструира мнозинство, което да излъчи управление с ясна политическа програма", коментира в интервю за "Дойче веле" от вторник съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 5

    Има си и контрабанда, и то отдавна
    https://bivol.bg/bulgartabac-and-illicit-trade.html
    СЕКРЕТЕН ДОКЛАД:
    ДОГАН, ПЕЕВСКИ, БОРИСОВ, БУЛГАРТАБАК, КОНТРАБАНДА И ФИНАНСИРАНЕ НА ТЕРОРИЗМА

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 3

    https://bivol.bg/wp-content/uploads/2021/04/bt-report-bw-reduced.pdf
    "Под ръководството на политическия лидер Ахмед Доган Булгартабак на Делян Пеевски е създал комплексна финансова, правна и логистична система за производство на цигари, които са официално изпращани към законни дестинации, но фактически са разпространявани контрабандно в региона на Близкия Изток – Ирак, Сирия, Иран и Турци. От незаконния трафик са били финансирали терористични организации.
    Контрабандната система на Булгартабак има разклонения основно в България, Дубай и дузина стратегически пристанища в Черно и Средиземно море, както и в традиционните канали на трафикантите в Близкия изток. През този трафик и непрозрачния износ на цигари се финансират кюрдски структури в тези страни и най-вече ПКК, въпреки че тя е посочена като терористическа организация от Турция, НАТО и Европейския съюз. Достоверна е и версията, че Ислямска държава също се финансира с процент от тази мрежа. Престъпната схема се развива в контекста на изключително високо ниво на преплитане между мафията, икономическите и политическите сфери."

    Нередност?
  • 4
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 2

    Приетият „Валутен борд“ запази неправилния метод за въвеждане на лева. Наличието на тази съдбовна грешка е съществената причина за политическия провал на управляващите политици.
    Паричната грешка създава зависимост: колкото повече се работи за национален икономически растеж – толкова повече са щетите.
    Силата на партия ГЕРБ е усилената работа за национален икономически растеж. Поведението на ГЕРБ осигури повече щети от паричната грешка. Ситуацията подсигури политическия провал на правителството на Бойко Борисов.
    Необходим е подобрен метод за въвеждане на лева за да е възможно устойчиво правителство на Република България.

    Защо партия ГЕРБ запази фаталната държавна слабост?
    Партия, която е за съхраняване на съдбовната грешка е с подсигуряван провал.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 5

    Не разбирам от ортопедия.
    Но елементарната логика при операция на долен крайник е патерицата/бастуна да са неговата страна, за да може тежестта на тялото да се разпределя между здравия крак и спомагателното средство и да се щади оперирания крак.
    От фотото се вижда, че баце държи патерицата от страната на болния крак. Т.е. или не е запомнил кой крак му е "опериран", или не е опериран изобщо...

    Грехота е да се еб@ваш със здравето си, заради някакво си его.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    *държи патерицата НЕ от страната на болния крак

    Нередност?
  • 7
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 4

    Баце е колос ! Само дето краката - глинени ...

    Нередност?
Нов коментар