Операция "Менискус"

Кървят ли безкръвните операции и защо Борисов предлага правителство без мнозинство

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Точно като в приказката за лъжливото овчарче, влизането на премиера в оставка (и в отпуска) в болница предизвика вълна от недоверие и подигравки. Причините за това освен честите разминавания на Борисов с истината са няколко:

  • В сряда той беше задължен да се яви в парламента, а видимо не иска да го направи. Ако отиде, Борисов щеше да се изправи лице в лице със свои автентични политически противници и да отговаря на директни въпроси за управлението си. Той много старателно избягва и двете от над една година.
  • Операциите за скъсан менискус в голяма част от случаите са планови, а не по спешност.
  • В деня, когато се твърди, че Борисов е играл мач през целия ден, валеше проливен дъжд. Разбира се, той може да е играл и на закрито.
  • Когато Борисов казваше, че си взима една седмица отпуска (той го направи вероятно за да избегне изслушване в парламента), заяви, че го прави за да помага да се съставя новото правителство и да "обърне внимание на партията". Да порита малко не фигурираше сред плановете.

Дали Борисов наистина е бил със скъсан менискус по-скоро не се поставя под съмнение, защото по всичко личи, че операцията му е била истинска. Подробностите по тази история обаче повдигат допълнителни съмнения, че здравословният проблем само е бил използван за повод.

През последните две седмици, Борисов напълно изгуби политическата и управленска инициатива. Ако преди изборите той еднолично управляваше държавата сега ситуацията рязко се промени. Нежеланието на премиера да отиде в парламента и опита му да предложи правителство, въпреки че няма мнозинство зад него говорят за едно - отчаяно желание да има поне някакъв контрол върху ситуацията. След над десет години престой във властта Борисов, изглежда, не може да повярва, че положението е много различно.

Локумът ли се скъса или менискуса

Новината за спешното състояние на Борисов се появи в понеделник привечер първо в някои медии, считани за близки до ГЕРБ. Те от своя страна се позоваха на снимки, появили се във фейсбук групата "Видяно в София". На тях се вижда Борисов по анцуг да влиза в "Пирогов". Снимките, които обиколиха всички медии, са от фейсбук профила на името на Evelina Toteva, който има всички белези на фалшив профил - без никаква лична идентификация и информация, без никакви приятели, само с три публикации на котенца и цветя, и с харесвания на "Има такъв народ", Слави Трифонов, ПИК, "Демократична България", "Руски трол" и "Руски трол2" и т.н. Прави впечатление, че в профила снимките бяха изтрити още вчера.

Чак по-късно, когато новината заля и социалните мрежи, дойде прессъобщение от "Софиямед", а пресцентърът на ГЕРБ потвърди информацията пред медии.

Посещението в "Пирогов" е сигурен начин да те забележат възможно най-много хора. Както стана ясно по-късно, то е за да се направи образно изследване - ядрено-магнитен резонанс и да се установи дали има счупване, скъсване или изместване. Много хора се питат защо операцията не е направена в "Пирогов", а в "Софиямед". Причината за това е проста - въпреки усилията на сегашния директор да ги върне обратно повечето артроскописти се разделиха с болницата при предишното ръководство на "Пирогов" и не искат да се връщат обратно.

Какво представляват менискусите

Менискусите са хрущяли с формата на буквата С, позиционирани между ставните повърхности на коляното, бедрената кост и големия пищял и служат като амортисьори в колянната става и намаляват триенето, натиска и натоварването, обясняват лекарите в сайта playreha.com. Менискусите са два - външен и вътрешен. Най-често срещаните травми са блокирал менискус, при което част от него се измества или защипва между двете ставни повърхности, частични или пълни разкъсвания поради голямо натоварване или натрупване на множество малки промени във времето и контузии, при които част или целият менискус може да бъде притиснат или разкъсан като образува оток, ограничава движението на коляното и предизвиква болки. Една от най-честите травми при усукване на коляното е скъсването на менискуса.

Какво се е случило при Борисов?

Това е поредната травма на менискуси при премиера в оставка Бойко Борисов, предизвикана от спорт, в случая - футбол. Болката от скъсания менискус може да бъде и много силна, и търпима. Каква е била не е ясно, но вчера в социалните мрежи бяха публикувани снимки, на които Борисов на собствен ход влиза за изследване в университетската спешна болница "Пирогов". При прясно и пълно разкъсване, това би било съпроводено с непоносима болка и той би трябвало да бъде на количка или носилка. Освен това при току-що случило се разкъсване и изместване отокът на коляното трябва да е много голям и кракът да изглежда двоен в сравнение със здравия.

Вчера от университетската болница цитираха опериращия лекар доц. Антони Георгиев, според който след извършен ядрено-магнитен резонанс в УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов" е установена увреда на вътрешния менискус на ставата с дислокация на част от него. Репликата за дислокацията и че вероятно има малко езиче, според лекари, би могла да означава, че менискусът не е скъсан точно вчера, а преди това.

Разбира се, от кога точно датира травмата и каква е тя, могат да коментират само лекарите, направили ядрено-магнитния резонанс и опериращият екип след това. Според различни специалисти, не е необходимо да се чака отокът да спадне, за да се направи образното изследване с ядрено-магнитен резонанс, тъй като това е без значение, за да се установи травмата.

Вчера беше ден, в който все още не бяха разрешени плановите операции в София, заповедта излезе в следобедните часове. По принцип спешността при този тип операции зависи от това каква болка понася пациента и обикновено скъсаните менискуси се възстановяват с планови операции, а не с моментална интервенция и някои лекари смятат, че първоначалният оток трябва да спадне преди операцията. Тази намесата е била извършена по спешност в "Софиямед" при един от най-търсените ортопеди доц. Антони Георгиев.

Условностите около операцията

Една ендоскопска операция на коляното може да трае от пет до 20 минути от ножа до превръзката, като при нея се правят две малки разрезчета от долния край на капачката с размери под един сантиметър. Тя може да се извърши с всички типове упойка, в зависимост от избора на пациента и анестезиолога. Би могло да се направи с пълна упойка, с обдишване с газ, с венозна или епидурална анестезия. След операцията в зависимост от пациента и състоянието му той може да бъде изписан и да му бъде позволено да ходи нормално, но може и да му бъде забранено да стъпва на крака поне един месец. Възстановяването след операцията в общия случай е между две и шест седмици, но също зависи много от състоянието на пациента. При едно от предишните скъсвания Борисов се възстановяваше близо два месеца. По време на събирането с проектоправителството, което предлага, Борисов коментира, че трябва да свършва бързо, защото са му прокървили шевовете. Напълно нормално е като се постави марля върху раничка с размери половин-един сантиметър, каквито са тези при артроскопските процедури, тя да прокърви. За да усети, че шевовете трябва да са прокървили, той трябва да погледне превръзката и да види кръв или тя да се стича по краката му, което в случая не е много възможно и ясно, предвид ластичният чорап, в който беше стегнат кракът на Борисов. Във фейсбук възникна дискусия нормално ли е Борисов да забрави патерицата, с която се яви, и дали тя трябва да се носи от страната на здравия крак. Лекари коментират, че е нормално да забравиш патерицата, ако кракът не те боли много, и че едно помощно средство - бастун или патерица, се носят правилно от страната на здравия крак, защото нормалната походка е ляв крак-дясна ръка и е нормално да се подпреш на срещуположния крайник.

Дипломатически ли са влизанията на Борисов в болницата?

Това не е първият случай, когато Борисов има проблем с колената. Той посреща с операция на менискуса 50-ия си рожден ден във Военномедицинска академия при доц. Антони Георгиев през 2009 година и там дори му гостува лидерът на ДСБ Иван Костов, който му пожелава бързо оздравяване и да бъде лидер. Операцията е преди изборите, на които ГЕРБ печели мнозинство.

Това не е и първият случай, когато Борисов влиза в болница, докато е в оставка. На 25 февруари 2013 г., след като върна мандата за съставяне на правителството и обяви, че БСП и ДПС са го свалили с метеж, Борисов постъпи в правителствената болница "Лозенец" с хипертонична криза. (Сега Борисов нарича загубата на власт "преврат"). Преди осем години той беше посетен в болницата от патриарх Неофит и според изявленията на Лиляна Павлова напредъкът по магистралите, за който му казали, подобрил здравословното му състояние. След като заради здравословното му състояние правителството в оставка отложи заседанията си два пъти, при завръщането му те ударно раздадоха 311 млн. лв. След това Борисов присъства на връчването на мандат за съставяне на ново правителство и отново постъпи с хипертонична криза в правителствена болница.

Втората операция на менискус на лявото коляно на Борисов е отново след футболен мач през ноември 2013 г., отново при доц. Георгиев. Тогава ГЕРБ бяха в опозиция, бойкотираха парламентарните заседания, а Борисов се появяваше рядко и с патерици. Заради операцията той като цяло не присъства в парламента месеци и не участваше в разпити за случилото се по време на управлението му. Операцията, обаче, не му попречи да пътува до Израел.

Третата операция, отново на менискус след футбол, е в "Софиямед" през февруари 2015 година, като Борисов се наранява в четвъртък, а самата операция е в събота. Тогава доц. Георгиев съобщава, че възстановяването ще продължи месец. "Много добре е, в добро настроение. Този тип хирургия не е болезнена. Даже се шегуваме, че това е недостатък, защото липсата на болка дава на оперираните самочувствието, че веднага могат да натоварват коляното повече, отколкото ние препоръчваме", казва тогава доц. д-р Антони Георгиев.

По времето на травмата упорито тече скандал около Министерството на вътрешните работи и разработката "Червеи", при която незаконно бяха теглени масиви на МВР. След операцията тогавашният вътрешен министър Веселин Вучков си подава оставката и премиерът бързо я приема, за да потуши скандалите.

Премиерът къса менискус и на рождения си ден през 2017 г., като отново е опериран от доц. Антони Георгиев в "Софиямед". Тогава той се възстанови изключително бързо, без патерици и десетина дни след това се срещна с македонския премиер Зоран Заев.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    veli7820 avatar :-|
    veli7820
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#] от "":

    Евала, баце, аферим, както би казал неформалният лидер на ГЕРБ, извинявам се на ДПС! Отговора ти е типичен за човек, който няма контрадоводи на фактите изнеси в статията, точно от рода на "А вие защо биете негрите"!

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 6

    Номерът операция "Менискус" минава за пред парламента, но да видим сега какво ще прави, защото това вече наистина е страшно (за него):
    https://bivol.bg/bulgartabac-and-illicit-trade.html
    СЕКРЕТЕН ДОКЛАД:
    ДОГАН, ПЕЕВСКИ, БОРИСОВ, БУЛГАРТАБАК, КОНТРАБАНДА И ФИНАНСИРАНЕ НА ТЕРОРИЗМА

    Нередност?
  • 4
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 5

    https://bivol.bg/wp-content/uploads/2021/04/bt-report-bw-reduced.pdf
    "Под ръководството на политическия лидер Ахмед Доган Булгартабак на Делян Пеевски е създал комплексна финансова, правна и логистична система за производство на цигари, които са официално изпращани към законни дестинации, но фактически са разпространявани контрабандно в региона на Близкия Изток – Ирак, Сирия, Иран и Турци. От незаконния трафик са били финансирали терористични организации.

    Контрабандната система на Булгартабак има разклонения основно в България, Дубай и дузина стратегически пристанища в Черно и Средиземно море, както и в традиционните канали на трафикантите в Близкия изток. През този трафик и непрозрачния износ на цигари се финансират кюрдски структури в тези страни и най-вече ПКК, въпреки че тя е посочена като терористическа организация от Турция, НАТО и Европейския съюз. Достоверна е и версията, че Ислямска държава също се финансира с процент от тази мрежа. Престъпната схема се развива в контекста на изключително високо ниво на преплитане между мафията, икономическите и политическите сфери."

    Нередност?
  • 5
    rka44622423 avatar :-|
    Бланш
    • - 1
    • + 1

    Отвратителна работа, какво ни занимавате. Изборите минаха, няма да възкръсне ГЕРБ, труп е. Амин.

    Нередност?
  • 6
    evpetra avatar :-P
    evpetra
    • + 1

    До коментар [#] от "":
    "Отвратителна работа, какво ни занимавате. Изборите минаха, няма да възкръсне ГЕРБ, труп е. Амин."

    О-о, ще ви занимаваме и още как! Отсега нататък ще става интересно!

    Нередност?
Нов коментар