🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Без никакви задръжки

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Корупцията е болест, която не завладява цялата държава наведнъж. Тя започва постепенно, с нещо малко и ако бъде оставена, без да й се обръща внимание, постепенно заразата обхваща все по-големи части от властта. България е в една от крайните фази на тази болест. Преди две седмици американското правителство нарече корупцията тук "ендемична". Накратко - краде се от всичко.

От темата на корицата в този брой на "Капитал" става ясно, че са преминати важни граници. Тя разказва за корупцията в здравната система, която по-наивните хора може би са се надявали, че не е толкова поразена. Че може би тези, които помагат на хора в нужда, ще имат някакви чисто човешки задръжки да не крадат от парите, които все пак помагат буквално да се спасяват човешки животи. Уви, истината е по-различна.

От темата на броя ще научите, че не просто здравната система в момента е построена лошо, но и че над четирите милиарда лева годишно в този сектор са привлекли вниманието на същите хора, които контролират публичните активи през последните години. Вероятно апетитът идва с яденето, но някъде между магистралите, язовирите, енергетиката и ББР са се промъкнали и болниците. За тази тема избрахме да говорят повече хора отвътре, така че в текстовете от темата ще видите мненията на лекари и анализатори, които казват какви са проблемите и какво може да се направи, за да бъдат решени.

Един от въпросите за ендемичната корупция е как се стига дотам, след като в един момент всички виждат, че масово се краде. Част от отговора на този въпрос може да се види в този текст. Там е разказът за няколко места, където на изборите ГЕРБ или ДПС спечелиха над 70% от гласовете. Екип на "Капитал" внимателно анализира резултатите от последния вот и отся тези секции, които имат нетипично висок резултат за една партия. В много от случаите това е ясен знак за купуване на гласове. Интересните неща от анализа бяха две:

  • В почти всички нетипични секции печелят само ГЕРБ и ДПС. Изключенията са няколко от 600.
  • В част от местата, където трябва да печели ДПС и в миналото това се е случвало, на последните избори печели ГЕРБ. Това може да означава, че движението прелива гласове към партията на Бойко Борисов. Още по-интересното е, че част от контролираните гласове отиват с преференции за конкретни депутати.

В текстовете по тази тема ще видите, че "Капитал" не просто анализира резултатите, но и обиколи част от проблемните секции. Изводът от видяното е, че те без изключение са в райони, смазани от лошо управление и липса на перспектива. Родителите на купения вот в България са бедност и разруха.

Издевателството над тези хора е двойно и равно по цинизъм с това в здравеопазването. Те, от една страна, са оставени без никаква икономическа перспектива, освен да емигрират, а от друга, са принудени да продават гласовете си или защото имат нужда от няколко лева ("а то и без това нищо не се променя"), или защото ги натиска някой местен феодал - директно или през държавни ведомства или компании в района.

За щастие това не се случва навсякъде. Има места в България, където прогресът все пак е победил. В този текст ще видите няколко нови, стари и преоткрити идеи за винен или бирен туризъм из страната. Животът, не бива да се забравя, има и хубава страна.

Все още няма коментари
Нов коментар