Буксуващите имунизации: 13% ваксинирани въпреки ГЕРБ и Борисов

С неадекватни изказвания и популистки решения правителството на Борисов подсили многократно ефекта от мащабната дезинформация и конспиративни теории

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Един град колкото Ловеч, или над 30 хил. души. Толкова са преките и косвените жертви на епидемията в България дотук, с които страната зае срамното второ място по наднормена смъртност на глава от населението сред държавите, предоставящи данни. С този "успех" на гърба си бившият премиер Борисов сега опитва да прехвърли на служебния кабинет следващия грандиозен провал на България в ковид кризата - ваксинациите. "Благодарение и на вашата подкрепа получихме извънредно 2.7 млн. ваксини. Сега голяма част от тях стоят по фризерите и не се ползват. Това е чудовищен провал не само за България, но и за европейската солидарност", оплаква се Борисов във видеоразговор с председателя на групата на ЕНП в европарламента Манфред Вебер.

Провалът е безспорен - едва около 13% от населението е с поне една доза и така страната въпреки привилегията да започне ваксинации сред първите в света като член на ЕС сега е 120-а по този показател, точно зад Северна Македония. Но този провал не е на сметката на служебния кабинет (друг е въпросът, че той изглежда безпомощен да промени ситуацията), а е наследство от непрофесионалното и безхаберно "управление" на COVID кризата именно от Борисов, а и от цялата му десетгодишна власт, която увреди институциите и общественото доверие до костния им мозък.

Причините за ваксинния скептицизъм на българите са очевидни. Мащабната дезинформация и конспиративни теории месеци наред насаждаха страх. Правителството на Борисов не само не направи нищо срещу това, но с неадекватни изказвания и популистки решения подсили многократно този ефект. Никой по етажите на властта не направи реално усилие от ноември насам да мотивира наплашените и безразличните да се ваксинират - нито с добър пример, нито с добра организация, нито с рекламна кампания, да не говорим за стратегия и креативност. А 13-те процента имунизирани всъщност са не благодарение, а въпреки ГЕРБ и Борисов.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vzt34526152 avatar :-|
    vzt34526152
    • - 11
    • + 2

    Капитал, целите да подберете определен вид читатели на база мнението им за Ковид ваксините? Статиите ви по тази тема звучат крайно тенденциозно и всяко друго мнение е счетено за профанщина.
    Като цяло по такъв начин агресивно да промотирате тези ваксини, при положение, че все още са напълно пожелателни, алиенира читатели като мен. Ако това е целта ви, имате успех. Смело напред!

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 4

    Обяснението на историческия скептицизъм на българина към тия съшити с дебели бели конци кампании като ковид-ваксинационната по този начин издава неразбиране, безпомощност да се посочат реалните причини и опит за политическо измиване на ръцете.

    Да, Борисовото управление направи дори повече, отколкото можа за омацването на цялата ковид-истерия. КПП-тата около големите градове, свръхдебилното затваряне на парковете и планините, прогнилата здравна система, липсата на лекари и специалисти, неследването на никакви държавни стратегии за реакция при епидемии, безсмисленият щаб и пр. глупости дължим на него.

    Но никое правителство по света не носи отговорност за напълно естествените притеснения от недопроучените ефекти върху човешкия организъм от набързо одобрените за употреба САМО ПРИ РИСКОВИТЕ ГРУПИ (!!!) ковид-ваксини.

    Няма сериозен научен труд, който да оборва допускането, че иРНК ваксините могат да доведат до много сериозни автоимунни, онкологични и неврологични заболявания, чиито симптоми да се проявят след години.

    Та в този смисъл БГ скепсисът към ваксините може би пък спасява десетки хиляди от поемането на непремерен риск от тежки заболявания?

    Нередност?
  • 3
    todosi avatar :-|
    todosi
    • - 1

    Блажени ще са неваксинираните 77% българи,които след 10 години ще оцелеят и ще управляват света...това евреи ,американци ,англичани(които са оцелели)ще идват тук и ще се лекуват от страничните ефекти на ваксините и ще дават затова всичките си средства,а България ще е новия господар на света......амин!!!!

    Нередност?
Нов коментар