Държавата се борила с COVID-19, без да знае точно колко души са го изкарали

До 2024 г. България ще има шест хеликоптера за спешна помощ и 20 площадки за кацане в болниците

България повече от година се е борила с COVID-19, без да знае точно колко души са се срещнали с вируса. Това потвърди служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на пресконференция. До края на следващия месец на сървър във ведомството ще бъде събрана и ще продължи да се събира цялата налична информация - тестове, направени в частни лаборатории от началото на кризата до момента, информация от лекари и лечебни заведения, специално направени тестове за антитела, както и информация за ваксинирани. Те ще послужат на ведомството да получи ясна картина какъв процент от населението се е срещнало с вируса, има ли антитела и как да продължи битката с пандемията.

Кацаров съобщи още, че с около 50 млн. лв. средства от ЕС по Плана за възстановяване след COVID-19 ще бъдат финансирани покупката на 6 хеликоптера за Спешна помощ и строежът на 20 площадки в големите болници в страната.

Защо няма информация

България е една от държавите в ЕС с най-ниско ниво на тестове за коронавирус. Дотук тя е направила 445 хил. PCR теста на милион от населението, докато - за сравнение - в съседна Гърция са направили 997 хил. теста. В началото на пандемията тестове нямаше, след това те се правеха в ограничен кръг лаборатории и не бяха безплатни. Държавата започна да плаща PCR тестовете на болниците през лятото, а антигенните тестове започнаха да се признават за диагностично средство едва от началото на тази година. През цялото това време повечето граждани бяха принудени да си плащат тестовете сами в частни лаборатории, а резултатите от тях не бяха въвеждани в централизирана система.

Това с пълна сила важи за антигенните тестове, защото само PCR се признаваше за официално средство за констатиране на вируса. Има и много случаи на боледували у дома, чийто PCR също не е въведен в информационната система.

Изследванията в болница, за които плаща НЗОК, и резултатите от тях са постъпили в информационната система. Съществуват обаче множество дублажи на едно ЕГН, ако гражданинът е правил повече от едно изследване, което е било положително. Има и множество граждани, прекарали вируса, които са си правили антигенни тестове, за да установят дали все още имат имунитет и да се ваксинират.

В крайна сметка цялата тази обобщена информация не е налична на едно място никъде в здравното министерство. На този фон изглежда като абсолютна мистерия как министерството досега е управлявало кризата, без да знае какво е нивото на постигнатия колективен имунитет и регионалната му наситеност, например.

Сега Кацаров обясни, че обявява обществена поръчка за сървър и написване на програма, която да обедини всички данни за срещналите се с вируса, на стойност около 10-15 хил. лв. От своя страна софтуерните фирми, които поддържат информационните системи на болници, лаборатории и поликлиники в цялата страна, са обещали да предоставят всички анонимизирани данни на изследвани пациенти на министерството, като освен това са се ангажирали да продължат да ги подават всеки ден. След това министерството ще изчисти с помощта на системата ЕСГРАОН дублиращите се резултати за един и същ гражданин, ако той е правил няколко теста.

"Желанието ни е да установим колко хора са се срещали с вируса досега. Не правим тестове за антитела, защото след известен период от време те намаляват и изчезват, и няма да разполагаме с пълна информация", каза д-р Кацаров. Той допълни, че до момента България е платила стотици милиони за битка с коронавируса, без да е наясно какъв е точният ефект на епидемията сред населението.

По думите му ваксинационният щаб ще бъде трансформиран във ваксинационен съвет към министерството и ще трябва да активизира кампанията за ваксиниране срещу ковид. В момента България е последна по нива на ваксинациите срещу ковид в ЕС, като освен това изостава много спрямо всички останали - в момента едва 13% от населението има поставена поне една доза при средно ниво от над 47% в ЕС. Това крие значителен риск от нова вълна - през есента или дори и по-рано, предвид разпространяващия се в немалко държави в Европа индийски вариант на вируса, който е много по-заразен.

Отделно от това съветът ще се занимава с всички ваксини, тъй като през миналата година заради страха от коронавируса страната е изостанала с изпълнението на задължителния имунизационен календар при децата.

Тестове за собствена яснота

Националната верига лаборатории "Цибалаб" е решила да направи тестове за антитела за среща с вируса на случайно попаднали пациенти в цялата страна от 25 май до 11 юни тази година. Проучването е непредставително и бе представено по време на пресконференцията. Обхванати са 38 населени места и са включени 2600 проби на пациенти в лабораторията, като не е търсено те да са посещавали лабораторията със симптоми на COVID-19. "Цибалаб" е финансирала сама проучването, като е пуснала проби на имунитета на посетили я по друг повод пациенти. Не е правено изследване и на антителата, които се образуват след ваксина, а са търсени само антитела за преболедуване - със симптоми и без симптоми.

Според данните на д-р Недялко Калъчев, собственик на лабораторията, около 43% от изследваните пробите на хора са дали положителен резултат, т.е. тези хора са се срещали с вируса през последната година. Най-нисък е резултатът в София - 31% от изследваните 500 проби, а най-висок - в Пазарджик - 62%. Средно за страната процентът е около 50%.

Д-р Калъчев коментира пред "Капитал", че отделно лабораторията прави тестове на пациенти с поставени ваксини и до момента е установила, че при отделни пациенти с автоимунни и онкологични заболявания не е изграден никакъв имунитет.

Пререденият пациент в "Лозенец" още чака

В отговор на въпрос на "Капитал" здравният министър д-р Стойчо Кацаров съобщи, че прередените за трансплантация пациенти в правителствената болница "Лозенец" още чакат орган.

Преди няколко седмици bird.bg съобщи, че с телефонно обаждане черен дроб от трупен донор е бил пренасочен от листа от трима чакащи подходящи пациенти към бившия главен секретар на Министерския съвет Веселин Дяков.

"Първият от тях е бил в доста тежко състояние, надявам се да е жив и сега. Сигналът за пререждането и документацията от медицинския надзор (който разрешава трансплантациите - бел. ред.) е изпратен в МВР", каза Кацаров.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Корона паниката шета повече от година.
    През това време щабове и писарушки брояха единствено трупове и интубирани. В същото стъпилите на земята не преставахме да обясняваме, че поне 80% от вирусоносителите прекарват инфекцията безсимптомно и едва 5% от останалите се нуждаят от хоспитализация.

    И тъй като 80-те % с нищо не бяха интересни на хорор журналистиката (поздрави на АК), те останаха в сивата зона, от която никой, вкл. институциите, не се интересуваха.

    Та в тоя ред на мисли е изключително глупаво тепърва да се броят тия, които цяла година са минавали неглиже покрай статистиката на труповете.
    Друг е въпросът, че те, като неотчетени от системата не се дореждат до зелената карта и трябва всеки път да доказват, че нямат сестра...

    Нередност?
Нов коментар