Буря в бурята

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бурите са деца на крайностите. В атмосферата се образуват, когато в система от високо налягане се появи център от ниско налягане. Сблъсъкът на противоположни сили създава ветрове, облаци и всичко, което върви с тях. С политическите бури нещата са подобни.

Последните месеци политиката в България се тресе от урагани, торнада и градушки. Те се образуваха по горе-долу същия начин като в атмосферата. В голямата система от високо налягане около ГЕРБ и ДПС някак си се образува център от ниско налягане. Партията на Слави Трифонов, "Демократична България" и "Изправи се" успяха да сменят политическата атмосфера и през миналите вече над три месеца е ако не друго, то поне интересно. Последната седмица обаче се промени нещо важно.

В месеците от изборите през април досега изглеждаше, че трите партии, които тогава се наричаха "протестни", са образували нещо като реформистка група, която има изненадващо единомислие за спешните неща, които трябва да се направят:

  • Истинска борба с корупцията чрез
  • дълбока съдебна реформа и
  • преосноваване на службите, за да бъде възможно
  • ударно да се модернизира икономиката.

Развитието на събитията от последните дни направи тези надежди да изглеждат много наивни. След публична размяна на серия от реплики и декларации между лидерите на "Демократична България" и "Има такъв народ" доверието между двете формации, ако въобще го е имало, практически почти изчезна. Парадоксално, но Слави Трифонов, който вече над 20 години води всяка вечер разговори в предаването си, шоуменът, който добре играе ролята на професионален слушател, избра за свой политически стил монолога. Това образува буря в бурята.

Ефектът е, че сега вероятността този парламент да излъчи правителство, или поне с мандата на ИТН, изглежда много ниска. Трябва да се направи уточнението, че това предположение е валидно към сряда в полунощ, когато приключва редакционно броят на печатния "Капитал". В зоните на политическите бури динамиката е толкова голяма, че положението може да се смени за часове (вижте всичко по темата тук).

Колко е голяма нуждата от промяна в държавата може да се види от друга тема в броя. През последните дни цената на тока в България се качи изключително бързо до много високи стойности. Ценообразуването в българската енергетика е такова, че за да се спестят политически негативи (помните как протестите от 2013-та заради високите сметки свалиха първия кабинет "Борисов"), увеличението се поема изключително и само от бизнеса. Разбира се, по-високата цена в крайна сметка пак ще се плати от хората през цените на стоките и услугите, които използват. Политическият риск обаче ще бъде скрит зад бизнеса. Тази особена ситуация не е единственото нередно в енергийния сектор.

Резкият скок на цената сега вероятно се дължи и на лошото управление на държавната част от него. Зад изкуствено създадения дефицит дори е възможно да седят и политически мотиви - да се компрометира служебното правителство, като му се вмени вината за случващото се. В този случай цената на лошото управление може буквално да бъде измерена - това е разликата между нормалната стойност на електроенергията и увеличението от изкуствения дефицит. След примерно една седмица всички ще ядат по-скъп хляб, защото някой е решил да си играе политически игрички. Това, разбира се, е нелепо.

Само политическата буря обаче няма да е достатъчна, за да промени положението. Истинският резултат идва от дълбоките и системни усилия в различни посоки. А това, изглежда, засега може да се отложи за след поне още 2-3 месеца.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-@
    scuby
    • - 8
    • + 1

    Кризата която дакарахте с манипулации, демагогия, лъжи, клевети и компромати само, за да докопате пак власт ако мислите, че ще я оправдаете с лошото управление на предишните този път жестоко се лъжете. Народът е масово изпростял, но не чак толкова. Да се готвят белите автобуси и да се купува билет за Сингапур скоро!

    Нередност?
Нов коментар