НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Има ли такова правителство

Шансовете да бъде избран кабинет с мандата на "Има такъв народ" намаляват

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • "Демократична България" и "Изправи се..." бяха отблъснати от тона на Слави Трифонов и част от номинациите за министри.
  • Ако Пламен Николов бъде избран за премиер, това ще е възможно повече с помощта на ГЕРБ или ДПС.
  • Шансовете да бъде избран кабинет с мандата на "Има такъв народ" намаляват.

Българската политика отдавна не е завързвала толкова сложен възел. След дългия застой по времето на ГЕРБ и ДПС ситуацията сега е толкова динамична, че никой от участниците в нея не може да я управлява напълно или да предвиди как ще завърши. Положението е толкова сложно, че както и да се разплете възелът сега, от него ще има предимно губещи. Политическата игра не е кой ще излезе от ситуацията с печалба, а как ще се минимализират загубите.

Ако "Има такъв народ" успеят да съберат гласове за избиране на предложеното правителство, ще се озоват в управлението сравнително неподготвени - с лица без управленски опит (което не е задължително лошо), но и без никакви идеи какво да правят с администрацията по средните и ниските нива, както и из страната. Нещо повече - те ще имат изключително нестабилно мнозинство в парламента. Това означава, че те ще управляват трудно администрацията на ГЕРБ и на практика няма да държат законодателната власт. Това е рецепта за сравнително бърза политическа катастрофа.

Обратното, ако "Има такъв народ" не съберат гласове за правителство, ще трябва да изчислят веднага щетите от случващото се в момента - липсата на диалогичност и предлагането на компромисен състав на кабинет ще дърпа резултатите им надолу.

В подобна ситуация е и БСП. Ако подкрепят кабинета на Слави Трифонов, те ще спечелят първоначално вътрешно стабилизиране - червеният апарат, който чака на държавна кариера вече осем години след Орешарски, ще бъде доволен. В същото време БСП ще трябва да понесе солидарно и всички негативи на това управление, които (в някаква степен) могат да се видят отсега. Ако не подкрепят правителството на ИТН, БСП ще трябва за трети път тази година да се явят на избори и вероятно отново да подобрят негативния си рекорд за слабо представяне.

За "Демократична България" (ДБ) ситуацията също е сложна. Ако подкрепят ИТН, те ще вземат правителство от типа "котка в чувал" - голяма част от хората в него може и да имат най-добри намерения, но през последните години много са внимавали да не се разбира за тях. Два от важните приоритети на формацията - съдебната реформа и промяната в службите, в предложеното сега правителство се дават на доста компромисни фигури. Да номинираш за правосъден министър човек, който нарича хората от ДБ "соросоиди" и "майцепродавци" означава, че тяхната подкрепа по-скоро е нежелана. Освен това формацията може в началото да подкрепи нещо като политически върколак, на който не могат да влияят - първоначално изглежда горе-долу окей, но когато изгрее първата луна на например парите от фонда за възстановяване, той да извие силно и да отвори много голяма уста. Тогава "демократите" няма да могат да го свалят от власт. Ако пък не подкрепят кабинета, рискуват върху им да се стовари вината за новите избори.

Погледнато откъм "Изправи се БГ! Ние идваме!" възелът също е сложен и здраво затегнат. Ако те хм дойдат при Слави Трифонов, могат лесно да се озоват в групата на тези ad hoc формации, които танцуват само един парламент - като партиите на Ковачки, Бареков или Яне Янев.

Така, ако една от тези формации не подкрепи кабинета на ИТН, партията на Слави Трифонов ще се окаже в ситуация, в която, ако искат да бъде избрано правителството й, да имат нужда от гласовете на ГЕРБ и ДПС. Това също е сценарий без положителен изход, защото тази подкрепа няма как да бъде дадена дискретно. Златният пръст на Волен Сидеров светеше много силно в пленарната зала при избора на кабинета "Орешарски". Тогава замисълът също беше подобен на обсъжданата и сега възможност - определен брой депутати да излязат от залата и да свалят броя на гласовете, необходими за гласуване на правителството. Не се получи никак дискретно, а сега е дори и по-сложно. Ако ГЕРБ подкрепят Трифонов, рискуват върху още пресните рани от своето управление да получат нови - от имиджова гледна точка. Тя обаче може да остане на заден план, ако срещу това запазят част от каналите, по които се разпределяха еврофондове и бюджетни пари. Ако не го подкрепят, ще се изправят пред нови избори, на които ще се види дали няма да са паднали още по-ниско след още три месеца, или ще се сбъдне очакването им подобно развитие да работи за тях.

Едно от нещата, което прави сегашната ситуация сложна за прогнозиране, е, че в момента се играят едновременно поне три различни политически игри. Събирането на мнозинство за правителство е най-видимата, но заедно с нея се случва и друго.

Ако в момента изглежда, че всички политици ходят върху сурови яйца, то е по две причини:

  • Всички си дават сметка, че е напълно възможно и този парламент да не избере правителство и да има нови избори, което може да не се хареса на много хора.
  • Затова всички много внимават да не изглежда, че те са виновни за третото гласуване тази година, без да броим президентския вот.

Иначе казано, заедно с преговорите за правителство тече и много отчетливо прехвърляне на евентуална вина. Затова в момента всички парламентарни формации казват, че искат правителство - от ИТН, през ДБ и БСП до ГЕРБ и ДПС. В същото време е разбираемо да не искат правителство в тази конфигурация. ИТН да не желае да поема отговорността за управлението, ДБ да няма доверие на Слави Трифонов и т.н.

Най-ясният знак, който евентуалното гласуване на правителството би дало, е, че изваждането на служебния кабинет от управлението е надделяло над всички други съображения.

За да бъде ситуацията още по-сложна, в стратегията на основните партии освен преговорите за парламентарно мнозинство и прехвърлянето на вина е замесена и трета игра - подготовката на президентските избори. Те ще са в началото на ноември и ако сега не бъде избран кабинет, ще се проведат заедно с парламентарните.

Сливането на двете кампании носи рискове на първо място за Румен Радев. Опасността за него е да понесе негативите от близо половин година управление на служебното правителство. Това е и надеждата на партии като ГЕРБ и ДПС. Борисов и Доган биха направили всичко възможно за президент да бъде избран друг, по възможност подчинен на тях човек. Това може и да е сред причините двете партии сега все пак да не подкрепят правителството на ИТН - с надеждата и опитите през следващите месеци да предизвикат скандали срещу служебното правителство.

Внимателното претегляне на интересите на всички останали към момента показва, че е много по-вероятно този парламент също да има кратък живот. Това означава, че до ноември, а най-вероятно и поне месец след това България ще бъде управлявана от служебен кабинет. Това ще създаде известни предизвикателства.

Първото най-вероятно ще бъде актуализацията на сегашния бюджет и евентуално гласуване на бюджета за следващата година. Това спокойно може да бъде свършено от парламента и без да има избрано редовно правителство, ако има поне елементарна кооперативност. На теория планът за развитие също може да бъде коригиран и одобрен от Брюксел, така че по него да започнат плащания преди края на годината.

Разбира се, все още е теоретично възможно и да стане политическо чудо - сложният възел да бъде разплетен и този парламент да успее да излъчи правителство. Ако не с първия и втория мандат, то например с третия. На етапа обаче това изглежда все по-малко вероятно.

Освен всички основни партии в тази ситуация има и още един губещ. Само преди месец изглеждаше, че има широк консенсус за дълбока промяна в държавата, която ударно да я изпрати в по-модерна и успешна орбита. От сегашна гледна точка тази надежда изглежда наивна. Дълбоката промяна остава все така нужна, но, изглежда, трябва да се търси нов път към нея.

*Текстът е последно редактиран в 01:30 на 5 август. За последните развития на събитията следете capital.bg

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 17
    • + 3

    Достатъчно е да хвърлиш един поглед по стайтовете и разбираш какво ни готвят. Вчера едновременно Първан от Галъп, Сашо Диков с писмо и активираният Герджиков пускат две внушения в общественото пространство:
    1. Трифонов е същия като Борисов. Борисов вече е компрометиран пред полезните идиоти и простолюдието като корумпиран, откраднал милиарди, забавил развитието на държавата, с къщи в Барселона и пълни чекмеджета с евро и кюлчета злато. Парадоксът е, че единствен Борисов мислеше за това простолюдие да бъде добре, но това е друга тема.
    2. Служебният кабинет се е справил "блестящо". Пуска се и проучване разбира се по Бтв на Маркет линкс как видите ли народът много харесвал служебния кабинет и как Христво Иванов трупа подкрепа.

    Кабинетът на Трифонов ще се отхвърли. Ще дадат третия мандат на Нинова, която ще предложи този "блестящ" служебен кабинет. Тук вече всичко зависи от Трифонов, а той е трудно предвидим. Ако се избере този служебен кабинет като редовен единсвената му цел ще е да се манипулират призидентските избори в полза на Радев и да се окалят другите кандидати. След което ще карат колкото могат и под натиск на общественото недоволство или дирижиран вот на недоверие ще насрочат нови паралментарни избори другата година!

    Нередност?
  • 2
    b.manchev avatar :-P
    b.manchev
    • - 1
    • + 8

    В случай, че т.н. партии на протеста са последователни и предвидими както претендират, за разлика от ИТН, то избори са незаобиколими. И е крайно време, вече и да са и желани. Шоуто трябва да се върне в телевизора!

    Единственото лекарство срещу демагогията в политиката е предсрочни избори до изпадане на аматьорите, случайно попаднали в нея.

    Нередност?
  • 3
    wtz53314030 avatar :-|
    wtz53314030
    • + 2

    Избягвам да коментирам политика ... но по добре е нито едното, стига да има такъв вариант. Игрите са прекалено много и със сигурност нямат цел добруването на обикновените хора. Всеки гледа собствените си интереси. За съжаление и гласуващите също.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 8
    • + 4

    Заглавието е върховно.
    Само то.
    Надолу е досаден преразказ с претенции за анализ на всичко чуто и видяно в последните седмици, през който минава червената нишка на обсесията на Капитал по Христо Иванов (а вече и по Мая).

    Докато четох измъчения текст на иначе единственият, който може да пише в Капитал, в един момент останах с впечатлението, че докато съм скитал насам-натам, съм пропуснал, че БГ парламентът е станал двукамарен! Е в горната камара са отделили трийсетината нотабили на Ицо Иванов и десетината от сбиртока на Мая.

    Защото само така би могъл да се обясни фактът, че според г-н Лазаров всичко в БГ политиката трябва да се върти около тия откровено мънички партийни групички, които формират едва17% от състава на НС. Едни вресливи 17%, които, обаче са със самочувствието на пожизнени сенатори. Особено началниците им.

    Предлаганото от ИТН правителство е определено дясно.
    Предлаганите от ИТН политики са определено десни.
    И е изключително странно, че биещите се в гърдите като десни ДБ и ИВДТГОЩКСДВР и т.н. искат нещо още п`о.

    И накрая искам да напомня на г-н Лазаров, че без избрано редовно правителство, с колкото и кратък мандат да е, парламентът се разпуска.
    Без парламент не може да се ревизира гербавото законодателство и да се започни изриването на Бацевите обори.

    Т.е. егоцентризма на Хр.Иванов (и на Мая и Со) ни връща в обувките на Герб.

    В това блато ли продължава да ни натиска главите г-н Лазаров?

    Нередност?
  • 5
    dabeda avatar :-?
    Da be.. da..
    • + 1

    До коментар [#3] от "":
    Избори са съвсем в реда на демократичните общества. И са по евтини за добруването на обикновените хора. Откъм последваща корупция/диктатури тип лукашенко/китайска.
    Ако ИТН не се осеферят за какво народа излезе по улиците на демонстрации 2020 и не следват поставеното съдържание и дадените посоки - изкореняване на корупцията, справедлива, ефективна и експедитивна СС и повишаване на жизнения стандарт в БГ - съвсем скоро протестите може да избухнат отново... Хитове няма да са Батальона се строява, а Шат на патката главата и Няма не искам, няма недей...

    Нередност?
  • 6
    janeausten avatar :-|
    janeausten
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#] от "":

    Боже мой - за какви политики говорите? Предлаганите за министри са от кастингите за политици на Шоумена. Гледайте само за 5 минути сглядата на Слави с кандидат-премиера с презентацията му за образованието- потрес от равнището и на двамата.. Става дума за дълбоко неподготвени и некомпетентни хора, но с претенции- какъвто е самият грандоман Слави. Предложеният за финансов министър никому неизвестен счетоводител - с цялото ми уважение към тази професия- вече успя да се изкаже за срока на приема ни в еврозоната..
    Никакви политики - леви или десни - ще се случват, този сбироток от хора не знае смисъла на тази дума. А и да знае - не може. Слави Трифонов очевидно е зависим от ДПС - вероятно става дума за пари, в миналото и/ или сега/ за бъдещето, и е опасен - поради пълното неразбиране на това, с което се е заел. На всичко, започнато от служебното правителство ще се сложи край, но под етикета, че продължава. Остави, ами ще счупят и важни системни правила, като пропорционалната избирателна система, финансовата система, каквото ви хрумне още.
    Единственото, което ме притеснява, е дали оставането на служебното правителство няма да попречи на преизбирането на президента, защото слагането на сламен човек там ще е краят на всички надежди за следващите 10-15 г поне.
    Иначе - баста! Няма да чакаме 10 години поредният Борисов да се освинва, и да си купува стоенето на власт с нашите пари. Какво правителсто на ИТН, какви пет лева - те се подиграват с елементарния ни здрав разум. Какво още да предложат - Галя от Сатен?

    Нередност?
  • 7
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 2

    Влизам в сайта най-вече, не за да чета предизвестените статии , а провокациите на D-r D. Защото неговите коментари са провокация към мисленето и еднакво добре може да мотивира и подкрепи и едната теза, и обратната й. Просто го може. И е първосигнално нахвърлянето и громенето му.
    И да попитам: с какво Славевите министри се очаква да са по-нефели от Бойковите? Да може да има някой по не намясто от Теменужка, от шофьора на Мето Илиенски, от онази русата, секретарката на Валето Симеонов, от Каракачана!?
    Видели сме дъното. Сега всичко е кота плюс.

    Нередност?
  • 8
    ahj21578679 avatar :-|
    ahj21578679

    До коментар [#] от "":

    Капитал никога с такава страст не се е нахвърлял на министрите на Борисов, а там имаше и неуки, и от кол и въже, и събирани по магистрали, и рекламисти-спортисти и какво ли не. Вероятният проблем на Слави с Иво Прокопиевите медии е, че не качи на гърба си Христо Иванов.

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Тава е доста по-стойностен анализ по темата. Без обсесии и в едната, и в другата посока. Затова е анализ:
    https://segabg.com/node/189210

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Re: amidala
    Задължен съм ви, принцесо. Наистина опитвам да провокирам мисленето на четящите тук, макар и с доста неудовлерителни резултати.

    Тъй като се натъквам на първосигнални съждения, че който опонира на официалната теза на Капитал е трифоновист, ще споделя само на вас, че:
    1. Не понасям арогантното говорене/шофиране/шоу/политика;
    2. И през ум не ми е минавало да подкрепям с действие или бездействие ИТН или други също толкова измислени формации;
    3. Правителство на ИТН може да бъде подкрепено единствено, за да се запази парламентът като законотворчество, но под условие и от също такива неолиберални формации: ДБ, Маината чета, ДПС, Герб;
    4. БСП с цената на всичко не бива да се намесва в тоя космарлак, макар на Нинова като лидер да й трябва някаква победа. Такава "победа" с Пламен (къв беше) ще е пагубна за партията дългосрочно и най-вероятно ще я съсипе окончателно. БСП още носи политически комплекси от ортаклъка с ДПС и при Тройната, и при Орешарски;
    5. Колкото и парадоксално да звучи, от някакво правителство на ИТН имат интерес единствено Герб и ДПС, за да спрат служебното да рови в далаверите им;
    6. Всъщност Герб са единствената от партиите, които не губят и да не мине ИТН правителството и са готови за нови избори. Те толкова са се накрали, че могат да ходят на избори всяка седмица поне до края на годината...
    7. Мисленето не бива да се натиква само в "подкрепям" или "не подкрепям".

    Нередност?
Нов коментар