🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Биткойни и джипкойни

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Ако не вярвате [в биткойн] или не го разбирате, нямам време да ви убеждавам, съжалявам." Приписват тази реплика на човека (или един от хората) зад легендарния псевдоним Сатоши Накамото - основателят на първата децентрализирана цифрова валута. Това се случва през 2009 г. и за годините оттогава около криптото се появи цяла паралелна финансова система - борси, депозити, заеми, банки

Днес много повече хора "вярват" в децентрализираните пари, а някои от тях дори и разбират случващото се в този нов свят. Печалбите там могат да са много големи, както и съответно рисковете от пак много големи загуби. През последните години все повече държави по света се опитват да наложат регулации на този сектор - да въведат правила за всички крипто финансови услуги. Кога и как точно ще стане е едно от най-големите предизвикателства за регулаторите по света и от него зависи съдбата на много компании, вече специализирали се в този сектор. Една от големите в него е българска - криптобанката Nexo. Тя официално не се нарича "банка", защото няма лиценз да извършва подобна дейност с "истински" пари, но предлага заеми срещу залог в крипто, както и депозити за дигитални пари с много прилична лихва.

В този брой на "Капитал" разказваме историята на Nexo по няколко причини. Българските й собственици казват, че ако тя имаше лиценз за банка, щеше да е най-голямата тук с активи за близо 10 млрд. долара. Това е към момента, в който журналистите от медиата говориха с тях преди около две седмици. Разбира се, ако Nexo имаше лиценз за българска банка, никога нямаше да бъде толкова голяма компания - в момента нейният пазар е светът. В историята, която ще прочетете тук, ще видите не само лъскавата фасада на успеха, но и драскотините по нея, през които може да се разбере и много за криптосвета.

В годината, когато Сатоши Накамото публикува първата версия на биткойн софтуера и "изкопава" първите си 50 биткойна, България избира Бойко Борисов за министър-председател. Докато криптосветът се развива и днес цената на 50 биткойна от нула е станала над 4.6 млн. лв. (към 6 октомври), тук се случват по-различни неща.

Тази седмица неправителствената организация "Антикорупционен фонд" публикува поредната част от своето разследване за "Осемте джуджета". Това е история, която показва изключително добре превземането на държавата - в случая прокуратурата и полицията, и как това се използва, за да се заграби една работеща фирма и създаденото от собствениците й. Докато по света се очертава новата децентрализирана цифрова финансова система, тук с помощта на прокурори и съдии се крадат килограми злато и пари в брой (цялата история - тук). Това не е единственият сюжет, в който България върви обратно на модерността.

През миналата година правителството на Бойко Борисов заедно с главния прокурор Иван Гешев са организирали може би най-масовото нарушение на човешки права от падането на комунизма насам. Хиляди хора били подслушвани и следени заради това, че са протестирали срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Всички те са били под подозрение, че извършват държавен преврат, а подслушаните им разговори и всички други събрани за тях данни вероятно са били използвани за всякакви други цели - политически или откровено престъпни. Или иначе казано, докато светът е очертавал модерността, тук са правени опити да се възстановят репресивните служби от времената преди 1989 г.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drkskwlkr avatar :-|
    Иван Арнаудов
    • + 2

    "Ако не вярвате [в биткойн] или не го разбирате, нямам време да ви убеждавам, съжалявам." Приписват тази реплика на човека (или един от хората) зад легендарния псевдоним Сатоши Накамото"

    Приписват се неща с неизяснен произход и авторство. Въпреки че не знаем кой седи зад псевдонима "Сатоши Накамото", е безспорно ясно, че тази реплика принадлежи именно на него; няма нужда от никакво приписване.

    Сатоши Накамото е точно толкова истински, колкото Бойко Борисов и Иван Гешев. Източник: https://bitcointalk.org/index.php?topic=532.msg6269 #msg6269
    (предпоследния пост в страницата)

    Нередност?
  • 2
    dabeda avatar :-?
    Da be.. da..
    • + 2

    Накамото със сигурност съществува, но е спорно дали е японец / използва британски английски/ или никнейм на някой тинктанк...
    Някои теории твърдят, че биткойна е създаден от образована в ОК талибанска група с цел да могат да се улеснят непроследими разплащания - за дрога, оръжие, финансиране на терор, откупи за отвличания, рансъмуеър... затова и става така популярна блокчейн - дава решение на определени хм.. бизнес процеси..
    След Панама и Пандора пейпърс може би следващото разследване би могло да се зарови в тоя ... дигитален офшорен батак... биха изскочили шокирваши бонби.. ексклозифни матрияли... ужаст как се финасират разни.. на4инания..

    Нередност?
Нов коментар