🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съдиите дават урок

Диагнозата Висш съдебен съвет

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Правосъдието ще е горещ картоф и за следващото Народно събрание, който другите кризи няма да успеят да неутрализират. Съдейки по предизборните лозунги, съпротивата срещу промените в него ще се маскира като опазване на "държавността в рамките на конституцията". Държавността обаче се разкапа именно с превземането на съдебната власт и най-вече с конфигурирането на Висшия съдебен съвет, за да се създаде цяла каста от недосегаеми за закона и да се сплашват и мачкат критиците на системата и на слялата се с нея политическа власт.

Но изглежда, че новините от този фронт все по-рядко ще са добри за властелините на статуквото.

Първо, с фактическия бойкот на избора през уикенда съдийската гилдия изрази мнението си за провалената легитимност на този ВСС да я управлява, като не му позволи да попълни състава си.

После дойде решението на съда в Страсбург, с което България беше осъдена заради тормоза над съдия Мирослава Тодорова, докато ръководеше независимия и известен с критичните си позиции за управлението на системата Съюз на съдиите в България.

В същото време пленумът на ключовия за законността Върховен касационен съд единодушно гласува номинацията си за председател след изтичащия мандат на Лозан Панов. С внесената кандидатура на Галина Захарова с мотиви за " oтличнa пpoфecиoнaлнa пoдгoтoвĸa, зaдълбoчeнocт, пpинципнocт, бeзпpиcтpacтнocт и авторитет" съдебният орган трудно би изпълнил спуснат му друг сценарий - ситуацията може да стане или тя, или той.

Съдиите пращат сигнал и към новия парламент. Смяната на ВСС заедно със закриването на спецорганите и одиозната КПКОНПИ ще ограничат политическата намеса, упражнявана чрез главния прокурор, и ще са важна стъпка за възстановяване на "държавността в рамките на конституцията".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dvy06617589 avatar :-|
    muthoot finance
    • - 1

    Имате нужда от спешен заем? като личен заем, фирмен заем, бизнес заем, заем за дълбочина на плащане, образователен заем, всякакъв вид заем, който търсите ... Само само 3% лихва .. Свържете се с нас само по имейл ([email protected] )

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев

    Три процента? Ама на месец или на ден?

    Нередност?
Нов коментар