🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Революция в реално време ще сложи край на макроикономическата практика

Пандемията ускори преминаването към нови данни и бърз анализ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Някой разбира ли наистина какво се случва в световната икономика? Пандемията накара много наблюдатели да изглеждат безсмислени. Малцина са прогнозирали петрол за 80 долара, да не говорим за флотилии от контейнерни кораби, чакащи извън калифорнийските и китайските пристанища. Тъй като COVID-19 се разрази през 2020 г., анализаторите надцениха колко висока ще бъде безработицата до края на годината. Днес цените растат по-бързо от очакваното и никой не е сигурен дали инфлацията и заплатите ще нараснат. Въпреки всичките си уравнения и теории икономистите често просто предполагат, имайки твърде малко информация, за да изберат политиките и действията, които биха увеличили максимално работните места и растежа.

Кардинална промяна

И все пак, както съобщаваме тази седмица, епохата на недоумението започва да отстъпва място на по-голямо просветление. Светът е на ръба на революция в реално време в икономиката, тъй като качеството и навременността на информацията се променят.

Големите компании от Amazon до Netflix вече използват незабавни данни за наблюдение на доставките на хранителни стоки и колко хора са залепени за Squid Game. Пандемията накара правителствата и централните банки да експериментират - от наблюдение на резервациите в ресторанти до проследяване на плащанията с карти. Резултатите все още са малки на този етап, но тъй като цифровите устройства, сензорите и бързите плащания стават повсеместни, способността за точно и бързо наблюдение на икономиката ще се подобри. Това държи отворено обещанието за по-добро вземане на решения в публичния сектор, както и изкушението правителствата да се намесят.

Желанието за по-добри икономически данни едва ли е ново. Оценките за брутния национален продукт (БНП) на САЩ датират от 1934 г. и първоначално идват с 13-месечно забавяне. През 50-те години на миналия век младият Алън Грийнспан наблюдава трафика на товарни вагони, за да достигне до ранните оценки за производството на стомана. Walmart, който е пионер в управлението на веригата за доставки през 80-те години, даде възможност на шефовете в частния сектор да виждат навременните данни като източник на конкурентно предимство.

Но публичният сектор се забави да реформира начина, по който работи. Официалните данни, които икономистите проследяват - мислят за брутен вътрешен продукт (БВП) или заетост - идват със забавяне от седмици или месеци и често се преразглеждат драматично. Производителността отнема години, за да се изчисли точно. Само леко преувеличение е да се каже, че централните банки летят на сляпо.

Лошите и закъснели данни могат да доведат до грешки в политиката, които струват милиони работни места и трилиони долари загубена продукция. Финансовата криза би била много по-малко вредна, ако Федералният резерв намали лихвените проценти почти до нула през декември 2007 г., когато Америка навлезе в рецесия, а не през декември 2008 г., когато икономистите най-накрая го видяха в числата. Разнообразните данни за огромна неформална икономика и прогнили банки затрудниха политиците в Индия да сложат край на изгубеното десетилетие на нисък растеж на страната. Европейската централна банка неправилно повиши лихвените проценти през 2011 г. на фона на временен изблик на инфлацията, изпращайки еврозоната обратно в рецесия. Английската централна банка може да е на път да направи подобна грешка днес.

Пандемията обаче се превърна в катализатор на промяната. Без време да чакат официалните проучвания, които да разкрият ефектите от вируса или блокирането, правителствата и централните банки експериментираха, проследявайки мобилни телефони, безконтактни плащания и използването в реално време на самолети. Вместо да се заключат в обучението си в продължение на години, пишейки следващата "Обща теория", днешните звездни икономисти като Радж Чети от Харвардския университет управляват лаборатории с добър персонал, които крият цифри. Банки като JPMorgan Chase отвориха съкровищници с данни за банкови сметки и кредитни карти, помагайки да се разкрие дали хората харчат пари, или ги трупат.

Тези тенденции ще се засилят с навлизането на технологиите в икономиката. По-голям дял от разходите се прехвърлят онлайн и транзакциите се обработват по-бързо. Плащанията в реално време са нараснали с 41% през 2020 г. според консултантската компания McKinsey, а Индия е регистрирала 25.6 млрд. такива транзакции. Повече машини и предмети са снабдени със сензори, включително отделни транспортни контейнери, които биха могли да осмислят блокиране на веригата за доставки. Govcoins, или цифровите валути на централната банка (CBDC), които Китай вече прилага пилотно и над 50 други страни обмислят, скоро може да предоставят златна мина от подробности в реално време за това как работи икономиката.

Навременните данни биха намалили риска от погрешни стъпки в политиката - би било по-лесно да се прецени, да речем, дали спадът в активността се превръща в икономически срив. И лостовете, които правителствата могат да дръпнат, също ще се подобрят. Централните банкери смятат, че са необходими 18 месеца или повече, за да влезе в сила промяната в лихвените проценти. Но Хонконг изпробва парични раздавания в цифрови портфейли, които изтичат, ако не бъдат изразходвани бързо. CBDC може да позволи лихвените проценти да станат дълбоко отрицателни. Добрите данни по време на криза могат да позволят подкрепата да бъде точно насочена; представете си заеми само за фирми със стабилни баланси, но временен проблем с ликвидността. Вместо разточителни универсални социални плащания, извършвани чрез бюрокрации за социално осигуряване, бедните биха могли да се насладят на незабавни помощи, ако загубят работата си, плащани в цифрови портфейли, без никакви документи.

Революцията в реално време обещава да направи вземането на икономическите решения по-точно, прозрачно и базирано на правила. Но носи и опасности. Новите индикатори могат да бъдат тълкувани погрешно: започва ли глобална рецесия или Uber просто губи пазарен дял? Те не са толкова представителни или освободени от пристрастия, колкото старателните проучвания на статистическите агенции. Големите фирми могат да трупат данни, давайки им неоправдано предимство. Частни фирми като Facebook, които пуснаха дигитален портфейл, може един ден да имат повече представа за потребителските разходи, отколкото Федералният резерв.

Опознай себе си

Най-голямата опасност е високомерието. С паноптикум на икономиката би било изкушаващо за политиците и длъжностните лица да си представят, че могат да видят далеч в бъдещето или да оформят обществото според предпочитанията си и да изберат определени групи. Това е мечтата на Китайската комунистическа партия, която се стреми да се включи във форма на цифрово централно планиране.

Всъщност никакво количество данни не може надеждно да предскаже бъдещето. Невероятно сложните, динамични икономики разчитат не на Big Brother, а на спонтанното поведение на милиони независими фирми и потребители. Незабавната икономика не е свързана с ясновидство или всезнание. Вместо това обещанието й е прозаично, но трансформиращо: по-добро, по-навременно и по-рационално вземане на решения.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivangabrovo avatar :-|
    ivangabrovo

    Авторът на съчинението дали е чувал за таблиците за междуотрасловита баланси на Леонтиев...
    /За, да кажем, по-специалната аудитория - Леонтиев не е съветски изследовател на стопанските процеси./

    Нередност?
Нов коментар