🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай дава сигнали за икономическа несигурност

Ръстът през второто тримесечие е приемлив, но възстановяването е неравномерно в различните индустрии

Икономическото възстановяване на Китай се подобри през второто тримесечие, макар и да не достигна прогнозираните очаквания на специалистите. БВП за периода април - юни е със 7.9% по-висок в сравнение с година по-рано. Ръстът обаче се забавя в сравнение с първото тримесечие на годината, когато беше 18.3%, съобщава Financial Times.

Данните на Националното статистическо бюро идват в напрегнат момент за страната, която се опитва да балансира финансовата стабилност с растежа. Лиу Айхуа, говорител на бюрото, каза, че икономиката е продължила да се "възстановява стабилно", но предупреди, че отскокът е "небалансиран". "Трябва също така да сме наясно, че коронавирусът продължава да мутира в световен мащаб и външните нестабилност и несигурност изобилстват", добави още тя.

Признаците за натиск върху възстановяването на Китай предизвикаха спекулациите, че Пекин ще осигури политическа подкрепа, за да засили доверието и заетостта на бизнеса и да покачи потреблението.

Издаването на облигации със специално предназначение, използвани от местните власти за финансиране на инфраструктурни инвестиции, е било с 50% по-ниско през първите пет месеца на годината в сравнение със същия период на 2020 г. Уанг Джун, икономист от Китайския център за международен икономически обмен, смята, че тази тенденция е тревожна. "Фискалната политика трябва да се разхлаби", казва той. "Отпускането на държавен дълг и инвестициите в инфраструктура са тясно свързани."

Китайското правителство цели годишен ръст от най-малко 6%, който повечето анализатори очакват да бъде постигнат лесно с ускоряването на икономическото възстановяване. "Годишната цел за растеж е достижима", казва източник на Financial Times от JPMorgan Asset Management.

Китайският премиер Ли Къцян повтори тази седмица дългогодишния ангажимент на правителството да се въздържа от мерки за "стимул, подобен на наводнение". Всяко подобно разхлабване заплашва да подбие политиките, въведени за справянето с поредица от неизпълнени задължения от миналата година. Проблемите са особено видими сред държавните предприятия в централните и северните провинции, което поражда опасения относно нестабилността на финансовата система.

Износът расте

Износът на страната през по-голямата част от тази година надмина пазарните очаквания, подсилен от САЩ и части от Европа, които облекчиха мерките за социално дистанциране и се върнаха към растеж. Но бързото разпространение на индийския вариант на вируса постави под съмнение външното търсене през втората половина на годината. Китай държи границите си затворени, тъй като продължава да прилага подхода "нулев ковид".

Джулиан Еванс-Причард, икономист от Capital Economics, твърди, че свързаният с пандемия бум на Китай "изглежда, е достигнал своя връх", и отбеляза, че на тримесечна база растежът на БВП все още е четвъртият най-слаб от началото на публикуването на данните от Националното статистическо бюро през 2010 г. "Активността остава силна, но въпреки че продукцията вече надвишава тенденцията си отпреди пандемията, икономиката се бори да навлезе в обичайните си темпове", казва той.

Производителите в Азия също бяха изненадани от рязкото повишаване на цените и внезапните ограничения в предлагането, които нанасят удар на важни ресурси, необходими за индустрията. Забавянията на доставките и недостигът на суровини са друг належащ проблем.

Според Националното статистическо бюро индустриалното производство в Китай е нараснало с 8.3% на годишна база през юни спрямо 8.8% през май. Ръстът на инвестициите в дълготрайни активи е бил 12.6% през първата половина на 2021 г.

Подкрепа за малкия и средния бизнес

Смесените настроения относно вътрешното потребление също повдигат опасения относно здравето на сектора на услугите. Ку Хунбин, главен икономист на HSBC, очаква по-целенасочена подкрепа за малките и средните предприятия в Китай. В тях са заети над 85% градското население и са се възстановили по-бавно в сравнение с други части на икономиката.

Продажбите на дребно са нараснали с 12.1%, което е забавяне в сравнение с април и май. Това подчертава продължаващия натиск върху вътрешните потребителски разходи и неравномерното икономическо възстановяване.

Дейвид Чао, световен пазарен стратег в Invesco, заяви, че цели сегменти на китайската икономика са "изоставени". "Продажбите на дребно са може би най-добрият индикатор за това как се справя обикновеното домакинство в Китай", добавя Чао.

Главният икономист на Economist Intelligence Unit също твърди, че потребителското търсене "все още е слабото звено". "Данните за БВП на Китай продължават да показват неравномерно възстановяване. Продажбите на дребно не са се възстановили и доходите не се подобряват толкова бързо колкото икономиката."