🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Следизборна анкета на "Капитал" - II: Изглежда, че излизаме от безпътицата, бизнесът също е представен по-добре

Хора от различни сфери коментират необичайния изборен цикъл през тази година и какво предстои оттук нататък

Боян Знеполски, социолог, и Николай Йорданов, собственик на "Мамма миа"
Боян Знеполски, социолог, и Николай Йорданов, собственик на "Мамма миа"
Боян Знеполски, социолог, и Николай Йорданов, собственик на "Мамма миа"
Боян Знеполски, социолог, и Николай Йорданов, собственик на "Мамма миа"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След първите парламентарни избори през тази година - редовните на 4 април, "Капитал" се обърна към хора от различни сфери за очакванията им какво ще последва за развитието на страната. Общото в оценките им за резултата от вота тогава беше, че той може да се приеме като добро начало на труден път.

Осем месеца по-късно, след третите парламентарни избори, ги попитахме:

  • Какви изводи си направихте за ситуацията в страната, след като два парламента не успяха да излъчат редовно правителство;
  • С какво са свързани положителните ви очаквания и с какво опасенията при настоящия опит за сформиране на коалиционно управление.

Днес публикуваме още две мнения от второто издание на анкетата.

Промяната се търси пипнешком, но е желана

Проф. Боян Знеполски, социолог

1. Изборите показаха очевидното желание на българските граждани за промяна. Тази промяна обаче се търси пипнешком, но все пак е очевидно, че макар и с цената на много рискове, се търси нов политически субект. Свидетелство за това беше изненадващият успех на "Има такъв народ" през юли, както и изненадващият успех на "Продължаваме промяната" на сегашните избори. Парадоксалното, но и поучително е, че партии на протеста малко или повече загубиха позиции в хода на изборния маратон, докато новосъздаденият проект с лекота обра плодовете на техните усилия.

Трите парламентарни вота през тази година доведоха и до окончателното избистряне на едно важно преконфигуриране на политическото пространство. Дълги години политически враг на СДС, ДБ, "Реформаторския блок" бяха БСП и ДПС, днес за "Демократична България" това са ГЕРБ и ДПС.

2. Положителните ми очаквания са свързани с формиране на обща политическа воля, с отварянето на хоризонт за постигане на съгласие за общи политики. Политическото управление най-сетне сякаш излезе от периода на безпътица и намери демократична легитимност. Осъществяването на съдебна реформа например вече изглежда напълно обозримо.

Опасенията ми са, че партиите от бъдещата коалиция бяха обединени основно от общия враг - ГЕРБ и ДПС. Предстои им да изградят позитивни връзки помежду си, което няма да е лесно и не е гарантирано. Също и с отношението към опозицията - ГЕРБ, ДПС, евентуално "Възраждане". Не трябва се възпроизвеждат практики, в които Народното събрание функционираше само като гръб на управляващата коалиция. Идеята 40 процента от народните представители да бъдат изолирани от парламентарния процес не ми се вижда нито продуктивна, нито демократична. Трябва да се намерят модуси на политическо противопоставяне, които не изключват комуникацията и взаимодействието по важните проблеми на страната.

"Орел, рак и щука" да погледат в една посока

Николай Йорданов, собственик на "Мамма миа"

1. От гледната точка на бизнеса нещата не са се променили кой знае колко много от април насам. Продължаваме да сме в криза, а за да функционира добре, бизнесът се нуждае от сигурност и устойчивост, които да му позволяват да планира. Кризата е и здравна, което също се отразява върху бизнеса и особено такъв като моя с директна клиентела. За съжаление с ниските нива на ваксинация ние можем да работим с доста малка част от нашите клиенти и бидейки хора, които се стремят да спазват правилата, това ни изправя пред сериозно напрежение. Оттук нататък се надяваме да преминем през това до ранна пролет, когато нещата ще започнат да се връщат към нормалността.

2. Имаме много сериозни надежди и изисквания към спечелилите сега изборите и тези, които би трябвало да направят правителство. Надяваме се на прогнозируемост. Това е пряко свързано с политическата ситуация - дали ще има правителство, дали решенията ще са временни или по-дългосрочни.

Решим ли тези два проблема - с правителството и със здравната криза, ще можем да си вършим работата и да се върнем към сериозен растеж. Забелязвам присъствието в следващия парламент на хора, които разбират от бизнес, и смятам, че бизнесът е представен далеч по-добре. Вярвам, че браншовите организации трябва да си влязат в ролята и да имат нормална комуникация с хората, които ще управляват.

Сериозните ми опасения са свързани със задължителната четворна коалиция и възможностите й да взима устойчиви решения за бизнеса. Това е свързано с различен подход, различно данъчно облагане, различна степен на преразпределение на ресурсите след събирането на данъци. Надеждата ми е "орел, рак и щука" да гледат в една посока поне за малко, докато нещата започнат да изглеждат по-нормално.
Все още няма коментари
Нов коментар