Ден втори от преговорите за кабинет: здравеопазване, земеделие, образование, е-управление (на живо)

Разговорите са в експертен формат с представители на ПП, БСП, ИТН и "Демократична България"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Здравеопазване, земеделие, образование, е-управление са четирите теми, обсъждани през втория ден на дискусиите, организирани от "Продължаваме промяната" за съставяне на редовен кабинет с техен мандат. Разговорите се излъчват на живо онлайн и се провеждат в експертен формат с представители и на останалите три формации, от които се очаква да участват във формирането на мнозинство: БСП, ИТН и "Демократична България".

Програмата за сряда предвижда паралелни дебати за здравеопазване и земеделие от 10 до 13 часа, а от 15 до 18 часа - по темите образование и е-правителство.

Среща на групата по е-управление на живо

Преговорите за електронното правителство води Асен Василев. От партията победител в разговорите участват бившият зам.-министър на икономиката от екипа на Кирил Петков - Калина Константинова и Георги Печнев.

От БСП в преговорите се включват бившият депутат Димитър Данчев и бившият директор на някогашната Държавната агенция за информационни технологии Пламен Вачков, както и Любомир Благоев и Иван Петков. Представителите на ИТН са бившият председател на бюджетната комисия Любомир Каримански, както и Йордан Генчев и Александър Николов. От ДБ в срещата участват избраният за депутат и IT специалист Божидар Божанов, Иван Лалев, Иван Станев и Христо Алмаджиев.

Среща на групата по образование на живо

Групата за образование се модерира от Кирил Петков, а "Продължаваме промяната" се представлява още от служебния министър на образованието и науката Николай Денков и от депутата Христо Петров. "Има такъв народ" е представена от бившия кандидат-премиер Пламен Николов, който изпълнява функцията и на образователен експерт на партията, Юлия Чертленева и Манол Манолов. От страна на "Демократична България" ще участват Ивайло Старибратов, Георги Няголов и Христомир Йорданов и Росен Богомилов. БСП има най-много представители - зам.-председателя на БСП по публични политики Ирена Анастасова, Георги Михов, Милко Багдасаров, Юлиян Генов и Камен Тодоров.

Среща на групата по здравеопазване на живо

Групата за здравеопазване е в доста по-широк формат от първоначално обявеното - по трима души от всяка формация. Тя се откри от Асен Василев, а освен него от "Продължаваме промяната" в дискусията участват Иван Маджаров, Боряна Алексиева, Антон Тонев, Виолета Лорер. От страна на БСП участниците са Георги Михайлов, Георги Йорданов, Бойко Коруков, Невена Цачева, Динко Странски. Има такъв народ е представена от Ивайло Христов, Иван Лютаков, Андрей Чорбанов, Силви Кирилов, а Демократична българия - от Александър Симидчиев, Таня Андреева, Катя Панева, Анна-Мари Виламовска.

Среща на групата за земеделие на живо

В групата за земеделие е модератор Кирил Петков, а освен него от ПП участват Иван Христанов, Александър Дунчев, Петъо Бошнаков и Христо Даскалов. От БСП участват Стефан Бурджев, Владимир Маринов, Момчил Неков, Спас Тодоров и Свилен Атанасов.

От ИТН - Пламен Абровски, Силвия Бакърджиева, Петър Петров, Данаил Найденов, а от ДБ Албена Симеонова, Гергана Кабаиванова, Димитър Сяров и Зорница Стратиева.

През първия ден на преговорите във вторник темите бяха енергетика, икономика, правосъдие и транспорт. Общата оценка за тях е, че форматът е полезен, защото позволява да се очертаят проблемите и да се даде старт на някакъв дебат за възможните решения. (Може да видите записите от тези срещи по-долу през вградените видеа)

Според първоначалния регламент са предвидени дискусии по общо 18 сектора, по четири на ден, които ще продължат до събота - с последните две теми - финанси и международни отношения.

Среща на групата по транспорт

В групата по "Транспорт" от "Продължаваме промяната" участваше Асен Василев. Групата на БСП включваше депутата в няколко парламента Георги Свиленски, Крум Дончев, който водеше листата на левицата от Габрово и Борислав Гуцанов, представител на левицата от Варна.

Групата на "Има такъв народ" се водеше от Гроздан Караджов, който беше предложен за транспортен министър от "Има такъв народ" през август тази година. Караджов стана депутат през 2014 г. като депутат от Реформаторския блок. Караджов беше и главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения, главен секретар на Министерство на транспорта и съобщенията и председател на Съвета на директорите на БТК по време на правителството на Иван Костов. В преговорите участва и Георги Георгиев, координатор на експертната група на "ИТН" по "Регионално развитие и инфраструктура" от Враца.

От "Демократична България" участие взеха Зорница Стратиева, Михал Сотиров, Виктор Чаушев, Варужан Апелян.

Какви договорености са постигнати - вижте тук.

Среща на групата по правосъдие

В 15 часа във втроник започнаха преговорите по темата "Правосъдие. В тях от "Продължаваме промяната" освен Кирил Петков, участва Лена Бориславова, която води тази тема във формацията, както и Никола Минчев, адвокат от Перник.

От страна на ДБ в срещата участват Атанас Славов, Надежда Йорданова, Иван Димитров които бяха депутати от предишните два парламента и членове на правната комисия, Иван Велов, който беше член на 45-то НС.

От БСП - Крум Зарков, Иван Иванов, Филип Попов, Явор Димитров, всички депутати от предходни парламенти.

От Има такъв народ (ИТН) - също депутатите от предходните два кратки парламента Ива Митева, председател на 45-ия и 46-ото Народно събрание, Радостин Василев, Андрей Михайлов - съответно председатели на правната комисия в 46-ото НС и 45-ото НС, Александър Рашев, депутат от 46-то НС.

Какви приоритети обсъдиха преговарящите и защо извадиха оставката на главния прокурор Иван Гешев пред скоби - четете тук.

Срещата на групата по енергетика

Асен Василев откри разговора в сектор "Енергетика". Сред участниците от БСП са Таско Ерменков, бившите енергийни министри Румен Овчаров и Драгомир Стойнев, Любомир Денчев и Иван Айолов. От страна на БД участват бившият министър Трайчо Трайков, Мартин Димитров, Тодор Тодоров и Георги Стефанов. Иван Хиновски и Благой Голубарев са сред експертите на ИТН. Още един бивш министър - Васил Щонов е в преговорите от ПП.

Какви договорености са постигнати - вижте тук.

Срещата на групата за икономика

В групата за икономика разговорите водят от страна на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, Даниел Лорер, Ирена Младенова и Калина Константинова. Екипът на ДБ включва Георги Ганев, Иван Матов, Петър Маринов, Петър Василев.

Какви договорености са постигнати - вижте тук.

Форматът на отворените експертни преговори по сектори бе обявен от лидерите на новата формация Кирил Петков и Асен Василев след изборите в неделя. По думите им целта им е да започнат изцяло нов процес за правене на коалиция.

Планирано е тези първи срещи по сектори да продължат до събота (27 ноември), като вероятно това ще е само началният етап от преговорите. Лидерите на "Продължаваме промяната" многократно споделяха, че не биха искали да бързат и се надяват да разполагат с достатъчно време, за да бъдат изчистени различията на партии по всички въпроси и да се намерят работещи формули за политики. След като се изясни коя партия какво иска в различните области и се формира някакъв тип обща програма, ще се премине към избор на министри, които могат да я осъществят.

На секторен принцип

Осемнадесетте сектора, по които ще се водят експертните разговори, са: енергетика, икономика, транспорт, правосъдие, здравеопазване, земеделие, образование, електронно правителство, вътрешна сигурност, екология, регионално развитие, култура, труд и социални грижи, туризъм, национална сигурност, спорт, финанси, международни отношения.

В групите ще бъдат обсъдени основните проблеми на съответния сектор, предложенията и мерките, които се предвиждат според програмите на различните партии.

Всеки ден до събота ще бъдат провеждани четири срещи - две преди обед и две следобед. Вторникът ще започва с енергетика и икономика и ще продължи с транспорт и правосъдие.

Кой участва

Персоналният състав на всички групи не бе публикуван предварително, като всеки ден съставът на конкретните групи се обявява. По информация от "Продължаваме промяната" във всяко от обсъжданията участва по един от лидерите на формацията им - Кирил Петков или Асен Василев.

Къде

Срещите се провеждат като паралелни дискусии. Физически те се състоят в Sofia Event Center в Paradise Mall, но ще бъдат предавани на живо в страницата на "Продължаваме промяната" във Facebook, YouTube и на сайта www.promeni.bg. Това бе и предварително обещано от страна на първата политическа сила в парламента - преговорите да се излъчват публично, така че всички да могат да наблюдават открито процеса.

Медиите могат да следят дискусиите онлайн, но изявления не са предвидени по време или след дискусиите. Коментари от страна на лидерите на "Продължаваме промяната" ще има след приключване на пълния цикъл от срещи.

Ето и пълния график на преговорите по дни и часове:

23.11.2021

10 - 13 часа - Енергетика

10 - 13 часа - Икономика

15 - 18 часа - Транспорт

15 - 18 часа - Правосъдие

24.11.2021

10 - 13 часа - Здравеопазване

10 - 13 часа - Земеделие

15 - 18 часа - Образование

15 - 18 часа - Електронно правителство

25.11.2021

10 - 13 часа - Вътрешна сигурност

10 - 13 часа - Екология

15 - 18 часа - Регионално развитие

15 - 18 часа - Култура

26.11.2021

10 - 13 часа - Труд и социални грижи

10 - 13 часа - Туризъм

15 - 18 часа - Национална сигурност

15 - 18 часа - Спорт

27.11.2021

10 - 13 часа - Финанси

15 - 18 часа - Международни отношения

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    doxen avatar :-P
    doxen
    • - 3
    • + 5

    Кирчо и Ачо, строители на демокрацията.

    Нередност?
  • 2
    eli.mih avatar :-|
    Elena Mihailova
    • - 2
    • + 3

    Пенсиите трябва най- после да станат справедливи,а това ще стане,ако се преизчислят на база осигурителен доход от предходна година.БСП предлагат 2018г.,но догодина сме 2022г.Предложението за освобождаването от данъци на младежи до 26г.е дискриминационно спрямо завършващи ВУЗ на 25-26г.Помощта при раждане-ако майката реши в един момент да закарфичи детето на данъкоплатците ще върне ли дадената и сума при раждане? Искат вдигане суми при майчинство,а в ЕС майчинството е 4 месеца,а в същото време се лишават от детски работещи родители.Да се спрат ТЕЛК- измамите.Държавните служители е време да си плащат осигуровките.Дали е справедливо богопомазани да получават 20 заплати при пенсиониране? Има пари,но са несправедливо разпределени.Не е нормално учителска пенсия от 2009г. да е била по- голяма от мин.раб.запл.,а сега да е 2 пъти по- малка от нея.Явно заплатите скачат с двойно по- голяма скорост от пенсиите,а пенсионерите се чувстват окрадени.Справедливо ли е директорка на музей с 40г.стаж да е с 308лв.пенсия,а на чистачката и 300лв.и двете пенсии да се изравнят на 25.12.2021г.? Дано ги обмислят тези аномалии и да ги направят нещата справедливи.За да няма право никой да се сърди,освен на себе си.Да се спрат тарикатщините.А с изравняване на средните пенсии с минималните тарикати ще има.

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 4
    • + 6

    На живо през деня - екстра реклама за баламурниците ?
    А какво се е договорило наистина вечер м/у чаршафите ще стане ясно в последствие ...

    Нередност?
Нов коментар