🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Имало едно време на жълтите павета

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато в редакцията на "Капитал" обсъждахме дали преговорите за съставяне на правителство да са водещата ни тема през седмицата (и съответно корица на хартиеното издание), се разделихме на две. "В тях не се случва нищо - едни хора седят на маса и говорят, предимно общи приказки", казваше едната група. "Случва се нещо важно - върви се към съставяне на правителство, и то по нов начин", смяташе другата страна. Всъщност и двете страни бяха прави, а с напредването на преговорите се разбра, че има шанс да се случи нещо много по-голямо от това просто да се направи някакво правителство. Пред очите на всички се ражда нов тип политика. Казано по друг начин - пред очите на всички ерата "Борисов" с едноличното взимане на решения и посредствената имитация на политика, започва да отива в историята.

Дори и сегашният опит за създаване на коалиция от четири партии да не успее, връщането назад пак изглежда невъзможно. Преговорите за мнозинство обаче всъщност започнаха обещаващо. Те изглеждат скучно, защото да говориш за политики, цели и приоритети, да търсиш за какво си на едно мнение с някого не е особено интересен спектакъл. Но за сметка на това от него може да има някакъв реален резултат. Не всичко обаче е скучно. В преговорите за правителство сега се виждат първите стъпки на изцяло ново политическо поколение. През "Продължаваме промяната", "Има такъв народ", а отчасти и "Демократична България" влиза свежият полъх на голяма група млади хора, които досега не са се занимавали с политика. Това също помогна да се смени сериозно основната мелодия в политиката през последните седмици. Освен големи надежди и успешни първи крачки обаче преговорите са все още далече от приключване, а опитите четири много различни партии да обединят усилия са пълни с рискове.

В сянката на политическите събития тази седмица останаха две интересни и много положителни бизнес новини. Българският финтех стартъп Payhawk привлече нова инвестиция от американски фонд, която оценява компанията на 570 млн. долара. Компанията е създадена само преди три години и сегашната оценка я прави може би най-успешния български стартъп до момента.

Друга българска компания - "Алтерко", също има повод за гордост тази седмица. В понеделник акциите на компанията, която предлага основно решения от "Интернет на нещата", започнаха да се търгуват на борсата във Франкфурт. Това е първата българска компания, която стига дотам, а отгласът на българската борса доведе дотам, че пазарната й оценка тук стигна почти половин милиард лева.

Между двете събития - политическото разведряване и успехите на тези две компании, няма нищо общо. Дори напротив. Създателите и на двете заслужават допълнително признание за това, че са успели да постигнат това в превзета от корупция държава, която се движи срещу модерността. Представете си обаче какво може да се случи, ако държавата, вместо да изсмуква стойност, впрегне всички сили да помогне на тези, които я създават? Ако вместо да пречи, започне да помага.

Все още няма коментари
Нов коментар