С борсовия си дебют във Франкфурт "Алтерко" стана компания за половин милиард

Акциите на българската компания поскъпнаха с над 10%, а до тях вече имат достъп до по-широк кръг инвеститори

Димитър Димитров, главен изпълнителен директор на "Алтерко", дава символичен старт на търговията във Франкфурт
Димитър Димитров, главен изпълнителен директор на "Алтерко", дава символичен старт на търговията във Франкфурт
Димитър Димитров, главен изпълнителен директор на "Алтерко", дава символичен старт на търговията във Франкфурт    ©  Martin Joppen
Димитър Димитров, главен изпълнителен директор на "Алтерко", дава символичен старт на търговията във Франкфурт    ©  Martin Joppen
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Силен дебют на борсата във Франкфурт направи "Алтерко", а еуфорията от това се прехвърли и на БФБ в София в понеделник. Акциите на компанията, която предлага технологични решения и интернет на нещата (Internet of Things), са първите на българска компания, които се търгуват на Франкфуртската фондова борса. Там са регистрирани и 11 борсови фонда (ETF) на "Експат асет мениджмънт", част от групата, която е и съветник по двойното листване на "Алтерко".

Началната цена на акциите на дружеството беше 14.50 евро, като през първите часове след отварянето на пазара тя достигна връх от 16.2 евро за акция (31.68 лв). С това пазарната капитализация на компанията достигна 288 млн. евро (над 560 млн. лева). Последно цената се върна до 14.60 евро за акция.

Вследствие на успешния дебют акциите на "Алтерко" поскъпнаха с над 10% до 28.8 лв. и на БФБ, след което обаче повишението се успокои до 5.5% към 15.30 часа. Технологичната компания се търгува на БФБ от 2016 г. насам и оттогава цената на акциите се е повишила с над 1100%, тя е и едно от най-печелившите дружества за последната година - над 370% доходност. В момента по-големи компании по капитализация са само "Чайкафарма ВЛ", "Спиди", "Софарма", "Еврохолд България" и "ЧЕЗ разпределение". "Алтерко" е част от основния борсов индекс Sofix, като му помогна да се повиши с над 1% до 612 пункта, което е най-високото му ниво за последните 3 години.

"Оборотът по позицията във Франкфурт надхвърли половин милион лева още в средата на деня, но предстои да разберем какво е било търсенето, какви инвеститори са купували. Вероятно броят на сделките и оборотът ще намалеят през следващите дни и след това ще видим реакцията на германския пазар на новини от компанията, преди да може да се даде оценка на интереса на чуждите инвеститори. Живеем в глобален свят, където технологиите премахват границите и свалят разходите. Това не може да стане, ако компаниите не желаят да участват", коментира за "Капитал" Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на "Елана трейдинг".

"Листването на Франкфуртската фондова борса е важен етап за компанията, каза Волфганг Кирш, главен изпълнителен директор на Allterco Europe GmbH (дружеството, регистрирано в Германия). "Двойното листване ни дава достъп до допълнителни групи инвеститори, повишава видимостта на компанията на капиталовите пазари и подобрява ликвидността на нейните акции", допълни в официално прессъобщение Кирш.

Според Димитър Димитров, главен изпълнителен директор на "Алтерко", излизането на борсата в Германия е и от стратегическо значение за компанията. Според данни от годишния й отчет приходите за 2020 г. на "Алтерко" са 46 млн. лева, като чистата печалба е над 13 млн. лева. По данни на компанията се очакват приходи над 54 млн. лева тази година и над 80 млн. за 2022 г. Голяма част от постъпленията се генерират от Германия, поради което решението за вторично листване на Франкфуртската фондова борса допълнително подчертава значението на европейската страна като ключов пазар за развитие.

"С вторичната регистрация на фондовата борса във Франкфурт искаме да подчертаем нашите амбиции в Европа и да създадем най-добрите условия за по-нататъшното ни разширяване", казва още Димитър Димитров по темата. "Заради вече установеното ни присъствие и съществуващата подкрепа на немския пазар ние съзнателно се спряхме точно на Франкфуртската фондова борса."

Какво означава за инвеститорите

"Процесът на регистрация за търговия на официалния пазар във Франкфурт включва установяване на много взаимоотношения с важни нови партньори, регистрация на акциите за съхранение и сетълмент в международни депозитари и преминаване през дю дилиджънс процедурите на организации като Clearstream Banking и Deutsche Boerse", коментираха в свое съобщение и от "Експат капитал".

Освен че дава достъп за по-голям кръг от инвеститори, двойното листване дава възможност и за арбитраж. Тоест един играч да купи по-евтино акции от единия пазар и да ги продаде на другия. Това обаче е така, докато в цените има разлика, а в един момент те трябва да се изравнят. "Арбитражът все още не е достъпен за огромната част от инвеститорите, но постепенно това ще се случи за клиентите на водещите посредници. Тогава ще се изравнят цените на акциите в София и Франкфурт, тъй като засега има голямо разминаване в полза на котировките в Германия. Съмнявам се често да има такива възможности за арбитраж, както е сега. Разликата в цената е около 10% и постепенно ще се изравни", коментира Цветослав Цачев. На въпрос има ли рискове при двойното листване за инвеститорите той каза: "Не може да се говори за рискове, а за разходи. По-скъпо е да се търгува в Германия и за средния български инвеститор ще остане най-добре да купува и продава акции на БФБ. Но важното е, че наша водеща компания е видима в Германия."

Ръст от милиони в милиарди

Според данни на борсата в Германия към 15:30 обемфт на търговия е малко над 280 хил. евро, като над 17 хил. акции са сменили притежателите си от началото на сесията. Тези обеми на търговия сочат по-скоро за интерес от индивидуалните инвеститори към акцията.

Според "Експат капитал", която е консултант на процедурата, "Алтерко" е първата българска компания, чиито акции са допуснати за търговия директно на чужд регулиран пазар (не като депозитарни сертификати тип GDR). Ако вторичното предлагане на "Алтерко" се увенчае с успех, може да отвори вратите за повече български компании, които да се листват и да набират капитал от борсите в чужбина.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    alabalko avatar :-|
    alabalko

    И днес обратно на 14,50е продава и 13,80е купува. Над 4% спред, по едно време днес беше и 6%. Поне интересно, че не само във Франкфурт, но и на Quotrix (Дюселдорф). Вчера оборотът 21420 акции, днес за повече от половината сесия 10х.

    Нередност?
Нов коментар