🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Трудно начало за новата власт

По-важното от новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От една страна, да вземеш властта точно в този момент изглежда като лош късмет. Освен здравната криза България е затънала и в енергийна и поне две външнополитически - в Украйна и Македония.

От друга страна, управлението на държавата рядко е добре планиран процес на непрекъснат и безпроблемен възход. Иван Костов дойде на власт в пика на чудовищна икономическа криза и международна изолация. Дори Бойко Борисов трябваше да се справя с последствията от финансовата криза през 2008 г. и бавното възстановяване след това. Който го е страх от кризи, по-добре да не помисля за властта.

Тази седмица новата управляваща коалиция е във вихъра на енергийната криза. За нея има обективни предпоставки, но през последните дни те, изглежда, се усилват до много голяма степен от внимателно обмислена и координирана акция на ГЕРБ. Кметове на общини със сравнително стабилни финанси, но от партията на Бойко Борисов, започнаха масово да се оплакват, че не им достигат пари.

Това е сюжет с много ъгли. Сериозното увеличение на разходите за ток (и в по-малка степен - на газ) са ключови за много компании и хора, които плащат за тях с по-високи цени. От политическа гледна точка тази история е важен изпит за това доколко новата власт е овладяла лостовете за управление на държавата или те все още са превзети от управлявалите 12 години ГЕРБ и ДПС. Всички тези сюжети са описани и обяснени във водещата тема в броя.

Всъщност майката на тази криза е опитът да се смени моделът, по който се управлява държавата. Предишният начин - централизираното командване, при което у Бойко Борисов е съсредоточена огромна власт, вече не съществува. Премахната е главата, но тялото надолу в голяма степен продължава да е същото и то не знае какво да прави в новата обстановка. В огромната си част средните и ниските нива на държавната администрация в по-добрия случай са парализирани, защото са загубили способността си да действат нормално. В по-лошия - играят за предишната власт и просто пречат.

Това е голям проблем по две причини. Първо, неработещата държавна администрация вероятно ще произвежда още кризи, вместо да помага. И второ, новата власт ще трябва да ги решава едновременно с реформирането на държавния апарат, така че да е по-ефективен. Това е трудна задача с много капани.

Друга тема в броя показва един подобен капан. През седмицата правителството внесе в парламента закона за новия държавен бюджет, а в преходните и заключителни разпоредби се опитва да направи сериозна реформа в системата на държавните регистри. Това изглежда като скучна тема, но всъщност е много важна за бизнеса, а и за хората, които често ги ползват. Реформа там без никакви съмнения е нужна и тя трябва да се направи бързо, но не и светкавично и без никакво обсъждане. Този прийом се използваше от ГЕРБ и беше един от признаците на превзетата държава - тази, която не се управлява в интерес на хората.

Тази седмица фокусът беше върху енергийната криза, но жегата от още една - тази в Украйна, продължава да пари под стъпките на новата власт. В броя може да видите повече за трудните решения пред България по тази тема.

В броя ще видите още:

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 2

    Пак продължавате да манипулирате, че ГЕРБ са управлявали с ДПС!! Последното управление беше коалиция между ГЕРБ и Обединени патриоти, които имаха пълно мнозинство от над 121 депутата. За какво им е ДПС? Какво спечели ДПС и какво подкрепи ДПС предишните упралвяващи?? Освен за бойните самолети ф-16. Дори последните месеци ДПС заедно с БСП не се регистрираха и саботираха кворума в НС. БСП до сега винаги е управлявала в коалциия с ДПС, дори последно при Орешарски БСП даде мандата на ДПС и направиха правителство със златния пръст на Сидеров. Къде е БСП сега?? В едно управление с Промяната ви и "демократите" у нас! За съжаление манипулациите ви минават много лесно и за това се стига до тук!

    Нередност?
  • 2
    chitatelsz avatar :-|
    Читател
    • - 3

    "Премахната е главата, но тялото надолу в голяма степен продължава да е същото и то не знае какво да прави в новата обстановка." - тоест имаме класически преврат, като онзи след 09.09.1944 г. ГЕРБ спечелиха 3 управленски мандата, отделно кметовете им, някои от които също печелят високо одобрение. Да видим дали 4-ворната коалиция на Промяната ще спечели толкова, че и повече дори.

    Нередност?
Нов коментар