🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Промяната няма да се случи с номерата на ГЕРБ

Преходните и заключителни разпоредби в закона за бюджета

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Със сигурност пробутването на генерални промени в ключови структури на държавната администрация през преходни и заключителни разпоредби на Закона за бюджета не е ОК. Това беше любимо откритие в последните години на управлението на ГЕРБ и предизвика основаното възмущение на професионалните общности. Опитите на управляващата коалиция да повтори тези номера се сблъскват челно с обещанията за прозрачност и задълбоченост, за реформа.

Сигурно има някаква логика в това да се съберат в една Държавна агенция към Министерския съвет сегашната Агенция по вписванията, тази по кадастъра, ГРАО и Централният регистър на особените залози или да се заличи фигурата на съдията по вписванията, чийто статут в момента е уреден в съдебния закон (виж тук), но тя със сигурност убягва на обществеността. Може би има проблеми във функционирането на тези важни структури, но начинът, избран за реформирането им, е доста неподходящ. Да, промените трябва да се случват бързо, но и да се обсъждат с хората, които ги засяга - клиенти на услугите и служители.

Промените по този метод, които правеше ГЕРБ/ДПС, бяха обикновено заради нечии бизнес интереси. Те прояждаха като термити структурата на властта, защото отнемаха неин много важен фундамент - доверието на хората. И споменът за това задкулисие е много пресен, за да бъде премълчан.

Разбира се, че сега може да бъде намерена друга логика в техните действия - желание за бърза промяна, някаква рационалност, опити да се овладеят точките на корупционни практики, бързо изпълнение на коалиционното споразумение, каквато е очевидно тактиката на "Продължаваме промяната". Но това не е оправдание да се извършват радикални промени през законодателно мишкуване. Предлаганата сега промяна не е точно обещаната промяна. Защото има голямо значение не само какво правиш, но и как. Целта е важна, но не по-малко важни са и средствата.

Само три дни след като във вторник законопроектът за бюджета беше публикуван на сайта на парламента и предизвика остри реакции, в петък управляващите обявиха, че ще оттеглят вскички спорни параграфи от преходните и заключителни разпоредби, които не са минали през обществено обсъждане.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-P
    dobadoba
    • - 3
    • + 1

    Хех, какъв ГЕРБ БЕ! Те са в опозиция, правете си промените(поне така ги наричат) управляващите! АКО ще правите изобщо нещо, че като гледам - малко ви остава!

    Нередност?
Нов коментар