🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Убийството в Антон - огледало на провинциалното беззаконие

Това, което се случи в средногорското село, е еманация на прогнилото правораздаване в България

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Случката станала в село Антон. 28-годишен пастир е открит мъртъв на улицата. Захвърлен, пребит като куче. "Свършил курса", както обявил пред жена му "учтивият" полицай. Младият мъж оставя сираче на 11 месеца.

Причината за смъртта - тежки вътрешни кръвоизливи вследствие на побой. Негов колега също бил пребит, но вероятно успял да избяга и се укривал с дни, за да избегне същата участ. Хора от селото му носили тайно храна, докато се убедили, че вероятните убийци са задържани.

Заподозрените - братя Дончо и Красимир Петрови, били най-големите арендатори на земя в района. Безпардонни, властни, безнаказани, нагли. Пастирът работел за тях и поискал по телефона 50 лева от работодателя си, каза вдовицата му, след това излязъл.

След убийството хората в Антон настръхнаха и най-накрая се престрашават да говорят публично пред телевизиите. Братята отдавна безчинствали в района. Заплашвали по-дребните земеделци, размахвали ножове пред родители с малки деца, изблъсквали коли от пътя, всявали страх. И не е като хората да са си мълчали - мнозина подавали сигнали и в полицията, и в прокуратурата, но всичко на финала се оказвало смачкано. Братята поддържали приятелски отношения с бивши полицейски началници, с важни хора от правораздавателните органи, чувствали се недосегаеми.

По-малкият заподозрян, Красимир, имал поне четири криминални регистрации. За кражба на кола, за държане на наркотици, за увреждане на чуждо имущество, както и две жалби за арогантно поведение срещу полицаи. Последният сигнал бил от миналата година заради съмнения, че е купувал гласове. Всички жалби обаче потъват в районната прокуратура в Пирдоп и май само по една от тях има образувано досъдебно производство. Преписката за купуване на гласове е прекратена поради липса на доказателства - от прокуратурата, разбира се.

Приходите на фирмата на Дончо Петров "МД Тренд" ЕООД за миналата година са 142 000 лв. Другата му фирма не е подавала финансов отчет, както изисква законът, от 2009 година. Това са явните доходи, скритите не е ясно какви са.

След смъртта на младия мъж държавата изпрати в с. Антон националната полиция, НАП и Агенция по храните, а прокуратурата поиска задържане под стража на двамата заподозрени братя. И какво от това?

Сега умножете описаното по-горе по 10, по 100 или по 1000 и вероятно ще си дадете сметка, че в почти всяка точка на страната, малко по-отдалечена от столицата, има едни дерибеи, които ядат и пият с полицейски началници, кметове, прокурори или местни партийни лидери и купуват гласове за тях, докато смъркат "бело" и се чувстват безнаказани.

И докато тези хора не убият някого като куче и не го захвърлят на улицата пред портата на семейството му, държавата не се сеща за съществуването им, защото обикновено е заедно с тях на софрата. Защото това, което се случи в средногорското село, е еманация на беззаконието и прогнилото правораздаване в България като цяло.

Случката станала в село Антон. А вие още ли смятате, че реформата в съдебната система е важна само за 200-те човека, които протестират на жълтите павета в София и искат оставката на главния прокурор?

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 28
    • + 1

    Аз не мога да разбера кой ви пречи да направите съдебна реформа? Имате пълно мнозинство в НС. След като внесете разумни предложения ще съберете и 2/3 мнозинство за промени. До сега предложения от партиите на Прокопиевската групировка за съдебна реформа ако някой е видял да пише. Празно политическо говорене! Това да сменим главния прокурор не е съдебна реформа. Дори в момента е опасно това да се случи!

    Иначе в стила на статията ви - преди една седмица млада жена се хвърли от МОЛ Пловдив и почина, Бог да я прости :( Останала без работа последните месеци и имала дългове. Ето до това ни докара "Промяната" ви и те първа ще зачестят подобни нещастия!

    Нередност?
  • 2
    crusible avatar :-?
    crusible
    • - 2
    • + 20

    До коментар [#1] от "scuby":

    Заработи ли стотинките? Направо си за съжаление! :)

    Нередност?
  • 3
    peaspiring avatar :-P
    peaspiring
    • + 9

    До коментар [#1] от "scuby":

    Не можеш да разбереш, защото имаш мисловния капацитет на менискуса на любимия ти вожд

    Нередност?
  • 4
    evpetra avatar :-(
    evpetra
    • - 1
    • + 5

    Кога ще разберат хората, че животът им буквално зависи от състоянието на правосъдната ни система? Не подкрепиха в достатъчна степен Христо Иванов и Да, България и мъките по реформата продължават.

    Нередност?
  • 5
    wtz53314030 avatar :-P
    wtz53314030
    • - 1
    • + 6

    За да промениш и разбереш нещо - трябва да имаш определена емоционална зрялост, дух, смелост, да ти стиска и някои други неща, не на последна да имаш желанието и силата да го направиш.Видно е и от статията и от коментарите (на всякъде по всички медии), че още доста време ще е все същото.

    п.п. реформата няма да ни е направи никой вместо нас.

    Нередност?
  • 6
    nyn48646694 avatar :-|
    nyn48646694
    • + 2

    Бре, бре, бре! Че то в столицата е същото бе, но в по-големи мащаби и с по-голема публичност, но недосегаемите си остават недосегаеми, а цела България ги знае.

    Нередност?
  • 8
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити

    Няма правораздаване в България като цяло.

    Нередност?
Нов коментар