От Гешев зависи дали ще бъде разследван Пеевски по сигнала срещу него

Междувременно главният прокурор поиска имунитета на друг депутат от ДПС, но за Пеевски прокуратурата мълчи

От гражданското сдружение БОЕЦ са представили данни за извършените от депутата от ДПС сделки през последните години, чрез които е придобил активи за десетки милиони без яснота за произхода на средствата.
От гражданското сдружение БОЕЦ са представили данни за извършените от депутата от ДПС сделки през последните години, чрез които е придобил активи за десетки милиони без яснота за произхода на средствата.
От гражданското сдружение БОЕЦ са представили данни за извършените от депутата от ДПС сделки през последните години, чрез които е придобил активи за десетки милиони без яснота за произхода на средствата.    ©  Юлия Лазарова
От гражданското сдружение БОЕЦ са представили данни за извършените от депутата от ДПС сделки през последните години, чрез които е придобил активи за десетки милиони без яснота за произхода на средствата.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Единствено от главния прокурор Иван Гешев зависи дали ще има разследване на сигнала за корупция и пране на пари, изпратен от гражданско сдружение БОЕЦ до МВР. Това за пореден път става ясно, след като от МВР потвърдиха за "Капитал", че Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) е изпратила в четвъртък на специализираната прокуратура сигнала, съдържащ данни за престъпления, извършени от Пеевски. Информацията бе съобщена първо от вестник "Сега" във вторник.

Разследване срещу депутат може да започне само след сваляне на имунитета му, а единствено главният прокурор може да внесе такова искане в парламента. Самият факт, че ГДБОП е изпратила сигнала на специализираната прокуратура, означава, че в него има данни за престъпления, по които обаче към момента не могат да се провеждат действия. Друг е въпросът доколко при настоящото състояние на прокуратурата може да бъде проведено ефективно разследване срещу Пеевски. По закон лицата с имунитет се разследват от спецпрокуратурата и спецследствието, а те са обект на сериозни критики за липса на ефективност и поръчкови действия.

Сигналът

МВР беше сезирано срещу Пеевски от БОЕЦ в началото на януари. От организацията са представили данни за извършените от депутата от ДПС сделки през последните години, чрез които е придобил активи за десетки милиони без яснота за произхода на средствата.

"От собственик на стар "Опел" за няколко седмици в края на 2015 г. и началото на 2016 г. Пеевски се превърна в мултимилионер, и то официално, без да е ясен произходът на средствата му", отбелязват от организацията. От там твърдят, че вече са сезирали прокуратурата по казуса, но тя е отказала да образува разследване.

От БОЕЦ настояват още да бъде извършена проверка и за произхода на средствата, с които Пеевски е закупил имотите, които продаде в края на 2021 г. и началото на 2022 г въпреки санкциите по закона "Магнитски".

Както стана ясно от заседанията на комисията "Магнитски", която действаше в миналия парламент, Делян Пеевски е един от най-проверяваните политици и бизнесмени в страната. Общо 14 прокурорски проверки не са стигнали до извод, че той е вършил нещо нередно.

Сега главният прокурор Иван Гешев отново е на ход. От прокуратурата засега мълчат дали ще внесат искане за сваляне на имунитета въпреки множеството запитвания от медии.

През последните няколко месеца Иван Гешев е подложен на постоянен натиск с призиви за оставка от страна на управляващите. Срещу него самия има подадени редица сигнали в правосъдното министерство. Следващия вторник се чака решение на Конституционния съд, който отпуши възможността правосъдният министър Надежда Йорданова да сезира наново Висшия съдебен съвет с искане за отстраняване на главния прокурор за нарушения. В този контекст през последните седмици Гешев дава явни сигнали, че е склонен на колаборация с новите управляващи в замяна на някакви гаранции за личното си оцеляване.

Гешев иска имунитет, но на друг от ДПС

Във вторник стана ясно, че Гешев е поискал имунитета на друг депутат от ДПС - Юсеин Вейселов. Срещу него тече дело в Габрово, че по непредпазливост е причинил смъртта на насрещно движещ се велосипедист през 2019 г. След избирането му за народен представител обаче съдът е спрял наказателното производство срещу него поради придобиване на депутатски имунитет.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Прокуратурата саботира и ще саботира всяко усилие на МВР и ДАНС по разкриването на корупция или други престъпления, извършени от функционери на ГЕРБ и ДПС.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160530989681189
    Оказва се обаче, че от двете страни на барикадата има роднини. Деян Моллов, който беше фаворит на предишното ръководство на МВР е братовчед на „Острието на спеца“, прокурор Ангел Кънев. Той оглави „Гранична полиция“ при сегашното ръководство на силовото ведомство.

    Нередност?
Нов коментар