Цацаров ще проверява Гешев, както Гешев ще проверява Цацаров

КПКОНПИ обяви, че започва проверка срещу главния прокурор и е изготвила законопроект за реформирането си. Защо чак сега, зачудиха се от Министерството на правосъдието

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

В рамките на 20 минути в понеделник КПКОНПИ произведе две топ новини. Първо, публикува прессъобщение, че започва да проверка срещу главния прокурор Иван Гешев. А малко след това - че председателят на комисията Сотир Цацаров е изпратил на депутатите "експертен" законопроект за реформа на КПКОНПИ. И двете новини изглеждат като послание от страна на Цацаров, че също като Гешев е готов за колаборация с новите управляващи в замяна на някакви гаранции за личното си оцеляване. Доколкото Цацаров не е Гешев, тази инициатива би могла да бъде и създаване на аргументи на опозицията да противодейства на политиката на управляващите за реформа в областта на антикорупционната дейност, една от основните слабости на държавата и основна заплаха за бившите управляващи.

Аз на теб, ти на мен

Проверката на КПКОНПИ срещу Гешев идва по-малко от две седмици след като самата прокуратура започна проверка на подалия оставка Сотир Цацаров - по негова молба, след като бе отнет допускът му до класифицирана информация.

КПКОНПИ се е самосезирала и ще проверява сигнали срещу главния прокурор Иван Гешев, стана ясно от съобщението на комисията днес. Повод за проверката са изявления пред медии на правосъдния министър Надежда Йорданова, в които тя заявява, че има постъпили много сигнали и данни за нарушения на Гешев, извършени както в битността му на главен прокурор, така и преди това. "КПКОНПИ е предприела действия по установяване съдържанието на тези сигнали с оглед извършване на проверка на твърденията на министър Йорданова. Изискани са заверени копия от подадените сигнали и друга относима информация от министерство на правосъдието", пише в съобщението на комисията.

Моментът на самосезирането на КПКОНПИ срещу главния прокурор е интересен. Известно е, че сигнали срещу Иван Гешев отдавна постъпват в министерството, а и не само в него, но и във ВСС и други институции. По-същественото е, че голяма част от тях бяха оповестявани публично и звучат много сериозно. Сегашният вътрешен министър Бойко Рашков пък дори сезира прокуратурата преди няколко месеца като служебен министър, но разследване срещу Гешев не бе предприето. През лятото на миналата година служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов предложи на Висшия съдебен съвет (ВСС) да освободи предсрочно главния прокурор Иван Гешев, като представи и доклад, изготвен от Рашков, за нарушенията на главния прокурор. И този опит бе неуспешен - ВСС отказа да разглежда предложението на министъра, което доведе до дело в Конституционния съд (КС) с питане дали министърът на правосъдието може да поиска предсрочно освобождаване на главния прокурор. Отговор на този въпрос се чака на 8 февруари, когато КС ще оповести решението си, а министър Надежда Йорданова вече обяви, че изчаква решението на КС, за да внесе ново искане във ВСС за отстраняване на Гешев за различни нарушения, които той е извършил както в рамките на настоящия си мандат, така и в предходните му професионални действия. Тогава точно тези сигнали срещу Гешев, които сега Цацаров изисква официално и публично, така или иначе ще бъдат внесени във ВСС и ще станат известни. Разбира се, ако КС се произнесе, както се очаква, с решение, че министърът има право да внася предложения за отстраняване на главния прокурор.

Искане за проверка срещу Гешев внесе в прокурорската колегия на ВСС предишният правосъден министър Иван Демерджиев, но и то бе отклонено.

Медийните публикации, в които се сочат нарушения на главния прокурор, пък са изобилни. Най-яркият пример е разследването на Антикорупционния фонд "Седемте джуджета", в чийто сюжет името на настоящия главен прокурор е било споменавано неколкократно от участници в казуса в контекста на това, че на Гешев е било добре известно случващото се. Преди месец пък разследващият сайт Bird.bg публикува твърдения на бизнесмен, който обвинява Иван Гешев в рекет и превземане на бизнес.

Казано накратко, досега КПКОНПИ е имала не един и два повода да се самосезира срещу главния прокурор, но това се случва едва сега - две седмици след като самият Сотир Цацаров обяви, че подава оставката си като председател на антикорупционната комисия, считано от 1 март. Така той изпревари действията на управляващите, които планират в бърз порядък да приемат ново законодателство за КПКОНПИ. То ще раздели комисията на две, а Цацаров така или иначе щеше да загуби поста след промените.

Ден след като той обяви оставката си обаче, ДАНС отне допуска му до класифицирана информация с мотив, че е "неблагонадежден". Именно тогава Цацаров поиска прокуратурата да го провери и да отговори има ли данни да е извършил престъпление, а върховната прокуратура веднага откликна на молбата.

Подобно учудване от закъснялата реакция на Цацаров изрази и Министерството на правосъдието в позиция, разпространена привечер във връзка с големия медиен интерес.

Министерството на правосъдието: Учудващо е, че чак сега постъпва такова искане

МП ще се запознае с писмото на КПКОНПИ и с обхвата на исканията, които се отправят. Разбира се, Министерството на правосъдието ще предостави всички материали, които са на разположение, съгласно законовите правомощия. Учудващо е, че чак сега постъпва това искане, като тези аргументи и сигнали в последните месеци и години са много. Тези въпроси са в общественото пространство от доста време. Очакваме тълкуванието на КС на 8 февруари за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор. Внезапния интерес към извършването на проверки, надяваме се, има добронамерен характер.

Законопроектът, или как Сотир Цацаров предлага да се реформира КПКОНПИ

Като повод да се изпрати законопроект за промени в антикорупционния закон в прессъобщението на КПКОНПИ се сочи отправено искане от народни представители по време на изслушването на Цацаров миналия четвъртък в парламентарната комисия за борба срещу корупцията. Такова предложение направи народният представител от ИТН Георги Георгиев, който всъщност бе инициатор комисията да се заеме по-съществено с темата за КПКОНПИ.

"Днес законопроектът бе изпратен на всички членове на комисията в Народното събрание. Той има изцяло експертен характер и е изготвен от работна група, назначена със заповед на председателя на КПКОНПИ още в началото на 2020 г.", се казва в прессъобщението. Истината е, че от законопроекта и мотивите към него, изпратени на парламента, изобщо не личи да са писани на коляно, пък и не е в стила на Цацаров да се излага с аматьорски изпълнения (текста на законопроекта и мотивите можете да видите в прикачените файлове към пресъсобщението на КПКОНПИ тук)

Но в него има няколко съществени момента, с които той изцяло се конфронтира с обявената от управляващите концепция за реформа на КПКОНПИ.

На първо място, в проекта на Цацаров изобщо не се предвижда сериозна промяна в статута на антикорупционната комисия, а запазването й практически в сегашния й вид. Единствената промяна, която се предлага в него, е да се върне обратно от КПКОНПИ в ДАНС дирекция "Противодействие на корупцията" от КПКОНПИ, както беше преди създаването на комисията през 2018 г., като се даде право на служителите на ДАНС да разследват корупционни престъпления.

Това съществено се различава от идеята на управляващите да разделят КПКОНПИ на две отделни комисии, като едната да е именно за борба срещу корупцията и тя да концентрира както дейностите по приемане на имуществените декларации и установяване на конфликта на интереси, но и да й се дадат разследващи функции с оглед проследяване на корупционни прояви във властта на база именно на събраните данни от декларациите и проверките за конфликт на интереси.

На второ място, законопроектът на Цацаров предвижда някои значителни промени в материята по т.нар. гражданска конфискация, някои от които всъщност отговарят на досегашните критики към закон за липса на гаранции за защита на засегнатите лица, а други пък водят да сериозно разхлабване на цялата процедура.

Проверката за "незаконно придобито" имущество да се извършва за срок до 5 години назад, а не 10 години, както е предвидено в закона в момента, а конфискация да се иска при разминаване в имущество и доходи не по-малко от 300 000 лв. вместо 150 000, както досега. Целта е така да се ограничи процедурата по отнемането само до едрите риби, става ясно от мотивите. Предлага се министърът на финансите, министърът на правосъдието и КПКОНПИ съвместно да приемат методики за извършване на имуществени проверки и за установяване на несъответствие в имуществото на проверяваните лица, което до момента беше една от основните критики към закона - че комисията работи по тайна методика, приета от нея, и си прави оценките на имуществото както си иска, без да може да й се възрази. Предвидена е и възможност за участие на засегнатите в проверката преди налагане на обезпечителни мерки - като представят доказателства и дадат сведения за източниците на активите си - също много критикуван проблем.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 6

    Опит на Цацаров за последно препиране, голям шмекер!

    Но пък крие несъответствията в декларациите на властта за 2019
    https://bird.bg/peps-discrepancies/
    Тази информация е от изключително значение към днешна дата, тъй като може да осветли някои от лицата, заемащи висши публични длъжности, недекларирали по съответния ред притежавани лично от тях или чрез свързани или подставени лица имоти и банкови сметки в чужбина. Информацията усърдно се крие от прокуратурата още от времето, когато е оглавявана от Сотир Цацаров и продължава да се укрива и до днес от главният прокурор Иван Гешев.

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 6

    Пример за гранд корупция и конфликт на интереси:
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160523424716189
    - ОЗК Застраховане е собственост на "консултанта" Христо Ковачки;
    - ОЗК Застраховане е в договорни отношения с Прокуратурата, НАП, НОИ, Министерски съвет и други министерства и агенции и държавни дружества;
    - Юрисконсулт на ОЗК Застраховане е Детелина Ханчева, жената до Иван Гешев;
    - Фирми, свързвани с консултанта Христо Ковачки дължат 330 милиона на НАП.

    Нередност?
  • 3
    rogers avatar :-|
    rogers
    • + 2

    Да, така е …

    Нередност?
Нов коментар