Te няма да си тръгнат сами

По-важното от новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България има едно много рядко предимство - знае се къде е основната причина за голяма част от проблемите й. Обяснението е просто - в основата на икономическата изостаналост, държавната неадекватност, а и отчасти на културната маргиналност е корупцията. В продължение на дълги години на власт бяха хора, за които кражбите на публична стойност бяха основен приоритет. За другите задачи на държавата - здравеопазване, образование, полиция, инфраструктура и пр., грижата беше колкото те да не се срутят много видимо. Корупцията е завладяла до такава степен държавата, защото това е на практика безнаказано престъпление. Прокуратурата и отчасти съдът не го преследват, стига рушветите да са взети от или отчетени на хората, превзели важни части от съдебната система.

Това, че майката на много от сериозните проблеми в България - прокуратурата, е лесно да се посочи, уви, не означава, че е лесно да се намери решение. Новата власт се сблъска челно с това през последната седмица.

Броени дни след като правителството заяви открито намерението си да напише закон, който да легализира санкциите по "Магнитски" в България, както и да закрие една от основните бухалки на превзетата система - специализираните прокуратура и съд, започна фронтална атака срещу правителството. Тя се води лично от главния прокурор и шефа в оставка на комисията за борба с корупцията. В главозамайващ правен абсурд Кирил Петков беше извикан на разпит в прокуратурата, за да обяснява кои според него са корумпираните в държавата. В същия момент правосъдният министър беше привикана да дава обяснения в комисията за борба с корупцията за сигналите, които има срещу главния прокурор.

Детайлите в тази история, макар и цветни, са много и е лесно да се объркаш в тях. Големият извод е, че превзетата държава използва и ще продължи да използва всяка възможна позиция, за да се противопостави на промяната. Започва решителна и очевидно ожесточена битка от войната за следващите поне десет години от живота на хората в България. (Вижте всичко по тази тема тук.)

В сюжета за превзетата прокуратура политиката прилича на касапница, но разбира се, не всичко в държавното управление е скандали и корупция. В другата тема от корицата тази седмица ще прочетете как до края на тази година сериозна част от държавните услуги може да се дигитализират. За "електронно управление" се говори от почти толкова време, колкото и за "съдебна реформа", но този път плановете са много по-подробни и разбити на конкретни задачи. Новият министър в тази област - Божидар Божанов, си е поставил за цел през 2022 г. да бъде свършена повече работа в тази посока, отколкото през последните десет години. През които вероятно действията за "електронно управление" са били мотивирани повече от корупция, отколкото от реално постигане на някакви резултати. Сега атмосферата изглежда напълно различна и стига това правителство да се задържи повече време, има сериозни шансове за напредък.

Алтернативата на прогреса не е особено приятна. Ако имате нужда от припомняне - вижте историята на това как софийските паркове могат реално да бъдат изядени заради бездействието на Столичната община.

В броя ще видите още:

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chitatelsz avatar :-|
    Читател

    Чакаме резултати, на приказки сме се наслушали/начели.

    Нередност?
Нов коментар