🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гешев срещу "Промяната": Съпротивата на завладяната държава

Прокуратурата и КПКОНПИ влязоха в открита война с правителството, но засега управляващите показват, че няма да правят компромиси

"Съжалявам, че прокуратурата има нужда изпълнителната власт по този начин да носи допълнителна информация. Една прокуратура би трябвало да може да направи сама това домашно и да се самосезира по публични данни, това е част от техните задължения." Това каза премиерът Кирил Петков в сряда, когато се яви в прокуратурата с допълнен списък с общо 19 имена на хора, замесени според него в тежки престъпления.
"Съжалявам, че прокуратурата има нужда изпълнителната власт по този начин да носи допълнителна информация. Една прокуратура би трябвало да може да направи сама това домашно и да се самосезира по публични данни, това е част от техните задължения." Това каза премиерът Кирил Петков в сряда, когато се яви в прокуратурата с допълнен списък с общо 19 имена на хора, замесени според него в тежки престъпления.
"Съжалявам, че прокуратурата има нужда изпълнителната власт по този начин да носи допълнителна информация. Една прокуратура би трябвало да може да направи сама това домашно и да се самосезира по публични данни, това е част от техните задължения." Това каза премиерът Кирил Петков в сряда, когато се яви в прокуратурата с допълнен списък с общо 19 имена на хора, замесени според него в тежки престъпления.    ©  Юлия Лазарова
"Съжалявам, че прокуратурата има нужда изпълнителната власт по този начин да носи допълнителна информация. Една прокуратура би трябвало да може да направи сама това домашно и да се самосезира по публични данни, това е част от техните задължения." Това каза премиерът Кирил Петков в сряда, когато се яви в прокуратурата с допълнен списък с общо 19 имена на хора, замесени според него в тежки престъпления.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Прокуратурата и КПКОНПИ влязоха в открита конфронтация с правителството заради настояването да се активизира борбата с корупцията.
  • Новата власт обаче изглежда категорична, че не е готова на компромиси по отношение на съдебната реформа и КПКОНПИ.

Открита война на правителството обявиха прокуратурата и КПКОНПИ от началото на седмицата с методи, които са демонстративна злоупотреба с правомощия. Всичко започна с очевидно синхронизирано привикване с призовки на премиера Кирил Петков и правосъдния министър Надежда Йорданова - съответно в прокуратурата и КПКОНПИ, с крайно нелепи основания. После ескалира в задочен диалог през брифинги и прессъобщения с остри упреци и обвинения.

Междувременно Конституционният съд (КС) обяви - както се очакваше, че правосъдният министър има правомощие да внесе във Висшия съдебен съвет (ВСС) предложение за отстраняване на главния прокурор заради нарушения. Надежда Йорданова заяви, че ще го направи възможно най-бързо. В сряда КПКОНПИ обяви, че отказва да съгласува законопроекта на правителството за закриване на спецправосъдието поради "корупционен риск"...

И това очевидно е само началото.

Тази ситуация президентът Румен Радев определи като институционално изнудване, чрез която "миналото търси реванш". В интервю пред "Дневник" депутатът от БСП Крум Зарков пък го определи като "мъчително слизане от сцената на господата Гешев и Цацаров". Премиерът Кирил Петков беше най-снизходителен - той обяви, че не отчита привикването му в прокуратурата като натиск, а като излишен "PR". Но това пък показвало, че прокуратурата не си е написала домашното.

"При връчването на проучвателния мандат на сегашния премиер аз много ясно заявих, че ако коалицията не постигне пробив с решителни реформи в съдебната система, то миналото ще потърси реванш. Точно това виждаме в момента. За мен това е форма на институционално изнудване и очаквам лидерите на партиите в коалицията да застанат зад премиера."

Румен Радев, президент на Република България
"Мъчително слизане от сцената на господата Гешев и Цацаров, това ще е дълъг и мъчителен процес. В България, ако сте забелязали, ние имаме проблем със слизането от властта."

Крум Зарков, депутат от БСП
"Съжалявам, че прокуратурата има нужда изпълнителната власт по този начин да носи допълнителна информация. Една прокуратура би трябвало да може да направи сама това домашно и да се самосезира по публични данни, това е част от техните задължения. Ако имат нужда от помощ, ето тук съм. Не го намирам за натиск, а като излишен PR."

Кирил Петков, премиер

Призовки с нелепи основания

Почти по едно и също време в понеделник прокуратурата обяви, че призовава премиера Кирил Петков, за да ѝ даде "пълен списък" на извършителите на престъпления, които са в основата на икономическата и криминалната престъпност в страната, заедно с доказателствата за това, а пък КПКОНПИ призова правосъдния министър Надежда Йорданова, която да се яви и лично да предостави сигналите срещу главния прокурор Иван Гешев, получени в министерството. Йорданова отдавна заявява, че ще внесе тези сигнали във ВСС с искане за отстраняване на Гешев веднага щом КС даде зелена светлина за това.

Министър Йорданова лаконично и сдържано, но с известен сарказъм отговори на КПКОНПИ (т.е. на Цацаров), че няма да се яви в комисията, защото не е работа на министъра да преразказва сигнали, нито пък комисията има правомощие да я привиква. Сигналите срещу Гешев, които имат отношение към дейността на КПКОНПИ, ще й бъдат препратени, заяви министърката, а иначе те ще бъдат внесени и във ВСС с искане на отстраняване на главния прокурор. На премиерския фронт обаче историята се разви по различен начин.

Цялата схема, която доведе до призовката за Кирил Петков, беше комична. Миналата седмица главният прокурор Иван Гешев поиска среща с премиера, за да му обясни колко е важно институциите да си сътрудничат и как не трябва да се закриват спецпрокуратурата и спецсъдът. В отговор премиерът Петков обяснил, че правителството е твърдо решено да закрие спецправосъдието, а има редица публично известни случаи на тежки злоупотреби, по които не е известно прокуратурата да е направила нещо. (Кратък преглед на изброените от премиера сюжети вижте тук.) Общото между всички тези случаи е, че те са идентифицирани в публичното пространство мащабни случаи на корупция, свързана с предишното управление.

Очевидно впечатлен от това, главният прокурор Иван Гешев, по собствените му думи, веднага след като се върнал в прокуратурата, сезирал подчинените си за твърденията на премиера, а във вторник, като съвестен гражданин, разказал всичко пред прокурор от върховната прокуратура. Защото - обясни после той - всеки гражданин е длъжен да съобщи, когато му станат известни данни за престъпление.

От думите на Гешев излиза, че той изобщо не е знаел за всички случаи, за които не само медиите пишат от години, но и които се обсъждат от парламентарната трибуна, включително и в 44-ия парламент, както например с инхаус поръчките. Нещо повече -Гешев в прав текст обясни, че тази неинформираност не е проблем на прокуратурата. Прокуратурата не разкрива престъпления, това е работа на изпълнителната власт и в частност на МВР, заяви Иван Гешев в интервю пред БТА от вторник. Другояче казано, изпълнителната власт е виновна, че прокуратурата се държи като че не живее в тази държава и изобщо в тази вселена и никога не е чувала за Мата Хари например или за това, че златните кюлчета и банкнотите имат серийни номера.

За разлика от правосъдната министърка Кирил Петков и началничката на кабинета му Лена Бориславова се явиха в прокуратурата в сряда, за да й предоставят списък с 19 имена на лица, които според публична информация, най-вече журналистически публикации, са замесени в тежки престъпления, но не е известно прокуратурата да ги разследва. Не че прокуратурата не може да се сезира дори и по медийни публикации и не че не го е правила дори по абсурдни твърдения, като например да изследва дали подписите на бившия правосъден министър Христо Иванов са еднакви на различните документи. Оказва се обаче, че държавното обвинение е пропуснало публикациите за инхаус поръчките за магистрали и язовири, скандалите около спалнята на бившия премиер Борисов, разследването "Осемте джуджета", източването на КТБ и др. Тази уютна избирателна слепота продължава вече 12 години.

Във всичките казуси, които Кирил Петков изреди в понеделник, а после вероятно е повторил и в сряда пред прокурор от ВКП, въобще не става дума за разкриване - това са данни, отдавна оповестени в медиите. Не се налага например прокуратурата да "разкрива" случая "Осемте джуджета". Антикорупционният фонд го направи преди година и половина, но оттогава единственото, което прави прокуратурата, е да си стиска очите и да си запушва ушите. Причината за това е очевидна - в зловещата рекетьорска история са замесени високопоставени прокурори и има сериозни подозрения, че тя е извършвана под закрилата и на сегашния, и на предишния главен прокурор. Случаи като "Барселонагейт", пачките и кюлчетата в чекмеджетата на бившия премиер Бойко Борисов, инхаус поръчките в "Автомагистрали" и ред други, са "разкрити" отдавна. Никой обаче не ги разследва.

Прокуратурата е органът, който носи отговорност за качеството на разследването, а пък и всеки прокурор може сам да извършва всички действия, включително и сам да поеме изцяло разследването по едно дело.

"Аз обичам да се правим на луд", беше казал един събеседник на бившия премиер с глас, който много прилича на този на Гешев. Номерата обаче вече не минават просто защото вече събеседниците са от друга порода.

Този институционален рекет съвпада с рязкото радикализиране на поведението на ДПС, която се фокусира единствено върху това да чисти образа на Делян Пеевски и допълнително активизира бурната съпротива на завладяната държава.

Миналия петък премиерът Петков и вицепремиерът Асен Василев се конфронтираха с ДПС и Делян Пеевски в парламента по повод на действията на правителството във връзка със санкциите по закона "Магнитски" и намерението на кабинета спешно да внесе закон за подобни случаи на налагане на външни санкции на български граждани. В друг сюжет се стигна дотам ДПС да упреква управляващите, че не форсират нейния закон за премахване на т.нар. инвестиционно гражданство, а правителството го било преписало в свой законопроект. Всъщност именно заради ДПС всички досегашни опити на изпълнителната власт да премахне "златните паспорти" бяха бламирани, а само преди година Йордан Цонев пледираше в пленарната зала за запазването им. Движението рязко промени позицията си и изведнъж се превърна в пръв опонент на инвестиционното гражданство, след като в доклада на американските власти по "Магнитски" за Пеевски и лейтенанта му Илко Желязков, иначе наричан "лейтенанта на Пеевски", беше заявено, че са корумпирали високопоставени длъжностни лица и имали схема за подкупи с цел осигуряване на български документи за чужденци.

В този контекст акцията на Гешев и Цацаров срещу правителството изглежда поне отчасти като съгласувана с ДПС кампания. Това е и вторият сериозен фронт, който се отваря срещу новото управление. От миналата седмица ГЕРБ атакува с всички сили по линия на енергетиката. И въпросът дали кампанията на ДПС (Гешев и Цацаров) е съгласувана с ГЕРБ също изглежда по-скоро риторичен.

Същественият въпрос е дали управляващите ще устоят на този натиск. Ясно беше, че ГЕРБ и ДПС ще се противопоставят на всякакви опити за активизиране на борбата с корупцията с всички възможни средства, защото се борят за собственото си политическо оцеляване, а някои от тях и вероятно да не бъдат осъдени.

Засега всички знаци, които идват от правителството, са, че компромиси по отношение на съдебната реформа и КПКОНПИ не могат да се очакват. Категоричната позиция на премиера и правосъдния министър и в тази ситуация е един оптимистичен знак.

Че миналото търси реванш, както каза президентът Радев в сряда, е ясно. Все още обаче стои въпросът дали това е минало или е тъжно настояще и още по-неприятно - възможно бъдеще.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 20
    • + 4

    Аз до колкото следя процесите правителството влезна в конфронтация с Прокуратурата и КПКОНПИ, а не обратното. "Промяната" ви за сега докарва само рекордна смъртност, инфлация, високи сметки, съсипване на бизнеса, дългове, увеличение на престъпността, замразяване на всички инфраструктурни проекти, корупция, далавери, бедност, отдалечаване от Еврозоната, провален план за възстановяване и някаква помощ за бизнеса т.н.
    Прокопиевската групировка иска да си сложи главен прокурор и Промяната да ошушка държавата без да разберем. Ако този нород има поне още малко останал акъл трябва да пази Гешев като зеницата на окото си!

    Нередност?
  • 2
    crusible avatar :-P
    crusible
    • - 3
    • + 8

    До коментар [#1] от "scuby":

    Хайде още някоя стотинка в джоба... Като те цитирам взимаш ли повече понеже си предизвикал реакция? :)

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-@
    D-r D
    • - 7
    • + 7

    Това, естествено, е само една част от истината.
    Просто когато се чете Капитал, трябва винаги да има едно на ум, че акушерка на т.н. "промяна" е кръгът Капитал, като маша на американската амбасада.

    Гешев е позор. В това нямам никакво колебание.
    Нямам колебание също, че държавната система на съблюдаване на законността, част от която е прокуратурата на РБ, не бива да е обект на медийни пропагандни атаки само заради опити за налагане на надзаконови действия на ухилени циркаджии.


    И говоря за циркаджии, защото не ми се връзва мин.-председател на БГ и неговата някаква си в google да напишат "Пеевски"1 "Маджо", "Пашата" и пр., да копират всички сайтове, които излязат по подразбиране и снопа листа да занесат в прокуратурата като ..."доказателства" за престъпления. Ако престъпления се "доказваха" чрез google, всички да сме в панделата.

    Това е безумие!
    И ако е война, това е война на идиоти с държавата. Защото циркаджийска срещу ужасяващо ретроградна държавна система просто я бетонира!

    И защото не съм освидетелстван, съм на страната на държавата.
    А Капитал е на страната на идиотите.
    По дефолт.

    Нередност?
  • 4
    evpetra avatar :-?
    evpetra
    • - 5
    • + 3

    "Този институционален рекет съвпада с рязкото радикализиране на поведението на ДПС, която се фокусира единствено върху това да чисти образа на Делян Пеевски..."

    Не само, не само - новият фокус е "олигархът Прокопиев". Само не мога да разбера защо ДПС размахва юмруци във въздуха. Откъде си мислят, че ще свалят Иво Прокопиев, на какви държавни постове и длъжности разчита той, та искат да му попречат?

    Нередност?
  • 5
    nyn48646694 avatar :-|
    nyn48646694
    • - 7
    • + 4

    Засега виждаме само Подмяна, не промяна, та не знам откъде тоя комсомолски плам у грантаджийчетата ...

    Нередност?
  • 6
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • + 5

    Прекрасна статия. Качеството на критичните статии се оценява по броя на накацалите тролове. Тяхната активност е като комплимент за автора.
    А за гешев всеки ден оценяваме умнието му "Аз обичам да се правим на луд". Тозу човек тотално съсипа прокуратурата на България. Морал, етика, законност и професионализъм са напълно изкоренени от тази институция. Ще са нужни много години за да може прокуратурата ни да започне отново да функционира по човешки начин.

    Нередност?
  • 7
    sad041101811 avatar :-|
    sad041101811
    • + 2

    Кое е общото между Гешев, Борисов, Пеевски? Наглостта, алчността и бездънната простотия. Не мога да разбера, как Гешев отива на работа, с пълното съзнание, че целият народ, освен горепосочените крадци, иска оставката му и да го види в затвора, ако може заедно с шефовете му. Наглеци!

    Нередност?
  • 8
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    До коментар [#6] от "event_horizon":

    Бих си позволил да те опонирам за нещо - прокуратурата все повече изглежда като отбор от мерзавци. Кадър след кадър се роят в защита на "шефа". Колко прокурори са знаели за "Осемте джуджета"? Сигурно е било като публична тайна още докато върви престъплението.

    В този смисъл не знам до колко Цацаров и Гешев са влошили много нещата спрямо предишните ръководители. Много съм притеснен доколко прокуратурата може някога да се превърне в нещо различно от бухалка за едни и пералня за други.

    Нередност?
Нов коментар