🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво да правим с Трети март

Руската агресия в Украйна върна въпроса знаем ли наистина значението на тази дата

За ключовата победа на Шипка най-важна роля имат българските опълченци, дали над 3000 жертви във войната.
За ключовата победа на Шипка най-важна роля имат българските опълченци, дали над 3000 жертви във войната.
За ключовата победа на Шипка най-важна роля имат българските опълченци, дали над 3000 жертви във войната.    ©  Цветелина Николаева
За ключовата победа на Шипка най-важна роля имат българските опълченци, дали над 3000 жертви във войната.    ©  Цветелина Николаева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сега е моментът да променим националния си празник

Захари Карабашлиев, писател, пред БНТ

Сега е моментът да променим националния си празник. Нашето освобождение не идва от Руско-турската война, а обратното - войната е следствие от нашето освободително движение.

На 3 март в Сан Стефано се подписва едно предварително подготвено споразумение между две велики сили. Имаме благодарност към руските войни и Русия. Това е важна дата, но там дори не са присъствали българи. Сърбия и Гърция не празнуват на датата на подписването на Одринското споразумение, макар то да ги освобождава. Русофилските настроения в България са плод на невежеството най-вече. Войната в Украйна ни показва колко безсилни са думите. Малките истории, които дават човешкото лице на войната, интересуват нас, писателите, но не трябва да губим голямата картина.

Сега е времето да заемеш позиция и да кажеш: "Това е зло". В България вече някои хора изразяват гражданска позиция, но не в такива мащаби, колкото ми се иска. Мнозина продължават да живеят в своите кули от слонова кост".

Имаме много ясна перспектива за нов национален празник

Емил Джасим, учител по история в Uwekind International School в София

В контекста на бруталното руско нападение над суверенната украинска държава имаме изключителната възможност да преосмислим ролята на Трети март като националниЯТ празник на Република България.

Нека поясня - според официалния държавен календар освен 3 март имаме няколко национални празника с историческа обосновка - Денят на славянската писменост и българската култура 24 май, Денят на Съединението 6 септември и Денят на независимостта 22 септември. Но най-важен според националния календар е тъкмо Трети март, който единствен е обявен за национален празник на България.

Трети март е най-малко свързан с постиженията и духа на българския народ - на този ден се чества подписването на един предварителен мирен договор между две чужди държави (Руската и Османската империя), който никога не влиза в сила. При подписването на прелиминарния договор в Сан Стефано през 1878 г. българският народ няма нито един представител, който също да положи подпис, макар за победата на Шипка, която е ключова за изхода на войната, най-важна роля имат българските опълченци, дали над 3000 жертви изобщо във войната, и габровци, които осигуряват логистично удържането на върха.

Истинският договор, който влиза в сила и определя границите на новосъздадената българска държава, която остава васална на Османската империя, без право на самостоятелна външна политика и под така нареченото Временно руско управление, е Берлинският договор.

Той е резултат най-вече от тайното Райхщадско споразумение между Австро-унгарската и Руската империя, които се договарят да не допускат създаването на голяма славянска държава на Балканите, визирайки нежеланието и на двете страни българската национална държава да обхваща всички територии, населени с етнически българи. С други думи, Русия подписва Санстефанския предварителен мирен договор с абсолютно ясното съзнание, че никога няма да влезе в сила.

Решението в тази ситуация е за национален празник да бъдат обсъдени две наистина изключително важни дати - 24 май и 6 септември, на които бихме чествали силата на българския национален дух.

24 май започва да се чества през 1851 г. от Найден Геров и се превръща в общобългарски празник, на който пред Възраждането българите съвсем спонтанно и самоволно манифестират своята етническа принадлежност. Българската култура е основният инструмент, чрез който не само се запазва българския дух при почти петвековното чуждо управление, но и чрез който се формира съвременната българска идентичност.

На 6 септември, когато честваме Съединението на Княжество България с Източна Румелия, отбелязваме едно национално дело, което е изцяло българско и извършено въпреки откритото противопоставяне на Великите сили и е защитено с кръвта на българските герои, паднали в Сръбско-българската война.

Така че имаме много ясна перспектива за нов национален празник, без да лишаваме от почит саможертвата на руските, украинските, финландските, молдовските, белоруските и други войски, които са оставили костите си в Руско-турската война от 1877-78.

24 май е много по-важна дата

Проф. Евелина Келбечева, историк и преподавател в департамент "История и цивилизация" на Американския университет в България в Благоевград

Трети март не трябваше да бъде национален празник на България. Едно фактически прелиминарно примирие, каквото се сключва в Сан Стефано, не може да бъде смятан за жалон и символ на една модерна нация и държава. Това не е окончателен мирен договор, който да урежда статута на България след Руско-турската война от 1877-1878 г. Както знаем, всеки един договор между две империи трябва да бъде санкциониран от другите велики сили - концертът на Европа е системата на международно право и отношения, които по онова време регламентират ратифицирането на всякакви международни договорености.

Аз съм от тези, които смятат, че не политическите събития определя върховете на една нация и че едни културни и духовни реали са много по-важни. За мен 24 май е много много по-важна дата, свързана с най-неоспоримото огромно дело, което се разпространява чрез средновековна България към останалия свят. Това е една нова цивилизация - византийско-славянската. И е дело на гения на българските средновековни владетели.

Подкрепям бойкотирането на 3 март тази година, това би било един чисто символен жест. Надявам се, че имаме общество, което рефлектира върху своята собствена история и върху днешния ден. Не може да има и съмнение, че режимът на Путин е жестока регресия към сталинизма, към неоимпериализма на Русия. Путин е свиреп и аморален лидер, срещу когото трябва да има съпротива на абсолютно всяко ниво - гражданско, политическо, морално. Ние имаме индивидуален и колективен дълг в момента да заявим абсолютната си непримиримост към феномена Путин и това, което той прави с Русия.

Сега имаме възможност да покажем друго ниво на зрялост на българското общество, което е все още много свързано с митологиите за "двойните освободители" и не е наясно с истинската роля и влияние както на империята, така и на съветската империя и на постсъветската империя върху българското общество и манталитет като цяло.

На този 3 март - тишина и размисъл

Манол Пейков, издател и преводач, собственик на издателство "Жанет-45", Пловдив

Смятам, че официалните тържества за националния ни празник тази година трябва да бъдат отложени и хората трябва да бъдат оставени в тишина и размисъл.

В този момент нито е етично, нито е редно държавниците ни да говорят за "руската армия освободителка, спасила своите братя славяни" (без което 3 март няма как да мине), когато сегашната руска армия е безмилостен и зъл нашественик, който избива славянските си братя.

Да не говорим, че тържествата неизбежно ще се превърнат в шествие на всевъзможни путинофили (не русофили, русофил съм аз - мога да ви пея руски песни цяла вечер без да повторя и без да погледна в тетрадката): от арогантната и одиозна руска посланичка, през хиляди платени тролове, до стотици объркани и гневни хора, които бъркат ненавистта към политиката на Путин с ненавист към Русия.

А това е последното, от което се нуждаем в момента.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 15

    Какво да правим с Трети март ли?!
    Ами да продължаваме да си го почитаме!

    Трети март е отбелязване на датата, на която е прекратена Руско-турската война, останала в историята като Освободителна, и на която фактически е възстановена българската държава.

    Трети март се празнува от 1880 г с указ на княз Александър Батенберг без прикъсване дори по време на световните войни, в които България е традиционно в съглашение с Германия срещу Антантата и Антихитлеристката коалиция, в които участва Русия/СССР.

    И се празнува без прекъсване, независимо кой е от другата страна на окопа, защото Трети март не е политически празник, а е народен празник, на който почитаме освободителите.

    За политически го обявят комунистите през 1946 г и го забраняват.

    А доводите за неговото ново политизиране в подборката от "десни интелектуалци" :Захари, Джасим, Келбечева и Манол, видимо са се припокривали с тогавашните доводи на Георги Димитров, Васил Коларов, Трайчо Костов, Антон Югов и пр. комунистически функционери.

    Тема за дълбок размисъл е с какво Трети март еднакво бърка в очите както на тогаващните сталинисти, така и съвременните атлантисти.

    Нередност?
  • 3
    petkata1 avatar :-|
    petkata1
    • - 6
    • + 10

    3-ти март е бил наш национален празник, в момента е наш национален празник и ще продължава да е национален празник защото:
    Обединява стремежа, смелостта и волята на всички българи отдали живота си от падането под робство до подписването на Сан Стефанския договор, ЗА ДА ПРЕБЪДЕ БЪЛГАРИЯ!
    Политизирането на празника е меко казано неуместно. Свързването му с настоящите събития е меко казано странно.
    И както е казал Хилендарският монах - О неразумни, поради що се срамиш да се наречеш БЪЛГАРИН?

    Нередност?
  • 5
    fgd111105265 avatar :-|
    fgd111105265
    • - 8
    • + 5

    Как не ви е срам да публикувате такава статия! Даже не успях да я прочета докрай от възмущение! Вие българи ли сте изобщо?! Днес празнуваме Освобождението на България, а не поклонение пред Русия! Нима искате да участвате в опитите за заличаването на всичко Българско? И какво, ако се смени датата?! Нали пак бихме го празнували? Но вашата идея не е такава! Искате да го заличите! България ще пребъде!

    Нередност?
  • 6
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 2
    • + 6

    Честит Празник на всички Българи!

    Поклон пред костите на всички руснаци, украинци, белорусци, фини, румънци и други народи, дали живота си за Свободата на България!!!

    Нередност?
  • 7
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 2
    • + 7

    Пропуснал съм Българите измежду далите живота си за Своботата на България. Поклон и пред тях! Поклон и пред всички други, дали приноса си за Свободата!!!

    Нередност?
  • 8
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • - 2
    • + 4

    Напълно подкрепям мнението на проф. Келбечева относно 24 май. Защото:
    - Денят 24 май винаги ще бъде повод да търсим и прилагаме най-доброто от стичането на различните култури в нашето ежедневие. Ще ни предизвиква и помага да обогатяваме неразривната връзка между древната и средновековната с възрожденската и новата история на България. Това е не просто денят на определено историческо събитие, а тържество на вековна народностна традиция за духовно възвишаване, опазила народността и възкресила държавността ни. Същността на празника е такава, че винаги ще мотивира надграждането на различни културни ценности в националното и в европейското ни културно-политическо пространство. В един ден ще звучат два химна, толкова близки по смисъл и чувствено въздействие, които наистина пораждат национална гордост, самочувствие и стремеж към напредък. Единствено този празник не разделя нацията по етнически, идеологически и военно-- политически признаци и предпочитания.
    Нима Денят, в който векове сме чествали духовният напредък, може да бъде оспорен като най-достоен за български национален празник?

    Нередност?
  • 9
    tmx30646710 avatar :-|
    tmx30646710
    • + 4

    До коментар [#8] от "Chernomorski":

    Както написах и вчера, но го изтриха, делото на солунските братя и учениците им надхвърля пределите на България. 24 май е празник, обединяващ всички народи, които ги почитат. Затова не е подходящ за национален празник, а за международен. Всички аргументи за обратното са изсмукани от пръстите русофобски напъни.
    Съединението и Независимостта също са далеч от това да са по-подходящи. Освобождението връща България на картата и спасява българския народ от сигурно изтребление, каквото сполетява арменци, арамейци, понтийски гърци, тракийски българи и всички останали в Османската империя християни.

    Нередност?
  • 10
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 3
    • + 5

    Моите предпочитания клонят към 6-ти септември, когато сме направили нещо без да питаме Русия и даже въпреки нейното неодобрение, но съм склонна да приема всяка друга дата само да се сложи край на тези верноподанически дитирамби на 3-ти март. Русия няма място в нашия празничен календар, от нея сме видели само злини - от Х-ти век насам.

    Нередност?
Нов коментар