"Алфа рисърч": Войната в Украйна срина одобрението за Путин в България

Мнозинството българи смята нахлуването в Украйна за неоправдано, подкрепя санкциите срещу Русия и смяната на Стефан Янев

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Войната в Украйна променя драматично общественото мнение на българите за руския президент и отношението им към Москва. За няколкото дни на военни действия традиционно силната в България популярност на Путин се срива наполовина, докато тази на украинския президент Володимир Зеленски расте рязко. Мнозинството българи също така осъжда руското нахлуване в Украйна като необосновано и подкрепя единните европейски санкции срещу Москва. Това показват резултатите от експресно национално представително проучване "Алфа рисърч" съвместно с БНТ, проведено по телефона на 28 февруари 2022 г. сред 500 души в страната.

Путин долу, Зеленски горе

Данните на агенцията показват, че в периода 2020-2022 г. мнозинството от българите са имали положителна оценка за руския президент, а около една пета - отрицателна, докато сега позитивните мнения се сриват почти двойно, а отрицателните нарастват до почти 50%.

В същото време разломните дни изстрелват одобрението на доскоро абсолютно непознатия президент на Украйна Володимир Зеленски. Той печели симпатиите на 40% от анкетираните, а 29% са с негативно мнение за него.

Ескалираща агресия, загубените човешки животи и от двете страни, заплахата за използване на ядрено оръжие са факторите, които преобръщат нагласите на хората. Над три четвърти смятат нахлуването на Русия в Украйна за неоправдано.

Безпрецедентното обединение на европейските страни в налагането на единни санкции срещу Русия и помощ за Украйна се оценява като правилна политика от две трети от българските граждани, сочат данните на агенцията.

Мнозинството одобрява смяната на военния министър

Повечето анкетирани одобряват и поисканата от министър-председателя Кирил Петков оставка на военния министър заради изразяваните от него "лични" позиции по външната политика на страната, в разрез с общата правителствена политика. Малко над една трета не са съгласни със смяната на Стефан Янев. Доминиращото одобрение за оставката на военния министър се дължи основно на факта, че в критичната за света и България ситуация, когато Европа показва пълно единство, очакванията на мнозинството от гражданите са и в българското правителство да няма разнобой, а управляващите да действат единно и сплотено, казват от "Алфа рисърч".

Обществото си дава ясна сметка за тежките човешки, морални, икономически и социални последствия от разрушителна война, които ще се усещат все по-силно през следващите месеци, казват от "Алфа рисърч". Не толкова еднозначни са обаче нагласите за поемането на негативите от нея. Според данните почти половината българи са готови солидарно да споделят за известно време част от цената от наложените санкции. Над една трета обаче, основно хора с по-ограничени материални възможности, не са склонни или не биха могли да платят по-високите цени.

И все пак пред всекидневната загуба на човешки живот и риск от ядрена катастрофа надделява разбирането, че единственият спасителен път е солидарността и решителното противопоставяне на войната.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ogp03622986 avatar :-|
    Al Tatzov

    ОЧАКВАЙТЕ УТРЕ
    в Новетика статията
    "ДЛЪЖНИЦИ ЛИ СМЕ НА РУСИЯ"

    Ще научите важни и неизвестни, за по-голямата част от обществото, факти.
    Ще разбрете, че е имало някакви 200 000 войници и офицери, паднали за България, за да поправят бедите нанесени от Русия на нашия народ. Ще разберете, защо паметниците им са забравени, разрушавани, премествани и занемарени, а същевременно, в страната стърчат десетки паметници на доказани национални предатели.
    Ще осъзнаете също, къде се крие вековното проклятие за България

    Нередност?
  • 2
    uzunov88 avatar :-|
    uzunov88
    • - 3
    • + 2

    това е лъжа, незнам как го разбрахте това, сигурно от фейсбук и другите фейк сайтове

    Нередност?
  • 3
    sps10646708 avatar :-|
    sps10646708
    • + 3

    Самонадъхвайте се с поръчкови анкети и си вервайте, но истината е точно обратната и се вижда ясно по рейтинга на коментарите в соц. мрежите и негрантаджийските новинарски сайтове. Въпреки тоталната информационна война по българските медии, разпространяващи американски фалшиви новини и внушения за Украйна, и въпреки цензурата и блокирането на руски сайтове и телевизии, народът все пак е свикнал да го лъжат и отсява истината.

    Нередност?
Нов коментар