Ювал Ноа Харари: В Украйна е заложена на карта посоката на човешката история

Най-голямото политическо постижение на човечеството - упадъкът на войната, сега изглежда застрашено

"За да се радваме на спокойствие, е необходимо почти всеки да направи добър избор. Обратно, лошият избор само на една страна може да доведе до война."
"За да се радваме на спокойствие, е необходимо почти всеки да направи добър избор. Обратно, лошият избор само на една страна може да доведе до война."
"За да се радваме на спокойствие, е необходимо почти всеки да направи добър избор. Обратно, лошият избор само на една страна може да доведе до война."    ©  Капитал
"За да се радваме на спокойствие, е необходимо почти всеки да направи добър избор. Обратно, лошият избор само на една страна може да доведе до война."    ©  Капитал

В основата на украинската криза лежи фундаментален въпрос за естеството на историята и природата на човечеството - могат ли хората да променят начина, по който се държат, или историята се повтаря безкрайно, като хората завинаги са осъдени да преиграват минали трагедии, без да променят нищо освен декора?

Една мислителска школа категорично отрича възможността за промяна. Тя твърди, че светът е джунгла, че силните грабят слабите и че единственото нещо, което пречи на една страна да унищожи друга, е военната сила. Така е било винаги и така винаги ще бъде. Тези, които не вярват в закона на джунглата, не просто се самозаблуждават, но излагат на риск самото си съществуване. Те няма да оцелеят дълго.

Друго направление на мисълта твърди, че т.нар. закон на джунглата изобщо не е естествен закон. Хората са го направили и хората могат да го променят. Противно на популярните погрешни схващания, първите ясни доказателства за организирана война се появяват в археологическите записи само преди 13 000 години. Дори след тази дата е имало много периоди, лишени от археологически доказателства за война. За разлика от гравитацията, войната не е основна сила на природата. Нейните интензитет и съществуване зависят от основните технологични, икономически и културни фактори на времето. С промяната на тези фактори се променя и войната.

Доказателства за такава промяна има навсякъде около нас. През последните няколко поколения ядрените оръжия приравниха войната към колективно самоубийство, принуждавайки най-мощните нации на Земята да намерят по-малко насилствени начини за разрешаване на конфликти. Докато войните на великите сили - като Втората пуническа или Втората световна война, са отличителна черта на по-голямата част от историята, през последните седем десетилетия не е имало пряка война между суперсили.

За разлика от гравитацията, войната не е основна сила на природата. Нейният интензитет и съществуване зависят от основните технологични, икономически и културни фактори на времето.

През същия период глобалната икономика се трансформира от икономика, базирана на материали, в икономика, основана на знанието. Докато някога основните източници на богатство са били материални активи като златни мини, житни полета и петролни кладенци, днес основният източник на богатство е знанието. И докато можете да превземете петролни находища със сила, не можете да придобиете знания по този начин. В резултат на това рентабилността на завоеванията е намаляла.

И накрая, в глобалната култура се случи тектонска промяна. Много елити в историята - хунски вождове, викингски ярли и римски патриции например, гледаха положително на войната. Владетелите - от Саргон Велики до Бенито Мусолини - се стремят да се увековечат чрез завоевание (и творци като Омир и Шекспир с радост се поставят в услуга на подобни фантазии). Други елити като християнската църква гледаха на войната като на зло, но неизбежно такова.

През последните няколко поколения обаче за първи път в историята светът е доминиран от елити, които виждат войната като зло, което може да бъде избегнато. Дори такива като Джордж У. Буш и Доналд Тръмп, да не говорим за Меркел и Ардерн, са много различни типове политици от Атила Хуна или Аларик Гота. Те обикновено идват на власт с идеи за вътрешни реформи, а не за чужди завоевания. В сферата на изкуството и мисълта повечето от водещите фигури - от Пабло Пикасо до Стенли Кубрик, са по-известни с това, че изобразяват безсмислените ужаси на битката, отколкото с прославянето на нейните архитекти.

В резултат на всички тези промени повечето правителства престанаха да гледат на агресивните войни като на приемлив инструмент за прокарване на своите интереси и повечето нации спряха да фантазират за завладяване и анексиране на съседите си. Просто не е вярно, че само военната сила пречи на Бразилия да завладее Уругвай или не позволява на Испания да нахлуе в Мароко.

Параметрите на мира

Западналият статут на войната е очевиден и от многобройни статистики. От 1945 г. насам е относително рядко международните граници да бъдат преначертани от чужда инвазия и нито една международно призната държава не е била напълно изтрита от картата чрез външно завоевание.

Не липсват и други видове конфликти - като граждански войни и бунтове, но дори като се вземат предвид всички видове конфликти, през първите две десетилетия на XXI век човешкото насилие е убило по-малко хора, отколкото самоубийствата, автомобилните катастрофи или заболяванията, свързани със затлъстяването. Барутът стана по-малко смъртоносен от захарта.

Учените спорят за точната статистика, но е важно да погледнем отвъд математиката. Упадъкът на войната е психологически, както и статистически феномен. Най-важната му характеристика е сериозна промяна в самото значение на термина "мир". През по-голямата част от историята мирът означаваше само "временното отсъствие на война". Когато хората през 1913 г. казаха, че има мир между Франция и Германия, те имаха предвид, че френската и германската армии не се сблъскват директно, но всички знаеха, че войната между тях може да избухне всеки момент.

През последните десетилетия "мир" означава "неправдоподобност на войната". За много страни да бъдат нападнати и завладени от съседите е станало почти немислимо. Живея в Близкия изток, така че знам отлично, че има изключения от тези тенденции. Но разпознаването на тенденциите е поне толкова важно, колкото и възможността да посочите изключенията.

През първите две десетилетия на XXI век човешкото насилие е убило по-малко хора, отколкото самоубийствата, автомобилните катастрофи или заболяванията, свързани със затлъстяването. Барутът стана по-малко смъртоносен от захарта.

"Новият мир" не е статистическа случайност или хипи фантазия. Това е отразено най-ясно в числата на бюджетите. През последните десетилетия правителствата по света се чувстваха достатъчно сигурни, за да изразходват средно само около 6.5% от бюджета си за въоръжените си сили, като същевременно харчат много повече за образование, здравеопазване и социални грижи.

Склонни сме да го приемаме за даденост, но това е удивителна новост в човешката история. В продължение на хиляди години военните разходи са били най-големият елемент от бюджета на всеки принц, хан, султан и император. Те не са харчили почти нищо за образование или медицинска помощ за масите.

Упадъкът на войната не е резултат от божествено чудо или от промяна в законите на природата. А е резултат от това, че хората са направили по-добър избор. Това е може би най-голямото политическо и морално постижение на съвременната цивилизация. За съжаление фактът, че произтича от човешкия избор, също означава, че е обратим.

Технологиите, икономиката и културата продължават да се променят. Възходът на кибероръжията, на икономиките, управлявани от изкуствен интелект, и на новите милитаристични култури може да доведе до нова ера на война, по-лоша от всичко, което сме виждали преди. За да се радваме на спокойствие, е необходимо почти всеки да направи добър избор. Обратно, лошият избор само на една страна може да доведе до война.

Ето защо руската заплаха да нахлуе в Украйна трябва да засяга всеки човек на Земята. Ако отново стане нормативно за силните държави да преследват по-слабите си съседи, това ще се отрази на начина, по който хората по целия свят се чувстват и се държат. Първият и най-очевиден признак за връщането към закона на джунглата би бил рязкото увеличение на военните разходи за сметка на всичко останало. Парите, които трябва да отидат за учители, медицински сестри и социални работници, ще отидат за танкове, ракети и кибероръжия.

Първият и най-очевиден резултат от връщането към закона на джунглата би било рязкото увеличение на военните разходи за сметка на всичко останало.

Връщането в джунглата също така би подкопало глобалното сътрудничество по проблеми като предотвратяване на катастрофални климатични промени или регулирането на разрушителния капацитет на технологии като изкуствен интелект и генетично инженерство. Не е лесно да работите заедно със страни, които се готвят да ви елиминират. И тъй като изменението на климата и надпреварата във въоръжаването с изкуствен интелект се ускоряват, заплахата от въоръжен конфликт само ще се увеличава, затваряйки порочен кръг, който може да обрече нашия вид.

Посоката на историята

Ако вярвате, че историческата промяна е невъзможна и че човечеството никога не е напускало джунглата и никога няма да го направи, единственият оставащ избор е дали да играете ролята на хищник или плячка. При такъв избор повечето лидери биха предпочели да влязат в историята като алфа хищници и да добавят имената си към мрачния списък на завоевателите, които нещастните ученици са осъдени да запомнят за изпитите си по история.

Но може би промяната е възможна и законът на джунглата е по-скоро избор, отколкото неизбежност? Ако е така, всеки лидер, който избере да завладее съсед, ще получи специално място в паметта на човечеството. Ще остане в историята като човекът, който съсипа най-голямото ни постижение. Точно когато си мислим, че сме излезли от джунглата, той ще ни завлече там обратно.

Не знам какво ще се случи в Украйна. Но като историк вярвам във възможността за промяна. Не мисля, че това е наивност - това е реализъм. Единствената константа в човешката история е промяната. И това е нещо, което може би можем да научим от украинците. В продължение на много поколения украинците почти не познаваха друго освен тиранията и насилието. Те издържаха два века на царска автокрация (която най-накрая рухна сред катаклизма на Първата световна война). Кратък опит за независимост беше бързо смазан от Червената армия, която възстанови руското управление. След което украинците преживяха ужасния, изкуствено причинен глад от сталинския терор - Голодомора, нацистката окупация и десетилетията на смазваща душата комунистическа диктатура. Когато Съветският съюз се разпадна, историята, изглежда, гарантираше, че украинците отново ще тръгнат по пътя на бруталната тирания - какво друго знаеха?

Но те направиха друг избор. Въпреки историята, въпреки смилащата бедност и въпреки привидно непреодолими препятствия украинците установиха демокрация. В Украйна, за разлика от Русия и Беларус, кандидатите на опозицията многократно заменяха титулярите. Когато се изправиха пред заплахата от автокрация през 2004 и 2013 г., украинците два пъти се вдигнаха на бунт, за да защитят свободата си. Тяхната демокрация е нещо ново. Същото е и с "новия мир". И двете са крехки и може да не издържат дълго. Но и двете са възможни и могат да пуснат дълбоки корени. Всяко старо нещо някога е било ново. Всичко се свежда до човешки избор.

Copyright © Yuval Noah Harari 2022

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chitatelsz avatar :-|
    Читател
    • - 4
    • + 6

    Съгласен.

    Нередност?
  • 2
    drkskwlkr avatar :-(
    Иван Арнаудов
    • - 6
    • + 10

    Проблемът е, че авторът на статията се опитва да разсъждава рационално и прави допускането, че и другите правят същото. Но заплахата срещу Украйна идва от страна на един остаряващ човек, за когото разпадът на СССР е "трагедията на ХХ век".

    Този човек не е могъл да преживее вътрешно тази трагедия по време на целия си съзнателен живот. Той не е способен да мисли рационално; той копнее за миналото, когато СССР е бил велик и неделим, а неговата патка е рипала до тавана.

    Как да се очаква от този човек да се държи нормално и да осмисли логиката на съвременния свят без граници и с обща икономика? Такъв свят му е органично непонятен, той си иска СССР.

    Знаем ли дори дали Владимир Владимирович вече не е изплискал легена? Ами ако страда от някакво заболяване, или нещо гадно му никне в мозъка и форсира имперските нагони?! Дори няма да го разберем преди аутопсията.

    Срещу такива проблеми оптимизмът не помага...

    Нередност?
  • 3
    bilkata avatar :-|
    bilkata
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#2] от "Иван Арнаудов":

    Мдам.... старци управляват този свят :( Поетът си го е казал.
    http://www.bards.ru/archives/part.php?id=4092
    (Александър Галич е един от най-талантливите бардове-дисиденти, безмилостно изгонен '70-те, защото е далеч по-неудобен от Окуджава и Висоцки.)

    Нередност?
  • 6
    ldk16376587061089465 avatar :-P
    Mihaela Ivanova
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Наясно сме, че писателят на статията няма общо с Капитал или дъ икономист, който са му предложили сцена. Статията е откъс от книгата Homo Deus.
    Почвам да имам чувството, че работиш за Капитал с едиснтвена цел да поляризираш коментарите под статиите и да "събираш" тълпа.

    Нередност?
  • 8
    svelikova avatar :-|
    velikova
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#5] от "D-r D":
    Go Home, Russia! е също толкова адекватно, че и повече. Не Ви ли харесва.

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#8] от "velikova":

    Разбира се, звучи интересно.
    Само че, както изясниха на британската външна, Ростовска и Воронежка области, където са прословутите руски 35 батальонни групи (каквото и да значи това), са си в Русия.

    Та откъде ще призоваваме Russia да си Go Home? От Ирак? От Афганистан? От Япония? От Корея? От Филипините?

    Нередност?
Нов коментар