Войната и руснаците: Утре в магазина

Инвазията в Украйна върна спомена за дефицита на потребителски стоки от съветските времена

От 4 март ИКЕА затвори магазините си в Русия заради войната в Украйна.
От 4 март ИКЕА затвори магазините си в Русия заради войната в Украйна.
От 4 март ИКЕА затвори магазините си в Русия заради войната в Украйна.
От 4 март ИКЕА затвори магазините си в Русия заради войната в Украйна.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дмитрий Прокофиев в анализ за "Новая газета"

Най-лесният начин да оцените ситуацията, в която се намира руската икономика сега, е, ако си представите, че сте в голям търговски център, където вие и вашето семейство сте отишли да пазарувате през уикенда. Но при опита да платите на касата на телефона ви заваляват съобщения за блокиране на карти и невъзможност да използвате "електронен портфейл".

Втурвате се към банкомата, но там се е образувала опашка и когато все пак се добирате до него, се оказва, че някои банкови карти не работят, други не ви позволяват да изтеглите всички пари в брой, на трети трябва да платите комисиона

Междувременно магазините наоколо са започнали да затварят напълно, защото в тях не е останало нищо. В тези, които все още работят, отменят промоции и разпродажби, пренаписват етикети с по-високи цени на значително намалял асортимент.

Но дори когато сте се стегнали и сте направили списък за пазаруване, разбирате, че парите (и салдата по работещите ви кредитни карти) силно са намалели. Обажданията към приятели с молба да ви помогнат финансово не срещат голямо разбиране. Някои отказват с различна степен на учтивост, други просто не вдигат, трети се съгласяват, но при някои много странни условия - да заложите жилището си примерно. И като черешка на тортата: обаждат ви се от работата и ви казват, че всъщност може и да не ходите вече - ще ви изплатят заплатата за две седмици и обезщетение за неизползван отпуск. Трябва да вземете решение какво и колко да купите с останалите ви пари и най-важното - как да живеете.

Представихте ли си го? Умножете сега всичко по много пъти и ще можете да разберете и равнището на проблемите, пред които е изправена и държавната администрация. Включително кой трябва да реши какво да се прави.

Никой от началниците не е очаквал толкова бързо да се свие предлагането на потребителския пазар. И властите основателно се притесняват за търговията. Търговията е много по-сериозно нещо, отколкото си мислите. Русия е не само суровинна, но и търговска страна. Почти една четвърт от нейния БВП е от търговията, една шеста от работната сила също е в този сектор.

Търговията с потребителски стоки е политически въпрос. По същество социалният договор преди 30 години, беше за премахване на дефицита. Тогава всичко беше ясно: хората не питат как съветските шефове се сдобиват с фабрики, пристанища и минно-преработвателни предприятия, а шефовете им дават ключовете от съветските квартири и не пречат за запълването на рафтовете в магазините. Съветските шефове разделиха всичко по простичък начин: ние получаваме социалистическата собственост, вие получавате пълни магазини.

Празните рафтове вбесяваха съветските хора близо една трета век. И бяха пряко свидетелство, че нещо в икономиката на СССР се е объркало. Всеки гражданин работеше в някакъв вид производство или нещоq свързано с него, а после в магазина се питаше: къде е всичко, което произведохме?

И властите разбраха, че трябва да се направи нещо. "Законът за свободната търговия" от 1992 г. веднъж завинаги ги освободи от отговорността за "снабдяване на населението със стоки за потребление".

И както стискаха икономиката с железен юмрук, не пипаха търговията. Не искаха да допуснат никакви намеци за дефицит. Отлично разбираха, че "съветският празен магазин" е упрек на хората към властта. "Руският пълен магазин", обратно, е послание от властта към хората: виждате, че системата работи, а ако нямате пари, проблемът е ваш. Станете наши наемници и ще имате. Така де, ако властите могат да пазаруват в Милано, обикновеният персонал също трябва да може да купува нещо всеки ден.

Сега властите ще се опитат да "задържат" цените на "социално значимите" стоки. Но всичко останало ще поскъпва без задръжки. Изчезването на потребителски стоки от пазара е по-сериозно, отколкото изглежда по телевизията. Властите също го знаят. Рано или късно рафтовете в магазините отново ще започнат да се пълнят, но днес никой не може да каже кога, с какво и при какви условия.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 4

    Откакто се помня соцлагерът и в частност СССР са обект на западни санкции. Тогава беше CoCom. Не това съсипа соцлагера обаче.
    До началото на седмицата на Русия са наложени 5356 санкции. Вече със сигурност са поне със 100 нагоре.
    Целта е ясна: да се блокира развитието й, да се влоши качеството на живот и нещата там като с машина на времето да се върнат 30-тина години назад.

    И тук е парадоксът, защото преди 30-тина години беше жив СССР.
    И ако се замислим, санкционната политика на Запада е твърде вероятно не да смени посоката на властта в Кремъл, а да прероди днешната РФ. Но не в онзи СССР, а в СССР 2.0 - твърдо националистичен, неотстъпчив, прекрасно въоръжен.

    За хаотичните движения на Запада важи в пълна сила една от мъдростите на Мечо Пух: Когато не знаеш къде отиваш, винаги отиваш другаде...

    Нередност?
  • 3
    bst avatar :-|
    Стефан
    • - 1
    • + 2

    Националистичен - да, неотстъпчив - може би, прекрасно въоръжен - едва ли, за съвременни оръжия трябват чипове, а СССР не могат да произведат един ВЕФ в момента, без 2/3 от частите да дойдат от вън.

    Нередност?
  • 4
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 4

    За Россия не знам, но 12-ти март в БГ ще бъде за помнен като деня на битката при Кауфланд. За едно олио ще се избие народа. Боже, Боже.

    Нередност?
  • 5
    acarid avatar :-|
    acarid
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Прекрасно въоръжен….
    Точно така др. Митрофанова!

    Нередност?
  • 6
    bamama_mu avatar :-|
    ръмжо
    • - 3
    • + 1

    Глупости, и тука да затвори икея ще намажат родните мебели. Само градските либетастчета ще вият че чашките им за ракия не са икейски.

    Нередност?
  • 7
    bamama_mu avatar :-|
    ръмжо
    • - 4
    • + 1

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Донякъде си мисля че бавенето на войната е нарочно, за да видят руснаците колко гнусен може да бъде запада и как двулично до сега е криел отношението си към всичко руско. Падането на маските е полезно, който е изцяло отровен от западни "ценности" в Русия ще търси да се махне а който мисли трезво ще получи катарзис.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    До коментар [#7] от "ръмжо":

    Няма бавна война. Това са

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#7] от "ръмжо":

    Нека бъдем реалисти. Няма търсена бавна война. Това са ресурси, жертви, разрушения в повече.

    САЩ за осемти години след преврата в Киев докараха ситуацията там за Русия до положение на цугцванг - да няма полезен ход. И в двата случая:
    а) ако Русия не атакува, ще има на запад изключително агресивна съседка с натовски войски и
    б) ако атакува, има риск войната да се афганистанизира (което е и целта на Вашингтон),
    геополитическата преграда между ресурсите на Русия и технологиите на Германия (които са смърт за англосаксонската доминация според Макиндер и Бжежински) ще се издигне.

    Вероятно в Кремъл са очаквали ВСУ масово да хвърлят оръжията, а местното руско население да ги посреща като освободители. По една или друга причина това не се случва. Чета, че шефовете на съответния разузнавателен отдел във ФСБ вчера са арестувани.

    Допускам, че Москва ще загруби войната, за да я приключи по-бързо. Вероятно някогашната австро-унгарска провинция Галиция, която никога исторически не е била част от Русия, ще остане американски протекторат под името Украина. По-неясното ми е какво ще се случи с останалата част, където видимо ще трябват огромни ресурси и години за възстановяване на мирния живот. Както и поддържането на окупационни сили.

    Що се отнася до руснаците, да, според ВЦИОМ 75-6% подкрепят войната в Украина. От разговорите ми с познати руснаци обаче личи, че са доста объркани, защото масовото разбиране (което е наследство от СССР) е, че украинците са братски народ, всеки познава украинци и не ги възприема като врагове. А след тази война ще станат, защото река от кръв мина между двата народа.
    Което беше и геополитическата цел на този старателно подготвян конфликт.

    Надявам се военната лудост да спре до там, където е.
    Иначе таблетките йод, които сънародниците ми масово изкупуват от аптеките, няма да имат време и да посегнат към тях.

    Нередност?
  • 10
    bamama_mu avatar :-|
    ръмжо

    До коментар [#9] от "D-r D":

    Само че сред моите руски познати има и такива дето знаят, че украинците не са им братя и то преди 2013. А че определено войната ще се изостри е очевидно, в Последната серия на Бесогон на Михалков си го казаха: Украйна вече не е братска.

    Нередност?
Нов коментар