С указ на Путин: Външният дълг на Русия вече ще може да се плаща в рубли

Мярката цели да намали отлива на валута, но трудно ще избегне технически фалит по задълженията на компаниите, приложили я

Държателите на руски външен дълг ще получават плащанията си в рубли по специална сметка, а конвертирането им в друга валута ще може да става само с разрешение на правителството. Тази нова мярка, въведена с указ на президента Владимир Путин, обхваща не само държавните, но и корпоративните задължения, като е насочена предимно към "неприятелските страни", наложили санкции на Русия.

Видимата цел на подобна мярка е да ограничи отлива на капитали от страната. При блокираната възможност на централната банка да ползва валутните си резерви се произвежда срив на рублата и инфлация. А освен това така Русия може ефективно да дефлира дълга си - предвидено е плащанията да се правят по официалния курс за деня, определян от Руската централна банка, който обаче може и да се различава от пазарния. А и при спадащата рубла, ако парите на инвеститорите останат блокирани, ще се обезценяват.

Проблемът с идеята е, че трудно ще може да избегне техническия фалит по задълженията на компаниите, които решат (или бъдат принудени) да я приложат.

На ви тези рубли

Според официалната информация за лица от държави, които ще бъдат включени в специален списък, плащанията по дълга ще постъпват по специална сметка тип "С" в руска банка или депозитарна институция. Те ще трябва да получават разрешение от специална комисия да ги обменят в други валути. За местните лица и за тези от приятелски държави също ще важи опцията за плащане в рубли, но за тях няма да има ограничения за обръщането им.

Идеята за разплащане на рубли чисто технически решава част от проблемите на руското правителство. За разлика от оскъдната ликвидност в твърда валута Кремъл може да произвежда неограничено рубли.

Големият въпрос е дали тази промяна означава, че задълженията са покрити. Според указа на Путин изплатените лихви и главници в местна валута се считат за "надлежно изпълнени", така че явно няма да е основание да се търси несъстоятелност по руското законодателство. От гледна точка на чуждите инвеститори обаче едностранната промяна на валутата, ако не е изрично уточнена като опция в договори и проспекти, може да е реално основание да считат, че има неизпълнение. Рейтинговите агенции вероятно също ще разтълкуват подобно действие като "селективен фалит".

Предвид, че големите руски компании вече са практически отрязани от капиталовите пазари и възможностите да се финансират от тях, това едва ли ще има допълнителен ефект по тази линия. Същевременно обаче може да е основание за действия на инвеститори да придобият контрол над обезпечения, където има такива. Много руски компании като "Лукойл", "Газпром" и други имат съществени активи в Европейския съюз.

Валутата като санкция

Кога точно ще става въпрос за фалит и кога - не, ще зависи от конкретните условия. По информация от Reuters облигациите след санкциите заради анексирането на Крим имат клаузи за плащане в различни валути - долар, евро, британски паунд или швейцарски франк. По някои от емисии след 2018 г. обаче и рублата е изброена като опция.

Външният дълг на руското правителство в последните години се свива и понастоящем е около 40 млрд. долара, но частният сектор също има солидни емисии облигации. Например днес, на 7 март, има падеж по 1.3 млрд. долара на "Газпром", а на 9 март - по 0.5 млрд. долара на "Норилский никел". Те са от големите износители и имат постоянен паричен поток въпреки санкциите, така че към момента никой не се притеснява за платежоспособността им, но плащането в рубли може ефективно да ги изправи пред технически фалит. Руската "Интерфакс" цитира свой източник от големите управляващи дружества в Москва с подобни притеснения.

За инвеститорите плащането в друга валута, особено в местната, наистина представлява риск. Затова и много от тях предпочитат експозиции към развиващи се страни именно през еврооблигации (деноминирани в чужда валута), като вярват, че така са донякъде защитени от шоково обезценяване на местната валута. Затова и те разбираемо са недоволни и вероятно при ползването на указа на Путин, който практически заличава руския пазар на еврооблигации, ще има искания да се активират и застраховките срещу фалит на страната.

Просто да вземеш и да платиш в каквато валута решиш почти никога не може да мине за изпълнение на договора. Например Москва едва ли би била щастлива, ако европейските държави решат да си плащат вноса на газ в рубли. Или в монголски тугрици.

Нещо повече - мярката е експлицитно насочена към Запада и по същество е мотивирана като контрасанкция. Така по логиката на Москва донякъде иронично излиза, че в момента това да ти плащат в рубли е наказание. Което предвид продължаващия й спад и в понеделник вероятно не е далеч от истината.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    yfu16319541891076305 avatar :-@
    русороби вън
    • - 2
    • + 10

    Че могат ли така сами да решават? Дългът не е ли в конкретна валута?

    Нередност?
  • 2
    kvt10319485 avatar :-(
    kvt10319485
    • - 6
    • + 7

    Смешници! Санкции до дупка, докато фалират. През 1989 успяха да си прокарат пъкления план на Америка и да присвоят държавните активи за без пари, но този път номерът няма да мине. 30 и кусур години бившите соц. държави платиха сметката, този път ще е Украйна.

    Нередност?
  • 3
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 2
    • + 3

    Някой може ли без пропагандни изцепки да навърже следните факти:
    1. Русия включи България в списъка на недружествените страни
    2. Цената на газа отива към 3 кЕ за 1к м3.
    3. Потребяваме 3 млрд м3 годишно
    4. Договорът с Газпром изтича в края на годината.

    Нередност?
  • 4
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 3
    • + 8

    Ами отлично, те скоро 100 рубли ще са 1 лев... Долу Путлер, долу и нашите мутри!

    Нередност?
  • 5
    xyha avatar :-P
    xyha
    • - 4
    • + 3

    До коментар [#1] от "русороби вън":

    Може , когато имаш армия всичко може - питай американците .

    Нередност?
  • 7
    drilldo avatar :-P
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#5] от "xyha":

    Видяхме я тази "армия". 3 генерала убити за под месец.

    Нередност?
  • 8
    goro6 avatar :-(
    Георги Славчев

    До коментар [#1] от "русороби вън": Купуваш рубли с долари и с тях Русия си плаща дълга. Ако само ти си толкова умен? , само с мед ще те храним, но сте 80%.

    Нередност?
Нов коментар