Призракът на пропутинизма все още броди из Европа

Орбан се стреми да създаде "крепостта Унгария", базирана на антизападни конспиративни теории, по модела, който сега се разиграва в Русия

През последните години унгарският премиер Орбан прилагаше наръчника на Кремъл, за да централизира властта си по модела на Путин.
През последните години унгарският премиер Орбан прилагаше наръчника на Кремъл, за да централизира властта си по модела на Путин.
През последните години унгарският премиер Орбан прилагаше наръчника на Кремъл, за да централизира властта си по модела на Путин.
През последните години унгарският премиер Орбан прилагаше наръчника на Кремъл, за да централизира властта си по модела на Путин.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пeтeр Креко
e директор на Института за политически капитал в Будапеща, старши сътрудник в Center for European Policy Analysis (CEPA) и сътрудник в университета в Кеймбридж

На 15 март Унгария отбеляза годишнината от борбата си за суверенитет. Тази борба за свобода е започната срещу Хабсбургите, но в крайна сметка е разбита от съвместните сили на Хабсбургите и Руската империя през 1849 г. Унгарският премиер Виктор Орбан произнесе реч, която не отразява духа на това важно тържество, а подчерта важността да се поддържа дистанция от Русия, Украйна, ЕС и САЩ. Той каза също, че Унгария трябва да поддържа ниски цени на енергията, от които руският газ и ядрената енергия са ключови компоненти. Без да осъди бруталната атака на Русия срещу суверенитета на Украйна,Орбан просто се обяви за запазване на мира, като посочи, че "Унгария не трябва да влиза "между руския чук и украинската наковалня". И нарече обединената опозиция в страната, която призова за единен отговор на Запада на конфликта, "подпалвачи на война".

На въпрос от журналисти защо не се е присъединил към посещението на полския, чешкия и словенския премиер в Киев, пресцентърът на Орбан отговори: "Премиерът е запознат с посещението, но не планира да ходи в Киев в момента." Докато Полша и Словения бяха разглеждани като съюзници на Орбан през последните години, тази ситуация разкрива колко изолиран е станал Орбан. И дори когато е принуден да следва вълната на на ЕС и НАТО, го прави видимо неохотно. Има три основни причини за това.

Първата е икономическа. През последните 12 години Орбан засили връзките на Унгария с Русия на Владимир Путин и други източни диктатури, аргументирайки се с "прагматизъм" във външната търговия и бизнеса. По-големите сделки с Русия включват разширяването на АЕЦ "Пакш" от руския енергиен гигант "Росатом", закупуване на нови вагони за метрото от Русия, подкрепа на руски срещу унгарски кандидат в египетски търг, преместване в Будапеща на централата на International Investment Bank (IIB ), наричана шпионската банка на Путин, и др.

Тези проекти обачебяхав полза на частни, а не на обществени интереси. Орбан беше единственият лидер на държава - членка на ЕС и НАТО, който посети Москва (без да отиде в Киев) през февруари по време на това, което той нарече "мирна мисия".

Втората причина е идеологическа. Докато Орбан цитира "прагматични причини" и "национални интереси", идеологическата близост между Унгария на Орбан и Русия на Путин стана все по-очевидна. От 2014 г., когато за първи път спомена Русия като "модел за подражание", унгарският премиер упреква западните либерални демокрации за предполагаемата им слабост, подкрепата на разнообразието и липсата на "традиционни ценности". Много от действията му са вдъхновени от Путин. Той централизира медиите, както направи Путин след катастрофата с подводницата "Курск", като използва наръчника на Кремъл - чрез изкупуването им от близки на "Фидес" олигарси и енергичните усилия за изкореняване на независимите и критични медии, както се вижда от враждебното поглъщане на Index и преследването на "Клуб радио" в Будапеща.

Орбан се стреми да създаде "крепостта Унгария", базирана на антизападни конспиративни теории, по модела, който сега се разиграва в Русия. Той прие законодателство, което удря финансираните от чужбина неправителствени организации и криминализира "насърчаването на хомосексуалността" под флага на борбата с педофилията.

Третата причина е геостратегическа: Орбан се надяваше, че политиките му от последните дванайсет години ще отговарят на Новия световен ред, койтоочевидно си е представялкато гибел на Запада и възход на Изтока. Това пожелателно мислене доведе до пълен провал на стратегическото предвиждане: близките му отношения с Путин заслепиха Орбан за очевидните заплахи, които Русия представляваше не само за Украйна, но и за западната демокрация.

Орбан бешетвърдо убеден, че Путин няма да атакува Украйна. След като това се случи, правителствената комуникация беше в хаос за около седмица. На практика властта изпрати всяко възможно послание към избирателите - от най-ястребски настроените проатлантици до привържениците на проруските конспиративни теории. Орбан подкрепи санкциите, позвъни на Зеленски по телефона и допусна украински мигранти. Унгария бързо спря да блокира усилията на Украйна за присъединяване към ЕС и НАТО и изглеждаше, че унгарската дипломация може да се върне към нормално състояние.

Само след седмица на планиране и проучване на настроенията обаче правителството на "Фидес" се спря на "печелившото" послание, което трябва да обхване и двете страни в дебата и да стимулира обединение "около знамето на Унгария". Двете точки на това послание бяха повторени от Орбан в речта му на 15 март: мир и евтина енергия. Орбан е усетил опасенията за сигурността на своята избирателна база и се стреми да запази приемственост с предвоенната си путинофилска реторика.

Ако Орбан остане на власт след изборите на 3 април, той ще заплаши Запада, като наруши единството на санкциите и ще ги използва като разменна монета в бъдещи решения на Европейския съвет, изнудвайки т. нар. си съюзници с вето. Средстватаот фондаза възстановяване са изключително важни за Унгария и Еманюел Макрон изглежда е готов да ги освободи, за да запази единството на ЕС и да постигне целите си по време на френското председателство.

Призракът на путинизма все още броди из Европа - и в Унгария, в частност. Най-важното е, че ЕС, който се оказа по-ефективен и устойчив, отколкото мнозина смятаха, признава и действа срещу тази заплаха. Две необходими незабавни стъпки биха били: поставяне на Унгария под режим на санкции и противодействие на спонсорираната от държавата проруска дезинформация, идваща от правителства от ЕС и НАТО, която се стреми да подкопае единството на тези съюзи.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • + 1

    Kради, кради.. не му мисли...
    Дедо Господ се е обърнал настрани...
    Путлер, Хитлер са ти идола ти...
    https://youtu.be/rlh-7DykrKg

    Нередност?
Нов коментар