Екипът на Навални твърди, че е открил суперяхтата на Путин

Екипажът на суперяхтата "Шехерезада" е руски, а половината работи за Федералната служба за охрана на Русия или има други връзки с Кремъл

Стопкадър от YouTube    ©  Стопкадър от YouTube
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тайната яхта на руския президент Владимир Путин струва 700 млн. долара и е закотвена в Италия, твърди екипът на руския опозиционер Алексей Навални. В ново 15-минутно видео в Youtube канала на Навални се разказва за 140-метровата яхта "Шехерезада", 13-ата най-дълга луксозна яхта в света, но и най-голямата такава яхта с неизвестен до този момент собственик.

Докато екипът на Навални не разполага със 100-процентови доказателства, свързващи Путин със "Шехерезада", разследването им показва, че половината екипаж работи в руската Федерална служба за охрана или в други структури, близки до Кремъл и руския президент. Поради персоналните санкции, наложени на Владимир Путин от ЕС, водещите в Youtube видеото призовават италианските власти да конфискуват яхтата, така както преди две седмици германските власти конфискуваха 159-метровата яхта на близкия до Путин олигарх Алишер Усманов.

Видеото с разследването може да гледате тук:

Какво има на яхтата

"Шехерезада" е една от най-големите яхти в света и на цена от 700 млн. долара тя предполага изключителен разкош. В рамките на 6 палуби има две хеликоптерни площадки, салон за красота, спа комплекс, масажни зали, басейн, повече от едно джакузи и различни сауни - турска, финландска и криосауна, са разказали за екипа на Навални анонимни членове на екипажа, като разследването разполага и със снимки отвътре на яхтата. Водещите във видеото напомнят, че всяка потвърдена резиденция на Путин до този момент разполага с криосауна.

Екипаж от ФСО

Шехерезада е закотвена на пристанището на италианския град Карара в Тоскана, като местните от месеци я наричат "яхтата на Путин", разказва разследването. Интерес към яхтата в малкия италиански град е проявен и от New York Times - на 8 март тази година медиата разказва за "заобиколената с необичайна дори за потайния свят на суперяхтите мистерия" и интервюира капитана на "Шехерезада" Гай Бенет-Пиърс, който отрича Путин да е собственик или някога да се е качвал на борда. Той потвърждава обаче, че собственикът е руснак, но не го назовава. Капитанът уточнява, че е подписал споразумение за конфиденциалност, преди да бъде нает.

Екипът на Навални обаче се сдобива със списъка на екипажа на "Шехерезада". Бенет-Пиърс е единственият британец на кораба - целият постоянен екипаж е руски. В бази данни с изтекли самолетни полети разследването потвърждава, че почти всички членове на екипажа периодично летят от Русия до Милано за смените си на суперяхтата.

Между тях обаче има и нещо друго общо - от 23-членния екипаж почти половината са потвърдени служители на ФСО, Федералната служба за охрана на Русия, която охранява руския президент, а другата половина имат други връзки с Кремъл. Екипът на Навални потвърждава това от списъци с изтекли контактни листи на лица от Кремъл, където телефонните номера на екипажа се появяват многократно с тагове като ФСО, а за някои - и ФСБ. Сериозен дял от екипажа е регистриран в официалните руски регистри като живеещ в Сочи, ул. Фурманова, дом 10. Това се оказва официалния адрес на Кавказката федералната служба за охрана, която е начело на охраната на резиденцията "Бочваров ручей" на Путин в Сочи.

От екипа на Навални напомнят, че Путин никога не регистрира нищо на свое име, като напомнят за разследването си за двореца на Путин в Геленджик. Нищо в събраните доказателства не може да уличи Путин директно, но принадлежността на почти целия екипаж към службата за охрана на руския президент е показателно. Дори яхтата да не е на Путин, с подобен екипаж тя почти сигурно принадлежи на някой от най-близкото обкръжение на руския президент. "Сигурни сме, че в случая с "Шехеразада" ще се окаже, че която и да е офшорната компания, официално притежаваща яхтата, тя ще се окаже на някой близък на Путин приятел. Важното е, че истинският собственик на "Шехерезада" се охранява от ФСО. Екипът на Навални призовава за незабавния арест на яхтата по примера на Германия, която преди две седмици конфискува луксозната 159-метрова яхта на Алишер Усманов "Дилбар".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kqz41547348 avatar :-@
    kqz41547348
    • + 1

    Веднага конфискация и вътре да се нанесат бежанци от Украйна.

    Нередност?
Нов коментар