Президентът допусна каски и бронежилетки за цивилното население в Украйна

България предлага на Полша да ремонтира самолетите ни МиГ-29

Президентът допусна каски и бронежилетки за цивилното население в Украйна
Президентът допусна каски и бронежилетки за цивилното население в Украйна
   ©  Администрация на президента
   ©  Администрация на президента
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Президентът Румен Радев днес изненадващо призова правителството да изпрати бронежилетки и каски в Украйна, но те да се ползват от цивилното население. Той направи изявлението след среща с гостуващия му колега от Полша Анджей Дуда. Досега тъкмо президентът беше един от най-твърдите противници на изпращането на каквато и да е военна подкрепа за Украйна, а заради същата позиция на лидера на БСП Корнелия Нинова, която е част от управляващата коалиция, правителството на Кирил Петков обяви, че няма да праща никаква военна помощ за Украйна, не само смъртоносни оръжия, но и отбранителни изделия - бронежилетки, каски и други.

Българският президент също така се е договорил с Дуда полски експерти да дойдат в България и да проверят дали Варшава не може да поддържа нашите съветски изтребители МиГ-29.

Нова идея - тръбопровод за гориво по източния фланг на НАТО

Румен Радев съобщи още една нова инициатива - България и Полша ще предложат на срещата на върха в НАТО тази седмица изграждането на тръбопроводи за гориво, които минават през целия източен фланг на НАТО. Според Радев този проект може да се финансира с помощта на военния блок. Той обясни още, че работи с колегите си от Румъния и Гърция за подобряване на тръбопроводите за гориво от гръцките пристанища през България към Румъния. България е една от най-зависимите страни в ЕС от доставките на петрол и природен газ от Русия.

"В Украйна от почти месец руската агресия се развива в пълен мащаб, въпреки че не се развива по начина, очакван от Путин. Трябва да се освободим от доминацията на Русия при доставките на нефт и газ", каза и полският президент Дуда. Радев на свой ред допълни, че "руската агресия в Украйна поставя особено остро въпроса за нашата сигурност", заемайки на практика също по-ясна позиция по отношение на войната.

"И тук ние заедно с Полша сме единни в усилията си за укрепване на източния фланг на алианса. За създаване на необходимите условия за въвеждане в действие на плановете за степенуван отговор в зависимост от степента на заплахите. И формирането на многонационални бойни групи е само част от тези усилия", каза също Радев.

Думите му, включително призивът за предоставяне на каски и бронежилетки за цивилното население в Украйна, може да се тълкуват като съществена промяна от досегашната му позиция.

"Моят призив към Министерството на отбраната, към правителството на Република България е за неотложни мерки, срочни, така че да е ясно ще можем ли да поддържаме МиГ-29 в Руската федерация. Ако това не е възможно, можем ли да го направим с друга съюзна държава", каза само преди седмица Радев в Букурещ на съвместен брифинг с румънския президент Клаус Йоханис.

Самият факт, че България говори за възможност за продължаване на договор за поддръжката на бойните си самолети в Русия, предизвика остри реакции. Още повече че Радев каза това почти веднага след като Европейската комисия обяви поредния пакет от санкции срещу Русия, включващи "пълна забрана на всякакви транзакции с ключови руски държавни предприятия във военнопромишления комплекс на Кремъл", към който без съмнение принадлежат и предприятията, извършващи ремонта на изтребителите.

Друга теза на президента, която също предизвика множество негативни коментари, е че ако правителството предостави исканата от Украйна военна помощ, това ще означава "пряко въвличане на България във войната". Освен че това не е вярно, тъй като 26 държави официално предоставиха военна подкрепа за отбраната на украинската армия срещу инвазията на Русия, двете позиции на Радев влязоха във видима колизия по отношение на въвличането в конфликта.

"Да даваме бронежилетки и каски на Украйна ни прави част от войната, а да даваме 300 млн. на Путин не ни прави част от войната, така ли? Хайде да сме малко по-сериозни", коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Фактът също така, че от членовете на НАТО само Унгария и България отказаха военна подкрепа на Киев, няма как да не се отрази на авторитета на България в международната общност, която в този момент е рядко единна по отношение на войната на Русия в Украйна.

Помощ от Полша за МиГ-29

Двамата президенти са обсъдили възможностите за поддръжката на българските изтребители МиГ-29 в полските военноремонтни заводи. Радев повтори още веднъж, че ресурсът на двигателите на българските изтребители ще се изчерпи до края на годината и че няма как да бъдат обслужвани в Русия, Беларус и Украйна в момента. Полша от своя страна разполага с ескадрила МиГ-29, модернизирани по стандартите на НАТО, както и два военни завода, които са специализирани в поддръжката им.

България вече веднъж е ремонтирала двигатели на своите изтребители в Полша по време на военния министър Николай Ненчев, но проектът не бе доразвит до програма за пълно логистично обслужване на българските бойни самолети. Също така прокуратурата се опита да преследва Ненчев заради ремонта на МиГ-29 в Полша, но в крайна сметка бившият военен министър бе оправдан от съда.

Темата със съдбата на българските изтребители МиГ-29 стана централна за българския политически живот от началото на руската инвазия в Украйна. На практика това са единствените изтребители, с които страната ни може да изпълнява самостоятелно охраната на въздушното ни пространство, или т.нар. ер полисинг. Това беше и основната официална причина правителство ни да откаже да се включи в евентуалната схема за предоставяне на стари съветски изтребители за нуждите на украинската армия, която се затруднява да защити своето небе от руските бомбардировки.

Два основни проблема с МиГ-29

Проблемите с българските МиГ-29 в момента са основно два - нямат натовски системи за опознаване "свой-чужд", които да ги пазят от приятелски огън в реални бойни действия, както и на практика до момента се поддържаха почти изцяло в Русия и след налагането на санкциите срещу Москва в сферата на отбранителната индустрия това вече няма как да се случва. Алтернативни дестинации за обслужване и ремонт бяха Беларус и Украйна, но в момента първата също е под ударите на европейските санкции, тъй като е руски плацдарм за нападение, а втората е под интензивни руски бомбардировки. Така единствената евентуална дестинация за ремонт и обслужване остава Полша с нейните два военноремонтни завода WZL-2 и WZL-4. Големият въпрос е доколко те ще могат да извършват всичко това оттук нататък, тъй като по неофициална информация са разчитали за доставка на някои резервни части и дори за някои дейности на Украйна.

Положителен момент в настоящата ситуация е, че войната в Украйна ще принуди българските ВВС най-накрая на прекъснат почти наркотичната си зависимост от военнотехническото сътрудничество с Русия. Ако схемата за ремонт и поддържане на МиГ-29 в Полша се окаже жизнеспособна, българските изтребители не само може да могат да се използват до края на жизнения им цикъл през 2030 г. (когато според Радев новите F-16 най-рано ще могат да застъпят пълно оперативно дежурство), но и най-накрая да бъдат модернизирани и снабдени с натовски системи за опознаване "свой-чужд". Последното е основна пречка бойните ни самолети да напускат въздушното пространство на България и да се използват в съвместни съюзнически операции по подобие на полските МиГ-ове.

Евентуалното поддържане на МиГ-29 в Полша може да реши проблема на Радев със задаващата се пролука от поне 2-3 години в бойната готовност на българските ВВС, в случай че не се намери алтернатива за ремонт и се стигне до приземяване на всичките ни изтребители. Това би бил много звучен политически шамар по настоящия президент, който първоначално изгради почти цялата си политическа кариера върху каузата за спасяването на бойната ни авиация. Ако страната ни бъде принудена да премине почти само или изцяло към съюзнически ер полисинг, имиджът на Радев като доблестен генерал патриот, който поставя националните интереси над коалиционните, най-вероятно рязко ще се срине.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 4
    • + 5

    Щом Радев е разрешил марионетката Киро ще изпрати. А какво точно ще изпратят и кой ще го ползва никой няма да разбере!

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 4

    Това са глупости.
    Поредвана недомислена "многовекторност" на Радев - хем да е в тон със Запада, хем да не дразни българите.

    За всички непродухани е ясно, че жилетките и каските, както и цялата т.н. "хуманитарна помощ" от Арсенал, ВМЗ, Дунрит, Терем и т.н. стигат до неназован логистичен център в Полша и оттам по секретни пътища нощем с необозначени камиони отива до Западна Украина, където се преразпределя вторично към оцелелите части на ВСУ в зоната на военните действия.

    На фронтовата линия никой не се занимава да доставя чужбински храни, дрехи, одеяла, санитарни материали, лекарства. За натам отиват единствено военни доставки и пушечно месо.

    Украинското население в източната част на страната е старателно обгрижвано от Киев единствено пропагандно.

    Ако някой смята смислено да ме апострофира, нека даде факти за обратното - статуси от инстаграм, телеграм, ФБ и т.н. за хуманитарни конвои в тази райони.
    В зоната на военните действия единствената грижа на властите е населението за е жив щит между руснаците и наци(оналните)батальоните.

    В този смисъл БГ каските и жилетките "за мирното население" ще си останат захвърлени до оградата на секретното летище в Полша, където се разтоварват смъртоносните "помощи" от САЩ и ЕС.

    Нередност?
  • 4
    variomatic avatar :-@
    variomatic
    • - 3
    • + 5

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Има много по-голяма сила от "Киевската пропаганда", която стимулира украинският народ да се отбранява срещу окупанта.
    Това са хилядите сринати с танкове, ракети и артилерия сгради, милионите прогонени хора, милионите разрушени съдби, хилядите цивилни жертви. Най-жестоко Путлер бомбардира именно градовете с рускоговорящо население - Мариупол и Харков. Руската армия е изхвърлена в Украйна без морал и организация, без подготовка, с много военно оборудване с малко гориво. Руските военни в множеството си са младежи на 18 до 25-годишна възраст, които са били пратени на казарма в Беларус. И в момента, в тази отвратителна война, без знанието за нея, същите тези са хвърлени срещу куршумите на отбраняващите се украинци.
    16 хил. жертви руски войници до момента - това е истинският геноцид - геноцидът, за който не говори Путин. 15-хилядите руските военни загубиха живота си само поради действията на него и на този престъпен авторитарен режим. За всички тези издевателства ще има нов Нюрнбергски процес. Дано да е скоро

    Нередност?
  • 5
    rji41646736 avatar :-|
    rji41646736
    • - 1
    • + 3

    И кой ще гарантира, че нема да отидат при нацистките батальони или армията?

    Нередност?
Нов коментар