България може да падне без нито един изстрел

Най-важното в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Едва ли сте обърнали внимание на откриването на една нова църква в Москва преди две години, но в това събитие може да се прочете много не само за Русия, но и за бъдещето на Европа, включително и България.

През 2020 г. беше тържествено осветен "военният" храм "Възкресение Христово". Стълбите към него са направени от разтопени германски танкове от Втората световна война, обиколката на големия му купол е 19.45 м, годината на победата в същата война, камбанарията е висока 75 метра, понеже църквата е завършена в годината, когато се навършват 75 години от края на войната. Има стъклописи със сцени от окупацията на Крим през 2014 и изпращането на руски войски в Сирия, а при откриването и мозайка с лицата на Путин, военния му министър Шойгу и шефа на ФСБ, впоследствие свалена (но запазена!) по настояване на руския президент.

В тази църква се вижда много добре новата руска идеология, която режимът на Путин се опитва да наложи през последните години. Тя е смесица от източноправославна митология (тип "Москва е призвана да бъде "Третият Рим" и да гарантира оцеляването на християнската цивилизация, застрашена от западния либерализъм") и агресивен милитаризъм. Много опростено казано, тази идеология казва, че Русия е богоизбрана държава с една проста цел - да спаси света от покварата. Ако трябва - насила.

Тези послания са доста неубедителни и това е много добра новина за България. През последните векове Русия редовно иска да контролира ако не света, то поне континентите, на които има територии - Европа и Азия. Или ако не целите континенти, то поне близките до нея държави. Това се случва почти непрекъснато от XVII век насам. Русия обаче никога не е имала нито икономическия, нито военния, нито човешкия потенциал да окупира и контролира ефективно териториите, които отговарят на амбициите й. Затова тя има нужда от нещо друго - контролирани от нея режими, които да защитават интересите й.

Тази концепция е формулирана първо от руския цар Петър Велики, който се опитва да направи сухоземен път до Индия, за да конкурира тогава най-мощната империя - Великобритания. По пътя натам руската държава буквално си купува лоялността на ханове и цели азиатски кланове. Корупцията още тогава е един от най-успешните инструменти на руското влияние. По същия начин княз Потьомкин присъединява полуостров Крим за царица Екатерина, като подкупва татарските водачи.

От началото на ХХ век обаче Русия (ребрандирана като Съветски съюз) открива нещо много по-добро - конвертируема идеология, през която да печели влияние по света. Комунизмът става привлекателен за цяло поколение млади - работници и интелектуалци в Европа, Южна Америка, Азия. Мрежата от "братски" комунистически партии в Източна Европа дава възможност на Русия да инсталира марионетни режими, които да обучи на репресии, за да запазят властта си и да защитават интересите им. Лоялността към комунизма е лоялност към неговата родина - Русия.

През последните 15 години Москва се опитва да направи същото. Новата идеология не е борбата с капитализма, а с либералните принципи и европейската интеграция. Новите комунистически партии са националистите. Кремъл доказано финансираше през годините кресливи радикали в цяла Европа. Това обаче не постигна голям успех.

Новата руска идеология в повечето държави е пълен провал. Така беше дори и в Украйна, където Москва си представяше, че под дулата на танковете хората ще се затичат с цветя към майка Русия и нейните истински ценности, а властта ще се поеме от дълго финансираните от Кремъл партиите. Оказа се много различно. Без реална "пета колона" - помощ отвътре, Путин няма нито военния, нито икономическия потенциал да окупира Украйна.

Това показва и най-големия риск за България в тази ситуация. Той не е само военен. Дори и Путин да разпореди военна операция насам, той няма да може да направи нищо без подкрепа отвътре. Добрата новина за България е, че сегашната руска идеология е слаба и в някаква степен абсурдна. Сериозният риск тук обаче е Москва да използва тактиката от XVIII век - да мине през мащабните корупционни мрежи, които контролират някои от големите български партии, съдебната система и част от медиите. Свободата и независимостта на България да бъдат купени без нито един изстрел.

Основната ни тема тази седмица е за петата колона на Русия в България - вижте я тук.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар