Ако руската армия се окопае в окупираните територии, най-вероятно ще се опита да пречупи волята на населението с терористичните тактики, познати от Буча
Ако руската армия се окопае в окупираните територии, най-вероятно ще се опита да пречупи волята на населението с терористичните тактики, познати от Буча    ©  Reuters

Къде ще е новият удар на Путин

Войната в Украйна вероятно ще премине на по-бавни обороти, ще се концентрира в Донецк и евентуално ще се насочи покрай морето към Одеса

Ако руската армия се окопае в окупираните територии, най-вероятно ще се опита да пречупи волята на населението с терористичните тактики, познати от Буча    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Шест седмици след началото на руската инвазия в Украйна президентът Путин като че ли тотално изоставя амбициите си за блицкриг и, както изглежда, се готви да премине към добрата стара, кървава, изтощителна позиционна война. При този вид кампания по-голяма тежест имат не толкова уменията на отделния войник на бойното поле и неговата мотивация (която в момента е 100% в полза на украинците), а по-скоро ресурсите, които противниковите страни могат да мобилизират, както и умението на населението на двете държави да понася лишения и да прави жертви.

При подобно развитие на ситуацията козовете най-вероятно няма да са на страната на Украйна. Нейната икономка е силно пострадала и ще продължава да страда заради продължаващите въздушни и ракетни удари по критичната инфраструктура, както и заради блокадата на търговското корабоплаване през Черно море.

Въпреки че в момента е изключително силно мобилизирана и постоянно въоръжавана от западните държави, на този етап армията на Киев разчита основно на отбранителни оръжия от типа на противотанковите ракети Javelin и преносимите зенитни Stinger. Те са изключително ефективни за възпиране на настъпващи войски, но с тях трудно може да отвоюват териториите на изток и на юг, които сили на Путин очевидно нямат никакво намерение скоро да напуснат.

Така че в момента Украйна е на кръстопът - или по някакъв начин да убеди своите западни съюзници да я подпомогнат с по-тежки настъпателни оръжейни системи, или да изпадне в патова ситуация за дълго - нещо, което не работи в нейна полза. Макар и бавно, Западът все пак започва да се отърсва от страховете си на тема "руско отмъщение". Някои бивши съветски сателити започват да изпращат свое тежко оръжие от времето на Варшавския договор, с което украинците вече могат да боравят - например Чехия предостави стари танкове Т-72 и бронирани машини БМП-1, а Германия разблокира военновременните си запаси с техника, наследена от бившата ГДР.

По-сложна обаче ще се окаже ситуацията, ако през следващите дни Русия изненадващо поиска спиране на огъня - нещо, което много от "старите демокрации" в Европа искат да се случи час по-скоро, за да не се наложи да се сблъскат челно с най-тежките негативи от икономическата война с Путин. При това положение армията на Кремъл ще получи възможност да се окопае в завоюваните територии и да пречупва волята за съпротива на местното население с терористичните тактики, чиито резултати видяхме нагледно този уикенд след отстъплението на окупационните сили от киевското предградие Буча. Масовите убийства и гробове шокираха Запада, като ЕС, САЩ и Великобритания наложиха нови санкции на Русия.

Drang nach Osten*

При всички положения динамиката на бойните действия търпи видима трансформация. През последната седмица ставаме свидетели на сериозна стратегическа реорганизация от страна на Кремъл, който като че ли наистина редуцира своите военни амбиции в Украйна. Първоначално всичко това беше представено като жест на добра воля от страна на Москва, която обеща да преустанови своите военни активности в района на Киев и стратегическия северен град Чернихив, уж за да даде шанс за по-съществен напредък в мирните преговори.

В крайна сметка нападащите войски напълно се изтеглиха от цялата северна и североизточна част на Украйна, като в момента се струпват в района на руския град Белгород на няколко десетки километра от втория по големина украински мегаполис Харков. На практика обаче, според повечето военни анализатори, всичко изглежда като опит за печелене на време и пренасочване на наличните ресурси към регионите, където окупационната армия до момента е отбелязала най-голям напредък, но има проблем да консолидира своите завоевания. Това, което през последните няколко дни изглежда като чиста тактическа победа за украинската армия в битката за Киев, всъщност е по-скоро целенасочено изтегляне на настъпващите войски след неуспешния опит за обкръжаване на столицата и пренасочване на все още боеспособните части към източния и южния фронт.

Според авторитетния мозъчен тръст Institute for the Study of War (ISW) очевидно не става дума за военна хитрост и руската армия наистина отстъпва в Киевска област. Това обаче се случва под доста хаотична форма, като някои от бойните части са изостанали назад и вероятно ще се окажат обградени от контраатакуващата украинска армия. При това положение част от силите на Киев още дълго може да се окажат ангажирани покрай разчистването и разминирането на територията, доскоро владяна от окупаторите. През това време руските сили, настъпващи от Харков към Изюм, може да се опитат да щурмуват стратегическия град Славянск или да навлязат дълбоко на югозапад, прекъсвайки логистичните вериги на най-боеспособните украински ветерански сили в Донбас, смятат от щатския отбранителен тинк-танк.

Новият стар фронт в Донбас

"Войната далеч не е свършила и все още може да се обърне в полза на Русия, ако руските военни успеят да проведат успешна операция в Източна Украйна", отбелязват анализаторите на ISW. Според тях силите на Путин все още контролират достатъчно новоокупирани територии - почти цялата Луганска област и голяма част от региона около Херсон - най-големия завладян до момента украински град. Ако през следващите дни се постигне споразумение за спиране на огъня или дори се подпише някаква първоначална форма на мирен договор, това ще замрази фронтовата линия в настоящото й състояние и ще позволи на Кремъл да започне да се окопава в новозавоюваните територии.

Първите стъпки в тази посока вече бяха направени - ръководството на Луганската народна република започна да отправя официални искания за присъединяване към Руската федерация по модела на Крим, а окупационните сили в Херсонска област започнаха да отвличат представители на местната власт, да ги подменят с колаборационистка администрация и да подготвят почвата за провеждането на "референдум" за Херсонска народна република под дулата на руските автомати.

Ако няма спиране на огъня, прехвърлянето на бойни части от провалената северна офанзива към източния и южния фронт би могло да позволи на Путин да довърши завладяването на Донецка област, половината от която все още е в украински ръце. При успех на изток руската армия може да поднови настъплението по черноморското крайбрежие към ключовия пристанищен град Одеса. Ако стигнат дотам, силите на Кремъл, от една страна, ще отрежат достъпа на Украйна до море и морски транспорт, а от друга - ще изградят сухопътен коридор към проруските сепаратисти в Приднестровието, които контролират по-голямата част от пограничната зона между Молдова и Украйна.

За момента офанзивата на Москва към Одеса беше спряна при стратегическия пристанищен град Николаев. В този район украинската армия дори се опита да започне постепенна контраофанзива за евентуално отвоюване на Херсон. За отбраната на Одеса започнаха доставки на по-тежко въоръжение, включително по непотвърдена информация на противокорабни ракети, които може да послужат за възпиране на руския черноморски флот, ако той се опита да извърши десант.

Кой ще се бие за Кремъл

За да излезе от тази патова ситуация, руската армия ще се нуждае не само от допълнителни ресурси по южното направление, но и от време. "Хаосът при руското отстъпление [от Киев] предполага, че някои от бойните части, които се реорганизират в Беларус и Западна Русия, ще останат неефективни за продължителен период", коментират от Institute for the Study of War.

Според анализаторите настъпващата армия ще трябва да реконсолидира своите бойни части, да установи кои войници все още са налични, каква бойна техника има и в какво състояние е, след което да поиска още хора и въоръжение, за да попълни липсите. Предполага се, че този процес ще продължи поне две седмици, така че новото видимо активизиране на руската офанзива може да се очаква не по-рано от средата на април. В този контекст от генералния щаб на украинската армия твърдят, че в момента Москва провежда безшумна мобилизация на около 60 хил. запасняци, като предпочитанията са за хора, които имат реален боен опит, а също така и се опитва да привлече чужди наемници.

Също така от началото на април в руската армия трябва да постъпи пролетният набор от новобранци (по официални статистически данни около 134 хил. младежи). Те могат да бъдат използвани поне в поддържащите подразделения, независимо че Путин поне проформа се зарече да не изпраща непрофесионални и необучени войници на фронтовата линия. Което едва ли ще е особено успокоение за руските тийнейджъри, тъй като основната мишена на украинската армия са частите в руския "тил" - логистичните вериги за доставка на храна, гориво и боеприпаси за фронтовите подразделения.

В краткосрочен план основната цел на новата военна стратегия на Кремъл ще бъде окончателното завземане на Мариупол. Това ще позволи да бъде завършен сухопътният коридор, който свързва анексирания полуостров Крим с континенталната част на Русия.

-----

*Натиск на Изток (нем.)

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • - 1
    • + 3

    Киев се оказа голяма хапка , Одеса и одеска област най вероятно ще бъдат лапнати ...

    Нередност?
  • 3
    nqf29646752 avatar :-|
    nqf29646752
    • - 8
    • + 4

    Очевидно Русия беше изненадана от страхливата терористична тактика на украинците да се крият в градовете, използвайки цивилното население като жив щит. И имайки предвид, че Русия не може да си позволи цивилни жертви, за разлика от една Америка в Ирак например, то оставането на руската армия на север е безпредметно.
    Разбира се, че при това положение ще сменят тактиката и ще насочат всички сили към проруските области на юг - всичко от Одеса до Харков. Веднъж освободени, контролът им няма да изисква големи ресурси и ще могат да се върнат на север с цялата си мощ.
    Времето работи за Русия.

    Нередност?
  • 5
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 4
    • + 3

    До коментар [#4] от "uzunov88":

    Ястребското писане не ми допада и на мен.
    За жалост сега ще изтрият и вашия, и моя коментар. Мнения, различни от "Путлер е изперкал капут" не се търпят и миг.

    Никой на Запад не се дава сметка, че Путин е доста преценяващ всички възможни последствия политик и в родината си, при надигналата се националистична вълна, го обвиняват, че е нерешителен и не действа с цялата мощ на та.държавата.

    След Путин идва руският Атила - президент, какъвто го рисуват по американските екшъни, когато Брус Уилис и Шварци спасяваха света от него: силов, недиалогичен, ядрен. На когото хич няма да му пука за дипломация и демокрация.

    Западът с всички сили си отглежда гробокопача.

    Нередност?
  • 6
    beky avatar :-|
    1999
    • - 4
    • + 3

    Новият удар логично ще е по жп инфраструктурата в Западна Украина, откъдето влизат западните военни доставки, както и окончателно обкръжаване на Донбаската групировка на ВСУ и принуждаването й да сложи оръжие.
    Мариупол е ясен. Чудно ми е само какво толкова важно има там, че вече 6 украински вертолета са жертвани в опит да го измъкнат! Чета, че най-вероятно са американски инструктори, които са блокирани в Азовстал.

    Източна Украина видимо ще е руска. По-любопитно е дали Западна ще стане отново полска. Ако това се случи, териториални претенции ще имат и Румъния, и Унгария. И какво ще остане?

    Нередност?
  • 7
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • + 2

    До коментар [#6] от "beky":

    И като се събуди какво стана? Пръстите в контакта, чаршафът около брата... ?

    Нередност?
Нов коментар