🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Три добри новини и една лоша

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Не е вярно, че журналистите обичат лошите новини, или поне със сигурност не се отнася за "Капитал". В този брой ще прочетете доста истории на успех, зад които седят упоритост, знания и много усилия. И тъй като за съжаление животът не е само бял, има и няколко лоши новини, за които не е добре да си затваряме очите. Да започнем от добрите:

През миналата година в София са издадени разрешителни за строеж за близо два милиона квадратни метра жилища. Това е с около 30% повече от предишната година и показва, че инвеститорите в недвижими имоти, поне доскоро, са били изключително положително настроени за бъдещето на цялата икономика. Песимистите биха отбелязали, че разрешителните са издадени най-много в лошо застроени квартали без нормална инфраструктура и следователно ниско качество на живот, но това обезсилва напълно положителното значение на новината.

Сред добрите новини е и тази за нова инвестиция в завод за производство на роботизирана медицинска техника край Пловдив. Той се строи от американска компания и макар че не е за особено голяма сума пари - 80 млн. лв., пак прави впечатление на фона на почти пълната суша в чуждестранните инвестиции през последните години.

По принцип в България добрите новини много често идват от бизнеса, а лошите - от политиката. Тази седмица държавното управление опроверга тази максима - парламентът прие няколко законови промени, които правят много по-лесно строежа и използването на малки мощности за производство на ток от възобновяеми източници. Това ще направи българския бизнес много по-енергийно ефективен, ще помогне за по-чиста околна среда и ще насочи спестените от конвенционален ток пари в други посоки (прочетете коментар тук).

За да не бъде всичко прекалено розово, вижте и историята за това как управляващата коалиция замалко изглеждаше, че ще се разпадне заради евентуалното вдигане на ветото за преговорите на Македония с ЕС. Първо за това заплаши ИТН, после се включи БСП и ефектът е, че не се случи нищо. Нито ветото беше вдигнато, нито засилено. Обикновено това трудно може да мине за новина, но този път е важно, защото блокирането на коалицията от противоречивите интереси на партиите в нея се случва и по много други въпроси. Така много сериозният риск пред правителството е да не успее да свърши нищо сериозно. Инструментите на превзетата държава и хората, които ги управляват, да останат, да не се върнат никакви механизми за контрол и при първата благоприятна политическа възможност всички репресии и кражби на публично имущество да започнат с нова сила.

Това е възможна, но не и задължителна посока на сегашната коалиция. В нея все още има някакъв реформаторски заряд и енергия да се предложат решения на проблеми, които забират от много време насам. Тук може да прочетете какво се опитва да направи коалицията, за да намали жертвите от катастрофи на пътя. Предлаганите решения не са особено оригинални, но и няма нужда да са такива, важното е да се приложат.

В броя ще видите още:

Все още няма коментари
Нов коментар