🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Три причини защо планът на правителството за украинските бежанци се провали

Рязката промяна в тона и спирането на програмата за настаняване в държавни бази и хотели предизвикаха много въпроси

България трябваше бързо да намери нов подслон за близо 60 хил. бежанци, които сега са в хотели по морето, както и да помисли за бъдещата им интеграция
България трябваше бързо да намери нов подслон за близо 60 хил. бежанци, които сега са в хотели по морето, както и да помисли за бъдещата им интеграция
България трябваше бързо да намери нов подслон за близо 60 хил. бежанци, които сега са в хотели по морето, както и да помисли за бъдещата им интеграция    ©  Цветелина Белутова
България трябваше бързо да намери нов подслон за близо 60 хил. бежанци, които сега са в хотели по морето, както и да помисли за бъдещата им интеграция    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Повече от месец кризисният щаб за бежанците твърдеше, че за дошлите в България украинци има редица планове, идеи, програми, провежда анкети и работи на терен. Вчера обаче правителството обърна позицията си на 180 градуса, като изявленията на вицепремиера Калина Константинова и на премиера Кирил Петков прозвучаха в унисон с хибридната атака, изливаща се срещу бежанците по прокремълска линия - нещо, срещу което иначе управляващите твърдят, че се борят.

"Не може българската държава да продължи да подкрепя такова луксозно пребиваване в България", каза премиерът Кирил Петков във вторник. А Константинова намекна, че бежанците са твърде претенциозни и затова програмата ще бъде спряна.

Какъв беше първоначалният план на щаба четете тук.

Какво се случи?

Неуспехът на правителството се дължи на поне три причини. На първо място си пролича, че държавата не е изгладила организацията по бъдещето настаняване на украинските бежанци. До последно щабът разменяше писма с различни ведомства, с молбата да предоставят базите си, но не всички институции оказаха съдействие. На второ място, така и не сподели къде точно се намират тези бази и с какъв капацитет са - в интервю за "Капитал" от щаба изброиха само няколко по-конкретни бази, като тези на Министерски съвет в Слънчев бряг, или базите за отдих на МВР в Созопол и Пазарджик.

И в ефир управляващите избягаха няколко пъти от въпроса, броени дни преди старта на програмата: преди седмица председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева заяви, че не иска да споделя кои са местата, защото хотелиери щели сами да организират извозването до тях. А вчера зам. областният управител на Бургас Тодор Иванов коментира, че се пазят в тайна заради "съображения за сигурност".

Третото е, че насипната информация за местоположението на базите и графика за пътуване дотам вероятно не е достигнала до много от бежанците, които са искали да се преместят. Това споделят и някои от тях в репортажи пред медиите. Други пък са дошли в България с коли и няма как да последват планирания за тях влак. Разбира се, това не значи, че твърденията на управляващите са неверни - със сигурност има и украинци, които отказват да се местят поради не толкова основателни причини.

Противоречията на раздора

Рязкото спиране на програмата, обявено в понеделник вечерта, обаче разваля и плановете на хотелите, с чиито интерес от агенцията се похвалиха преди седмица. Тогава оттам заявиха, че забелязват главоломно растящ брой на желаещите хотели и къщи за гости, които искат да продължат програмата, макар и да получават по-малко пари от държавата за храноден за бежанци. В същото време немалко хотелиери се обявиха против настаняването да продължи лятото и също подчертаха, че липсва организация. Маргита Тодорова, която е зам.-председател на съвета на директорите на "Албена" заяви, че никой от страна на държавата не е посочил място и график, по които бежанците ще бъдат извозени седмица преди края на май.

Със сигурност има и проблем с комуникацията между двете страни. От щаба първоначално (на 5 май) обявиха, че оттук насетне ще настаняват бежанците само във ведомствените бази, но и ще започнат да провеждат анкети сред бежанците (дигитални и на място), в които питат къде биха предпочели да бъдат настанени - на квартира, в хотел или в база. "Капитал" поиска резултатите от анкетите, но от ДАБ отговориха само, че "повечето предпочитат да останат където са и в момента, но когато няма такава възможност, има разбиране, че трябва да бъдат преместени". От данните на Агенцията по заетостта пък се вижда, че голяма част от бежанците са наели квартира (виж графиката).

Политическият нюанс също не е за пренебрегване - от началото на войната правителството наблягаше на хуманност и съпричастност с бежанците, докато изявленията на управляващите сега са в тона на електората на по-националистически настроените партии в парламента.

По този повод писателят Захари Карабашлиев написа остър коментар във Фейсбук профила си: "Мисля, че това видеообръщение минава по неадекватност онова с културния министър на прозореца. С тази разлика, че онова беше само нелепо и полубезобидно, а това е друго. Това е официална ДЪРЖАВНА позиция, внушаваща КОЛЕКТИВНА вина на огромна група хора. Също така артикулирана с необходимата тревожност, делова решителност и още нещо, което граничи с нехуманност.", коментира той.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bigman_1 avatar :-|
    BGman
    • + 2

    Ти ги пусни в пет звездни хотели а после искай да ги преместиш във фургони...жива гавра си е даже да не бяха украинци...

    Нередност?
  • 2
    ......... avatar :-|
    .........
    • + 2

    Тъжната истина е, че който и да беше отговорен министър, вероятно това щеше да е развръзката. Ако беше някоя Герб-лелка, наместо текущата ПППП-лелка, Капитал, Дневник, Дойче Веле и целия отбор от звездни колумнисти щяха да плюят по крадеца Борисов.

    Днес обаче на този стол е ппппищната ПППП леличка Константинова. Да, дамата не се справи. Но дали имаме основания да вярваме, че всъщност може да се справи в нещо подобно?

    Привърженик съм на ортодоксалното вярване, че професионалният път, макар и да не е универсален показател и далеч да не е идеален, все пак е един от най-добрите такива за оценката на способностите на някого.

    Същата тази палава коалициика се сглоби от хора с уж страхотни биографии. Нека да погледнем тази на Константинова:

    1. Chief Sales Officer в Логсентинел. Стартъпчето на Божи Министърчето на ИТ-тата или там каквото прави този младеж с невъзможната за сбъркване прическа. Кумулативни приходи от продажби - 200 х. лв. Изглежда, че не е било особено успешно.

    2. Програмен директор за 2 години в Америка за България. Специализира в областта Business Enabling environment. Звучи що-годе секси, но нека сме честни - това да организираш студенти за обмен в Бабсън Колеж е яко, но не предполага да придобиеш някакви сериозни познания, които да имплементираш в средата или бъркам?

    3. Муув.бг като съветник по икономически политики за 1.5 година. Макар Саша Безуханова да имаше няколко добри попадения, реално си остана като просто поредното глупаво НПО. Поне в последно време се заби в темата за климатичните промени, съвсем случайно и защото дъщеря й има стартъпче за климатични промени...

    4. 2 години съветник по икономическа политика в корейското посолство. Трудно бих могъл да коментирам дейността там.

    5. Някакви жалки опити за развитие в частен сектор, които са били в зората на кариерката на дамата. Нищо интересно, нищо лошо за което да се захванеш.

    6. Не на последно място - съветническа дейност. О, съветническа дейност. Първо 6 месеца като съветник на Василев в амплоато му на министър на енергетиката, паралелни 6 в борда на летище Стара Загора, последвани от няколко години съветник към вицепремиера Бъчварова в кабинета Борисов 2. Там беше и Божи, бтв...

    Надавям се да разбирате накъде бия. Готино е да сочим с пръст и да ревем, това е едно от възловите умения на т. нар. демократична общност в България.

    Но дали е имало каквото и да е основание от тази дама да очакваме нещо повече е друга тема. Биографията поне не сочи за такива. Тогава за какво точно ревете? Дамата е била близо 4 години съветник в апарата. Познава НПО сектора, особено близката до АзБ част от него, до болка. Кратките авантюри в частния сектор изглежда са крайно недостатъчни.

    Нередност?
  • 3
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов

    До коментар [#2] от "Quandt":

    В общи линии, с малки изключения, това е правителство доминирано от хора, които си изкарват хляба с приказки - и то на невисоко ниво

    Тази дама е разтягала локуми в НПО сектора

    Нейният шеф Киро разтяга локуми за вълшебни прахчета - оборотът на които е смешен дори и за българските мащаби

    Финансов министър пък е човек, който е фалирал стартъпи и е съден от повечето си съдружници, както и от инвеститорите си. В декларацията си е посочил net worth състояща се от гарсониера в София и 50 хиляди лева спестявания. То, баща ми дето е редови БГ пенсионер има по-голям net worth

    Има и изключения - министърът на енергетиката изглежда ОК. На МРРБ май също е ОК, въпреки, че е кадър на ИТН.

    Най-успял е Дядо Еконтий, ама пък той се зае с БДЖ, което си е кауза пердута и не виждам от това БГ да види някаква файда.

    Нередност?
  • 4
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов

    До коментар [#2] от "Quandt":

    Да, няма гаранция, че ГЕРБ щяха да се справят по-добре с бежанската вълна от Украина

    Но при тях поне ги няма меринджейските претенции. Т.е. разминаването м/у дела и думи е по-малко - ниски очаквания подплътени с неособено впечатляващо изпълнение. А в случая с ПП някак е по-неприятно (поне за мен) понеже самомнението и претенциите на тези комсомолци са осезаемо високи - и на този фон посредственото изпълнение някак боде очите повече

    Нередност?
  • 5
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • + 1

    Еми има хотели не само по морето... ама селофийските мутри много искаха да захлебят, докато хотелите им бяха празни откъм бедни туристи... разбира се, има и искрени от тях, които помогнаха.. но малко.
    Сега - шут отзад и кой откъдето... Колко са в Шумен, в Добрич, Силистра.. Мажо и там има хотели с басейн и т.н...
    Научих за един случай - двама украинци отижат на ресторант в Морската във Вн. Вместо първо да кажат - ние сме бежанци, дайте нешо да хапнем - поръчали си най-скъпите гурме и пили дом периньон.. накрая казали - ние не плащаме - ето, украинци.. Слава героям, слава Украйни, казал управителя и ги изпратил.. поживо поздраво след тях отишли едни касапи и им начупили сичките кости....
    А бедните бежанци в Краматорск Путлер ги бомби...
    Донякъде бежанците сами е нужно да ограничават наглостта си.
    БГ пенсионер никой меринжей не го праща на море гратис...

    Нередност?
Нов коментар