Историята се повтаря в Украйна: Неизучените причини за гладомора

И Сталин, и Хитлер са имали колониални амбиции за плодородната й земя, която ще им позволи да променят света. Същото прави и Путин

Паметник в Киев, посветен на милионите деца, загинали в гладомора в Украйна 1932-1933 г.
Паметник в Киев, посветен на милионите деца, загинали в гладомора в Украйна 1932-1933 г.
Паметник в Киев, посветен на милионите деца, загинали в гладомора в Украйна 1932-1933 г.
Паметник в Киев, посветен на милионите деца, загинали в гладомора в Украйна 1932-1933 г.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тимъти Снайдър, професор по история в Университета в Йейл и изследовател на тоталитаризма и фашизма, пред Глобалния медиен форум на Deutsche Welle в Бон

Гладът в Украйна през 1932-1933 г. изиграва ключова роля за формирането на света, в който живеем днес. Ако причините за него бяха изучени по-рано, светът можеше да избегне някои от последвалите големи трагедии.

Гладоморът, отнел живота на 4 милиона души, е политика на Сталин, която той сам нарича своеобразна вътрешна колонизация. Идеята е част от Съветския съюз да експлоатира други части от СССР.

Има три причини, поради които светът не е разбрал своевременно на какво се дължи гладът в Украйна. Първата еразпространеното тогава убеждение, че Сталин е рационален, а плановете му имат смисъл. На хората им беше трудно да разберат, че е настъпил поврат към тирания, пропаганда и идеология.

Втората причина е отсъствието на журналисти, които да разкажат за трагедията. В началото на 30-те години е много трудно да се осведомява за събитията в СССР, а през 1932-1933 г. на репортерите направо им е забранено да посещават съветска Украйна.

Третата причина е съветската пропаганда, която посочва жертвите на трагедията за нейни причинители, а чуждестранните журналисти и общественици, които се опитват да привлекат вниманието върху глада в Украйна, просто са обявени за "нацисти".

Смъртоносният глад в Украйна в онези години е всъщност колониален - опит на центъра да завладее периферията. И тъкмо тази катастрофа става източник за вдъхновение на Хитлер. Една от основните причини, поради които той започва войната, е желанието му да завладее Украйна и да установи контрол над плодородните ѝ земи - по примера на Сталин. Сега историята се повтаря.

Русия води унищожителна война в Украйна и като част от нея са блокадата на украинската търговия, унищожаването и разграбването на украинските селскостопански култури и блокадата на пристанищата, която възпрепятства износа на украински храни. Всичко това води до задълбочаване на световната продоволствена криза, чиито първи жертви ще станат най-уязвимите слоеве, особено в Африка. Ако Украйна е под блокада, светът ще гладува.Ето защо днешното политическо решение на Владимир Путин, което предизвиква световна продоволствена криза, може да се сравни с политическото решение на Сталин, довело до гладомора. От тази ситуация отново могат да се изведат три основни поуки.

Първата е: да спрем да мислим, че руската държава е рационална. Искаше ни се да вярваме, че Путин е един вид технократ, поради което на мнозина им беше трудно да си представят, че той ще нахлуе в Украйна. По същата причина мнозина просто не могат да си представят, че съществува и още по-мрачна версия на тази война, при която настъпва глад.

Втората историческа поука е свързана с присъствието на журналисти в Украйна и ролята, която те изиграват за това светът да бъде осведомен за случващото се там.

И третата поука е: на всяка цена трябва да се противодейства на пропагандата, опитваща се да представи жертвата за виновник.

Русия използва същата колониална аргументация, каквато в продължение на 500 години са използвали европейците, опитвайки се да завладеят останалия свят - че тези хора не са нации и не представляват същински държави. В историята на колониализма особено важна е идеята за обективизация: човекът се разглежда не като личност, а като средство за постигане на определена цел. Сега не само на украинците не се гледа като на народ, но и тези, които ще станат жертва на глада в Африка и Азия, не се разглеждат като хора.

Някои може и да не вярват, че заради войната в Украйна е възможно да избухне световен глад. Но ако познавате историята на Украйна, тази опасност вече няма да ви се струва толкова илюзорна.В продължение на хиляди години Украйна е изхранвала огромна част от света. А ако знаете, че и Хитлер, и Сталин са гледали на Украйна като на колониална територия, която ще им позволи да променят света, тогава вероятността за избухването на голям глад изглежда още по-голяма.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    selofia avatar :-|
    Селофия
    • + 2

    Напротив, Фритьоф Нансен е обърнал внимание в тогавашното ООН, ОН, че има гладомор в Русия още 1920... както е предложил и мерки...
    Опитал се е да се помогне и на арменците.. но англосаксонските представители са го обвинили, че симпатизира на болшевизма....

    Помогнал е за споразумение за обмен на население гърци-турци..
    https://en.wikipedia.org/wiki/Fridtjof_Nansen

    Нередност?
  • 2
    mikaela72 avatar :-P
    Една Другарка
    • - 2
    • + 1

    "В продължение на хиляди години Украйна е изхранвала огромна част от света."

    Е, нема такава тлъста лъжа!!!

    Колко хиляди години, колко огромна част от света...?

    Украйна е държава от 1991 г.

    Нередност?
  • 3
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • + 1

    Украйна си е държава още отпреди Владимир, цар кръстител на Киевската Рус.. Рус... Русия идва от името, които дават арабите на викингите, варягите, рус.. взели властта над славянското население там... Нека си спомним дори Аспарух... Дошъл от същите тия степи 300 г. по-рано...
    От Добруджа до Волга наистина е била житницата на Европа след като арабите завземат Египет....
    Но... и егюпите днес за зависими от зърното на Източна Европа... другарко митрофанова... Тунис, Сирия, Йордания.. Израел, .. целия арапски свят...

    Нередност?
Нов коментар