🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Евробарометър: Европейците искат защита на демокрацията заради войната (инфографики)

За мнозинството българи обаче по-важно е поддържането на достъпни цени на стоки и услуги

65% от европейците смятат членството в ЕС за нещо добро
65% от европейците смятат членството в ЕС за нещо добро
65% от европейците смятат членството в ЕС за нещо добро    ©  Shutterstock
65% от европейците смятат членството в ЕС за нещо добро    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Петнадесет години след приемането на България в ЕС от първоначалния ентусиазъм към европейските ценности, който се забелязваше особено в предприсъединителните години, изглежда, не е останало много. Дори на фона на война българите слагат практицизма и комфорта на ежедневието пред "абстрактните категории" на демокрацията и искат защита от високите цени повече, отколкото защита на свободите например. Това сочи последното издание на пролетния "Евробарометър", статистически инструмент за изследване на мнението на гражданите в съюза.

То разкрива и че за разлика от мнозинството българи, загрижени предимно за цените на стоките и услугите, в Европа има дълбоки тревоги и страхове, че войната в Украйна може да нанесе поражения на демократичните принципи на Стария континент. Европейците смятат, че срещу тези тенденции трябва да се противодейства.

Изследването установява, че повечето граждани възприемат войната в Украйна като фундаментална промяна в начина им на живот. 61% от отговорилите се съмняват, че начинът им на живот ще продължи по познатия до момента начин. Въпреки това 59% отбелязват, че защитата на общите европейски ценности като свободата и демокрацията трябва да останат приоритет на институциите на ЕС - дори ако това се отрази на цените и разходите за живот.

Агресията на Кремъл очевидно вълнува голяма част от обществото на Стария континент. Близо три четвърти от европейците следят отблизо новините, свързани със събитията в Украйна. Докладът на "Евробарометър" констатира, че въпреки географската си близост със зоната на конфликта обаче точно анкетираните в България, Словакия (и двете 55%), Румъния и Словения (и двете 56%) най-малко следят отблизо развитието на конфликта. Мъжете (77%) следват ситуацията повече от жените (69%), както и по-възрастните респонденти (77% от тези на възраст 55+ срещу 60% от 15-24-годишните).

Нарастващите икономически притеснения се отразяват и върху политическите приоритети, по които гражданите искат Европейският парламент да се съсредоточи - най-често споменавано от гражданите е желанието им ЕС да продължи да се бори срещу бедността и социалното изключване (38%). Притесненията покрай последиците от войната и как това ще се отрази върху ЕС стават видими и в основните ценности на анкетираните. 38% искат европейските институции да защитават с приоритет демокрацията, което показва увеличение с 6% в сравнение на същия показател за есента на 2021 г.

Войната на Русия срещу Украйна засилва обществената подкрепа за Европейския съюз, сочи последното издание на пролетния "Евробарометър", статистически инструмент за изследване на мнението на гражданите в съюза. Почти две трети (65%) от европейците смятат членството в ЕС е нещо позитивно за държавата им. Това е най-високият резултат от 2007 г.

Несигурността (50%) редом с надеждата (47%) са преобладаващите чувства, които гражданите в целия ЕС изразяват. Поне двама от всеки десетима респонденти също твърдят, че изпитват най-вече безпомощност, страх, фрустрация, спокойствие или мотивация. Данните показват, че усещането за несигурност изглежда свързано с индивидуалните финансови ситуации - 59% от респондентите, които казват, че често срещат трудности при плащането на сметки, идентифицират несигурността като преобладаващо емоционално състояние в сравнение с 47% от тези, които никога или почти никога са се сблъсквали с подобни проблеми. Освен това е много по-вероятно несигурността да бъде спомената от респондентите, които вече са преживели намаляване на стандарта си на живот поради войната (56%), или тези, които очакват такова през следващите месеци (48%) - в сравнение с тези, които не го правят, смятат, че войната ще окаже влияние върху техния жизнен стандарт (34%).

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар