Прогноза за лихвите: носете си чадър и внимавайте

Някои от по-важните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Мненията за лихвите са малко като тези за времето - то много рядко е идеално. Или е прекалено топло, или студено. Или вали, или духа. Така е и с лихвите. Когато те бяха ниски, на отделни места и краткотрайно отрицателни, това не беше нормална ситуация. Сега, когато тръгват нагоре - пак е лошо, защото се създава цяла каскада от по-големи рискове.

За България и в двете ситуации - и с времето, и с лихвите, правилната стратегия е да се следи внимателно какво (ще) се случва и да се реагира спрямо новата обстановка. Ако вали - си взимаш чадър. В този брой на "Капитал" разказваме какво да се прави в другия случай - когато лихвите тръгнат нагоре.

Миналата седмица Европейската централна банка сложи край на ерата на ниските лихви и последствията от това ще дойдат до България сравнително скоро. В този текст ще прочетете какво точно се случва и защо, както и отговорите на няколко съвсем конкретни въпроса:

  • Има ли смисъл да се влагат пари в дългосрочни депозити
  • В какви ситуации е добре да се рефинансират кредитите
  • Кога са изгодни офертите за кредити с фиксирани лихви

Покачването на лихвите обаче не е единственият фактор, който трябва да се има предвид през следващите месеци. Докато вали дъжд, може и да духа вятър, а понякога и да е много студено. Така и сега покачването на лихвите се случва в период на сравнително висока инфлация, а и опасност от рецесия. В този текст са конкретните съвети какво е добре да се прави с личните финанси при последните две предизвикателства - обезценяването на парите и забавянето на икономиките.

Високите лихви засягат не само личните, но и държавните финанси. Тук е текстът за рисковете за бюджетите на някои от държавите с по-големи дългове.

Прогнозaта за бурно време не е само при банките и финансите. България навлиза и в нов период на политическа нестабилност. Тази седмица стана ясно, че и без това малките шансове да се сглоби нов кабинет с мандата на БСП няма да се осъществят. Новите избори ще са през октомври, а дотогава България ще се управлява от служебно правителство. (Подробности - тук). В това има добра и лоша новина. Добрата е, че в сегашния парламент очевидно не можеше да се намери работеща конфигурация. Правителство беше избрано, но то на практика нямаше мнозинство в Народното събрание, а и без това беше малко като коза с пет крака, всеки на различно мнение накъде да се върви. Тази политическа агония нанесе сериозни щети - и като пропуснати ползи, и като пропиляно доверие. Изборите сега вече изглеждат категорично по-добрият вариант. Лошата страна на всичко това е, че в тези бурни времена държавата ще се управлява с много къс хоризонт. Служебните правителства, дори и да са напълно добронамерени и съставени от компетентни хора, имат за задача само да крепят положението. Те нито имат време, нито много възможности за дълбоки реформи или принципни промени в някои политики. Задачата им е държавата да не рухне и да се проведат честни избори. Предизборната кампания освен това не е време за създаване на коалиции, а по-скоро точно обратното - период на конфронтации. Това прави прогнозата кой и как ще управлява след октомври доста несигурна. А без ясна прогноза е трудно да решиш - да носиш ли чадър, да се обличаш ли по-топло.

Все още няма коментари
Нов коментар