🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕЦБ повиши лихвата за пръв път от десетилетие, за да потисне инфлацията

Банката е постигнала съгласие за инструмент, с който да подкрепи силно задлъжнелите страни

ЕЦБ сигнализира, че възнамерява да продължи да покачва лихвите на следващите си заседания, като следващата възможност е през септември.
ЕЦБ сигнализира, че възнамерява да продължи да покачва лихвите на следващите си заседания, като следващата възможност е през септември.
ЕЦБ сигнализира, че възнамерява да продължи да покачва лихвите на следващите си заседания, като следващата възможност е през септември.    ©  Reuters
ЕЦБ сигнализира, че възнамерява да продължи да покачва лихвите на следващите си заседания, като следващата възможност е през септември.    ©  Reuters

Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши основната си лихва с половин процентен пункт и постави приоритет върху борбата срещу инфлацията пред опасенията за икономическия растеж. Първото покачване от 2011 г. насам е най-рязкото от началото на века и цели да потисне скока на цените в еврозоната и да приведе инфлацията към целта от 2%. През юли тя достигна 8.6% - рекордно висока стойност, откакто еврото съществува. Повишението на лихвата е двойно по-високо от сигнализираните миналия месец намерения, но не е напълно изненадващо, тъй като за него се спекулираше през последните дни. Решението е обосновано с неочаквано високата инфлация, както и с постигнатото съгласие за механизъм, който да защити силно задлъжнелите правителства от високите лихви.

Управителният съвет, в който влизат централните банкери на 19-те страни от валутния съюз, смята, че е "подходящо да предприеме по-голяма първа стъпка по своя път за нормализиране на паричната политика" от по-рано сигнализираното, написа в прессъобщение институцията. Така основният лихвен процент, при който търговските банки правят овърнайт депозити в ЕЦБ, се повишава от -0.5% до 0%. Банката повишава с половин пункт и останалите два ключови лихвени инструмента - този по основните операции по рефинансиране (от 0 на 0.5%), както и за кредитно улеснение (от 0.25 на 0.75%). Съветът сигнализира, че възнамерява да продължи да покачва лихвите на следващите си заседания, като следващата възможност е през септември.

Засилване на еврото и подкрепа за задлъжнелите страни

Еврото, което по-рано този месец падна до 20-годишно дъно спрямо долара, се повиши с около половин процент след решението на ЕЦБ и сега се движи на ниво около 1.023 долара, но малко по-късно изтри печалбата.

ЕЦБ постигна съгласие да предостави допълнителна помощ на по-задлъжнелите нации от валутния блок от 19 държави, като одобри нова схема за закупуване на облигации, наречена Transmission Protection Instrument (TPI), която трябва да ограничи нарастването на разходите по техните заеми. "Мащабът на покупките на TPI зависи от тежестта на рисковете", се казва в изявление на ЕЦБ. "TPI ще гарантира, че паричната политика се предава гладко във всички страни от еврозоната".

За да получат подкрепа чрез TPI, страните трябва отговарят на определени критерии и да имат "стабилни и устойчиви макроикономически политики", поясни на последващата пресконференция Кристин Лагард. Решението дали механизмът да се приложи ще бъде по преценка на Управителния съвет, ако това е необходимо. ЕЦБ не даде точни насоки по отношение на следващите си действия, но те ще зависят от актуалните към момента данни, каза още Лагард, като определено се върви към нормализация.

Проблемът за Рим се усложнява от политическите турбуленции, след като премиерът на страната Марио Драги подаде оставка в четвъртък. Италианските облигации и акции преживяха рязко разпродаване часове преди решението на централната банка. Доходността на 10-годишните италиански облигации, които са бенчмарк за цената на държавния дълг, се повиши до най-високата си стойност за последните три седмици а спредът между италианския и германския дълг скочи с над 0.2 процентни пункта само за два дни. Новият инструмент на ЕЦБ е предназначен да ограничи тези разлики.

С настоящото повишение ЕЦБ все пак изостава от повечето централни банки. Около 80 от тях вече са повишили лихвите си тази година. Федералният резерв на САЩ покачи своята с 1.5 пункта, а този месец предстои още едно повишение от 0.75 пункта. Решението за ЕЦБ обаче е по-трудно, смятат анализатори. Еврозоната е по-уязвима, тъй като e изложенa на последиците от войната в Украйна, а рискът от спиране на доставките на газ от Русия може да тласне блока към рецесия.

Банките ще спечелят от премахването на отрицателните лихви, тъй като това ще повиши тяхната доходност, пише Bloomberg. Вече единствените останали страни с лихви под нулата са Япония, Швейцария и Дания.

Предприетото в четвъртък повишаване на лихвените проценти няма да намали инфлацията в краткосрочен план, смятат анализаторите на ING Think. Според тях търсенето би реагирало повече на задаващата се рецесия, отколкото на каквото и да е действие на ЕЦБ. Увеличението и предстоящите такива целят да намалят инфлационните очаквания и да възстановят увредената репутация на ЕЦБ като борец с инфлацията. Днешното решение показва, че институцията е загрижена повече за доверието към себе си, отколкото за своята предвидимост. "ЕЦБ няма да може да осигури толкова повишения на лихвените проценти през следващите 12 месеца, колкото пазарите очакваха след срещата през юни", пишат анализаторите.